Biden memberitahu media untuk mula melaporkan ‘cara yang betul’

(SeaPRwire) –   Presiden AS mendesak liputan media yang lebih menguntungkan terhadap dasar ekonominya

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden sempat berhenti sebelum melanjutkan cuti Krismas untuk mendesak liputan media yang lebih menguntungkan terhadap ekonomi negara di tengah penurunan persetujuan undian dalam tinjauan pendapat.

Biden berhenti sebentar untuk bercakap dengan wartawan di luar Rumah Putih pada hari Sabtu sebelum naik helikopter bersama ahli keluarga untuk terbang ke khemah Cuti Presiden Camp David di Virginia. Apabila ditanya tentang pandangannya terhadap prospek ekonomi AS pada 2024, beliau berkata, “Semuanya baik. Lihatlah. Mulailah melaporkannya dengan betul.”

Presiden berulang kali menyatakan ketidakpuasan hati dengan liputan media kerana pengundi terus memberikan tanda buruk terhadap dasar ekonominya walaupun laporan statistik menunjukkan kadar pengangguran rendah dan inflasi melambat. Beliau membantah dalam sidang akhbar di Rumah Putih pada bulan Oktober bahawa persepsi awam terhadap ekonomi AS telah dikurangkan oleh intonasi negatif liputan media.

Walau bagaimanapun, tinjauan Universiti Monmouth yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan hanya 28% rakyat Amerika percaya Biden berjaya menangani inflasi, dan hanya 12% melaporkan keadaan kewangan peribadi mereka meningkat. Persetujuan keseluruhan beliau jatuh kepada 34%, turun sepuluh peratus mata dalam lima bulan terakhir dan tahap terendah sejak beliau mengambil alih jawatan pada Januari 2021. Tinjauan Akhbar Wall Street awal bulan ini mendapati hanya 23% orang dewasa AS percaya dasar Biden sebagai presiden telah membantu mereka, berbanding 53% yang mengatakan beliau telah memberi kesan buruk.

Pengarah tinjauan Patrick Murray dari Monmouth memperingatkan Biden mungkin menjauhkan lebih ramai pengundi menjelang pilihan raya presiden 2024 dengan menekankan peningkatan dalam statistik ekonomi ketika kebanyakan rakyat masih menanggung kesan inflasi selepas pandemik.

“Terdapat bahaya politik dalam mempromosikan mesej yang secara dasarnya memberitahu orang bahawa pandangan mereka terhadap keadaan sendiri adalah salah,” kata Murray.

Calon Republikan utama, bekas Presiden Donald Trump, mendahului Biden enam peratus mata dalam perlumbaan 2024, mengikut tinjauan WSJ. Satu tinjauan New York Times menunjukkan Trump disukai berbanding Biden empat hingga 11 peratus mata di lima negeri “berayun” utama yang dijangka akan memutuskan pilihan raya.

Kritik Biden telah mengejek aduan beliau tentang liputan media, dengan mengatakan media warisan cuba melindungi beliau sementara menyerang Trump secara berterusan. Wartawan bebas Glenn Greenwald mengatakan bahawa Suruhanjaya Kebangsaan Demokrat mampu menggunakan hanya potongan NBC, CNN dan MSNBC untuk menghasilkan iklan pro-Biden kerana rangkaian sedemikian adalah “institusi aktivis, dan pekerja mereka adalah propagandis DNC”.

Kira-kira 60% pengundi AS percaya bias media semakin buruk dalam beberapa bulan kebelakangan ini, meningkat ke tahap tertinggi dalam rekod, mengikut tinjauan Rasmussen Reports yang dikeluarkan minggu lepas. Kebanyakan pengkritik melihat media menyokong Biden. Sementara 51% responden berkata media memberi liputan terlalu sedikit terhadap skandal melibatkan anak Biden, hanya 24% berkata ia memberi isu itu liputan berlebihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.