Biden menangguhkan larangan rokok menthol untuk menarik pengundi hitam – WSJ

(SeaPRwire) –   Rancangan itu telah memecah belahkan komuniti Afrika-Amerika, asas tradisional Parti Demokrat

Pejabat Putih telah menangguhkan secara tidak terhad sebarang rancangan untuk melarang rokok menthol, selepas poling menunjukkan penurunan mendadak sokongan Afrika-Amerika terhadap Presiden Joe Biden menjelang pilihan raya November, menurut Wall Street Journal.

Kira-kira 81% perokok hitam menggunakan menthol sehingga 2020, tahun di mana Biden mendapat 91% undi hitam. Kajian terbaru menunjukkan hanya 68% Afrika Amerika merancang untuk menyokong Demokrat kali ini, bagaimanapun.

“Jelas bahawa masih ada lebih banyak perbualan yang perlu diadakan, dan ini akan mengambil masa yang sangat lama,” kata Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Xavier Becerra dalam kenyataan pada Jumaat, menyatakan maklumbalas yang diterima daripada kumpulan reformasi keadilan jenayah dan hak awam terhadap larangan yang dicadangkan.

Larangan itu telah pada April 2021, sebagai sebahagian daripada inisiatif “Cancer Moonshot” Biden. Pejabat Putih mendakwa bahawa melarang rokok menthol akan membantu “orang berwarna” meningkatkan hasil kesihatan. Menthol mengambil kira lebih 30% daripada semua rokok yang dijual setiap tahun di AS dan paling popular di kalangan perokok hitam dan Hispanik.

Rancangan itu akhirnya memecah belahkan asas undi Demokrat, bagaimanapun. Penasihat dasar dalam negeri Biden Susan Rice mendakwa menangguhkan larangan “meletakkan lebih banyak nyawa hitam dalam bahaya,” manakala Persatuan Kebangsaan untuk Kemajuan Orang Berwarna (NAACP) menyokong larangan produk tembakau berperisa sebagai “isu keadilan sosial.”

Pertubuhan Persatuan Awam Amerika (ACLU) berhujah bahawa larangan itu akan mencipta pasaran hitam untuk menthol dan meningkatkan interaksi negatif antara polis dan Afrika Amerika, yang semuanya akan “memberi kesan secara berlebihan kepada orang berwarna, serta menumpukan kepada pengkriminalan berbanding kesihatan awam dan pengurangan kerosakan.”

Altria Group dan Reynolds American, dua pengeluar rokok terbesar di AS, juga menentang larangan itu.

Kanada secara berkesan melarang menthol pada 2018 dan EU melakukannya pada 2020. Kajian daripada Universiti Waterloo di Kanada berdasarkan larangan itu meramalkan bahawa cadangan Pejabat Putih akan menyebabkan 1.3 juta perokok berhenti dalam tempoh dua tahun, termasuk beberapa 380,000 Afrika Amerika.

“Sains jelas bahawa akan ada faedah kesihatan besar daripada menghapuskan rokok menthol,” kata Mitch Zeller, bekas pengarah Pusat Produk Tembakau, Agensi Makanan dan Dadah (FDA). Zeller mencadangkan bahawa pertimbangan politik di sebalik keputusan pentadbiran Biden.

“Ini adalah rancangan yang masuk akal yang boleh menyelamatkan ratusan ribu nyawa,” kata Kongreswati Robin Kelly, seorang Demokrat dari Illinois yang mengetuai Kelompok Otak Kesihatan Caucus Afrika Amerika Kongres.

Menthol kini dilarang di dua negeri AS, California dan Massachusetts, dan lebih 100 perbandaran di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.