Belanjawan tentera global meningkat sebanyak $2.4 trilion pada 2023 – kajian

(SeaPRwire) –   Jumlah perbelanjaan tentera meningkat sebanyak $2.4 trilion pada 2023 – kajian

Perbelanjaan tentera meningkat di seluruh dunia, dengan peningkatan yang sangat besar dicatatkan di Eropah, Timur Tengah, dan Asia, menurut laporan terbaru oleh Institut Kajian Keamanan Antarabangsa Stockholm (SIPRI) pada Isnin. Jumlah perbelanjaan tentera global meningkat sebanyak 6.8% dalam erti sebenar tahun lepas, mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $2.4 trilion.

Jumlah ini mewakili peningkatan tahun ke tahun yang paling mendadak sejak 2009, menurut laporan itu, dengan tiga pengeluar teratas tahun lepas ialah Amerika Syarikat, China, dan Rusia.

AS, yang mengeluarkan wang lebih untuk pertahanan berbanding mana-mana negara lain, meningkatkan perbelanjaannya sebanyak 2.3% kepada $916 bilion, mewakili 68% jumlah perbelanjaan tentera NATO.

China memperuntukkan anggaran $296 bilion untuk tentera tahun 2023. Dengan peningkatan 6% daripada 2022, negara itu menyumbang setengah daripada jumlah perbelanjaan tentera di seluruh Asia dan Oceania.

Laporan itu menunjukkan konflik Ukraine telah menyebabkan peningkatan perbelanjaan tidak sahaja oleh Kiev dan Moscow, malahan juga oleh “sejumlah besar” negara Eropah.

Perbelanjaan Rusia meningkat 24% kepada anggaran $109 bilion pada 2023, menurut SIPRI. Perbelanjaan negara itu untuk angkatan bersenjatanya membentuk 16% daripada jumlah bajet kerajaan dan beban tentera (perbelanjaan tentera sebagai bahagian daripada keluaran dalam negara kasar) adalah 5.9%.

Ukraine merupakan pengeluar ke-lapan terbesar pada 2023, selepas peningkatan 51% kepada $64.8 bilion. SIPRI mencatatkan bahawa negara itu juga menerima $35 bilion bantuan tentera, dengan kebanyakannya datang daripada AS, bermakna jumlah bantuan dan perbelanjaan bersamaan lebih daripada sembilan pertiga daripada perbelanjaan Rusia.

Perbelanjaan pertahanan Ukraine bersamaan 37% KDNK dan 58% bajet kerajaan, kata SIPRI, dengan menambah bahawa ruang untuk peningkatan lanjut kini “sangat terhad.”

Kajian itu mendapati pada 2023 ahli NATO yang ketika itu berjumlah 31 menyumbang $1.3 trilion, bersamaan 55% daripada jumlah perbelanjaan tentera di dunia. Di Eropah, Poland mempunyai peningkatan terbesar dengan jauhnya, meningkat sebanyak 75% kepada $31.6 bilion.

“Bagi negara NATO Eropah, dua tahun terakhir peperangan di Ukraine telah mengubah sepenuhnya landskap keselamatan,” kata Lorenzo Scarazzato, penyelidik dengan Program Perbelanjaan Tentera dan Pengeluaran Senjata SIPRI. “Perubahan persepsi ancaman ini tercermin dalam bahagian KDNK yang semakin besar diarahkan kepada perbelanjaan tentera, dengan sasaran NATO 2% kini semakin dilihat sebagai asas berbanding ambang yang perlu dicapai.”

Laporan itu juga menekankan bahawa ketegangan geopolitik di Timur Tengah telah menyumbang peningkatan perbelanjaan pertahanan terbesar dalam dekad terakhir. Dianggarkan perbelanjaan tentera serantau meningkat sebanyak 9% kepada $200 bilion pada 2023. Bajet Israel – kedua terbesar di rantau itu selepas Arab Saudi – meningkat sebanyak 24% kepada $27.5 bilion tahun lepas, kesimpulan SIPRI.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.