Biden mengkritik Nikki Haley selepas mengelak sebut hamba abdi semasa Perang Saudara

(SeaPRwire) –   Calon presiden Republikan menarik balik komen-komennya di tengah serangan kritikan

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menghentam calon presiden Republikan Nikki Haley selepas beliau mengelakkan menyebut perhambaan sebagai punca utama Perang Saudara Amerika Syarikat dalam satu mesyuarat bandar di New Hampshire minggu ini.

Menjawab soalan daripada seorang penonton pada hari Rabu, Haley, bekas duta Amerika Syarikat ke PBB, berkata bahawa Perang Saudara telah diperjuangkan kerana “bagaimana kerajaan akan dikendalikan – kebebasan dan apa yang orang boleh dan tidak boleh lakukan.”

Haley mengembalikan soalan kepada penanya, yang berkata bahawa “ia adalah menakjubkan bagi saya bahawa anda menjawab soalan itu tanpa menyebut perhambaan.”

Jawapan Haley juga mendapat kecaman dari kedua-dua belah spektrum politik Amerika Syarikat. Biden merujuk kepada komen-komennya dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pada hari Khamis, dengan menulis sederhana: “Ia berkaitan dengan perhambaan.”

Ron DeSantis, gabenor Florida dan salah seorang lawan Haley dalam pilihan raya peringkat pertama Republikan, memberitahu wartawan di Iowa pada hari Khamis bahawa rakan parti GOPnya kelihatan mempunyai “beberapa masalah dengan sejarah asas Amerika.” Beliau mendakwa bahawa jawapannya adalah “salad perkataan yang tidak boleh difahami” dan menunjukkan bahawa bekas gabenor Carolina Selatan itu “tidak layak untuk slot utama.”

Pengerusi Demokratik Kebangsaan Jaime Harrison memberitahu CBS bahawa ia “tidak sukar” untuk mengutuk perhambaan, dan melakukannya “adalah asas bagi sesiapa yang ingin menjadi presiden Amerika Syarikat.”

Wakil calon terdepan Republikan Donald Trump enggan memberi komen apabila dihubungi oleh Reuters.

Di tengah-tengah kecaman yang semakin meningkat, Haley cuba menjelaskan semula komen-komennya dalam temubual radio pada hari Khamis. “Maksud saya, tentu sahaja Perang Saudara adalah berkaitan dengan perhambaan,” katanya kepada Good Morning NH dengan Jack Heath.

“Itulah bahagian mudahnya,” tambah Haley. “Apa yang saya maksudkan ialah, apa maknanya bagi kita hari ini? Maksudnya bagi kita hari ini ialah berkaitan kebebasan.”

Terdapat konsensus meluas di kalangan sejarawan bahawa Perang Saudara Amerika Syarikat 1861-65 telah diperjuangkan atas konsep perhambaan. Negeri-negeri Selatan yang telah memisahkan diri daripada Kesatuan, menentang usaha negeri-negeri di Utara untuk mengenakan had terhadap perhambaan, terutamanya di wilayah barat.

Haley sebelum ini mempertahankan beberapa aspek Konfederasi, istilah yang diberikan kepada negeri-negeri yang memisahkan diri – dengan Haley menyatakan pada tahun 2010 bahawa Carolina Selatan mempunyai hak untuk berbuat demikian.

Pada tahun 2015 beliau menandatangani satu undang-undang untuk menanggalkan bendera Konfederasi daripada dewan negeri berikutan pembunuhan sembilan orang kulit hitam oleh pengganas supremasi kulit putih Dylann Roof. Walau bagaimanapun, beliau kemudian dikritik kerana menggambarkan bendera itu sebagai simbol “warisan.”

Perhambaan secara rasmi dihapuskan oleh Kongres Amerika Syarikat pada 6 Disember 1865.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.