Biden mengatakan India dan Jepun ‘xenofobik’

(SeaPRwire) –   Presiden AS mendakwa negara-negara itu sedang menghadapi masalah ekonomi kerana ‘tidak mahu pendatang’

Presiden Joe Biden telah mendakwa bahawa sekutu AS iaitu India dan Jepun adalah negara-negara ‘xenofobik’ kerana tidak menyambut pendatang, dan itulah sebab mengapa ekonomi mereka sedang menghadapi masalah. Beliau juga menuduh Rusia dan China mempunyai dasar-dasar yang sama tertutup.

Presiden berusia 81 tahun dan calon penggal kedua itu bercakap pada satu majlis pengumpulan dana kempen di Washington pada hari Rabu, di mana beliau mendakwa bahawa ekonomi AS sedang berkembang kerana dasar imigrasinya.

“Salah satu sebab mengapa ekonomi kami sedang berkembang adalah […] kerana kami menyambut pendatang. […] Mengapa ekonomi China sedang melambat? Mengapa Jepun sedang menghadapi masalah? Mengapa Rusia? Mengapa India? Kerana mereka xenofobik. Mereka tidak mahu pendatang,” kata Biden mengikut ucapan yang diterbitkan di laman sesawang Rumah Putih pada hari Khamis.

Rumah Putih kemudiannya cuba mengurangkan kesan kata-kata presiden itu dengan menyatakan bahawa Biden tidak berniat menyinggung perasaan Jepun atau India. Penasihat Keselamatan Negara John Kirby berkata presiden itu sedang membuat hujah lebih luas mengenai dasar imigrasi AS.

Ucapan Rabu oleh presiden yang sedang berkempen itu datang hanya tiga minggu selepas Rumah Putih menjemput Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida untuk lawatan rasmi. Ketika itu Biden berkata kedua-dua negara mempunyai “perikatan yang tidak boleh dipecahkan,” terutamanya dalam hal-hal keselamatan global.

Biden sedang menghadapi tekanan politik di dalam negara berikutan peningkatan pengaliran pendatang di sepanjang sempadan AS dengan Mexico. Kritik mendakwa dasar imigrasinya telah menyebabkan kekacauan di sempadan selatan, membolehkan aliran pendatang haram rekod, termasuk suspek pengganas, dan meningkatkan penyeludupan dadah.

Business Insider melaporkan pada bulan lepas bahawa ekonomi Amerika Syarikat mungkin akan menghadapi kelembapan sebagai pertumbuhan jauh lebih lemah daripada jangkaan. Ia mendedahkan bahawa KDNK AS meningkat pada kadar tahunan hanya 1.6% pada suku pertama tahun ini, jauh di belakang ramalan 2.5%.

Jepun, India dan China mempunyai pekerja asing yang agak sedikit. Walau bagaimanapun, Rusia bergantung kepada buruh pendatang, kebanyakannya datangnya dari negara-negara Asia Tengah.

India pula mengalami pertumbuhan mapan untuk menjadi ekonomi kelima terbesar di dunia tahun lepas. Bank Pembangunan Asia (ADB) telah menaiktaraf anggaran KDNK negara itu daripada 6.7% kepada 7% untuk tahun kewangan semasa.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah meningkatkan anggaran pertumbuhan Rusia, dijangka ekonomi negara itu akan berkembang sebanyak 3.2% tahun ini, naik daripada ramalannya pada Januari iaitu 2.6%. Ramalan terbarunya meletakkan Rusia di hadapan beberapa ekonomi besar Barat dari segi pertumbuhan tahun ini, termasuk AS (2.7%), UK (0.5%), dan Jerman (0.2%).

Ekonomi Jepun menyaksikan pertumbuhan keseluruhan sebanyak 1.9% tahun lepas. Walau bagaimanapun, pada suku Oktober hingga Disember tahun lepas, ia mengalami kontraksi 0.4%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.