Amerika Syarikat tiada Patriots untuk berkongsi dengan Ukraine – Rumah Putih

(SeaPRwire) –   Kemupayan pertahanan udara Amerika Syarikat tertekan di seluruh dunia, menurut Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan

Washington tidak bersedia mengambil risiko menjejaskan keselamatan sendiri, tetapi kerajaan AS sedang bekerja siang dan malam untuk menekan EU, NATO dan rakan-rakan lain berkongsi keupayaan pertahanan udara mereka dengan Kiev sebaliknya, menurut Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan.

Membicarakan mesyuarat maya Kumpulan Hubungan Pertahanan Ukraine pada Jumaat, Presiden Volodymyr Zelenskyy menuntut “sekurang-kurangnya tujuh” bateri Patriot dari penaungnya, tetapi sokongan utama Kiev kononnya tidak mempunyai yang boleh disalurkan.

“Sistem Patriot AS pada masa ini sedang dikerahkan di seluruh dunia, termasuk di Timur Tengah, untuk melindungi tentera AS,” kata Sullivan kepada MSNBC lebih kemudian pada hari itu.

“Jika kita boleh membuka bateri Patriot tambahan Amerika, kita akan menghantarnya. Tetapi kita sedang melakukan banyak pembekalan peluru sebenar yang memasuki bateri itu yang ditembak,” tegas pegawai AS itu.

Pentagon memang telah menjanjikan peluru tambahan Patriot sebagai sebahagian daripada pakej bantuan “bersejarah” AS$6 bilion yang diumumkan pada Jumaat. Walau bagaimanapun, peluru interseptor itu mungkin mengambil masa berbulan-bulan atau bahkan tahun untuk tiba, kerana partai itu tidak akan datang dari stok Pentagon sedia ada dan pengumuman itu “mewakili permulaan proses kontrak” dengan industri pertahanan AS.

Satu bateri MIM-104 Patriot tunggal, yang dihasilkan oleh raksasa senjata AS Raytheon, berharga lebih daripada AS$1 bilion, dan terdiri daripada beberapa unit kenderaan bergerak, termasuk kuasa, radar, antena, kawalan penglibatan dan sokongan lain – serta sehingga lapan pelancar dengan peluru interseptor.

AS menghasilkan lebih daripada 1,100 pelancar Patriot selama bertahun-tahun dan dianggarkan mempunyai ratusan daripadanya dalam perkhidmatan aktif dan simpanan – tetapi hanya menghantar satu bateri tunggal ke Ukraine. Dua bateri penuh lagi disumbangkan oleh Jerman, manakala Belanda berkongsi dua pelancar.

“Sementara itu apa yang akan kita lakukan ialah bekerja dengan rakan-rakan Eropah dan rakan-rakan di bahagian dunia lain untuk mendapatkan mereka menyediakan keupayaan pertahanan udara tambahan untuk Ukraine,” tambah Sullivan.

Selain Jerman dan Belanda – Poland, Sepanyol, Greece dan Romania juga di kalangan negara Eropah yang mengendalikan sistem Patriot. Walaupun Berlin baru-baru ini berjanji menyediakan satu bateri Patriot lagi kepada Ukraine, Warsaw mengatakan awal minggu ini bahawa ia tidak mempunyai sistem pertahanan udara untuk disalurkan.

Sepanyol mengatakan ia hanya akan menyediakan peluru pertahanan udara kepada Kiev, tetapi bukan sistem sebenarnya. Greece juga menolak tekanan itu, dengan Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis mengatakan tiada tindakan akan diambil “yang boleh bahkan secara terus-menerus membahayakan keupayaan pencegahan atau pertahanan udara negara kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.