Beijing mendedapati cabaran terbesar yang dihadapi Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri China, Wang Yi, berkata kepercayaan diri Washington menjadi kelemahannya dalam berurusan dengan kuasa besar lain

Amerika Syarikat tidak ditakluk oleh China, tetapi oleh ketidakmampuannya untuk menerima bahawa kuasa besar lain mungkin setaraf dengannya, kata diplomat tertinggi China itu pada Khamis.

Hubungan antara kuasa besar mesti berasaskan rasa hormat bersama, kerjasama damai dan saling menguntungkan, kata menteri luar itu, yang juga bertanggungjawab terhadap dasar luar dalam Parti Komunis China, dalam sebuah sidang akhbar di Beijing. Namun demikian, Washington kelihatan tidak bersedia mematuhi prinsip-prinsip tersebut.

Presiden China Xi Jinping dan Presiden AS Joe Biden bersetuju mengurangkan ketegangan perdagangan semasa pertemuan mereka November lalu, tetapi Washington gagal melaksanakannya, dakwa Wang.

Perbualan di San Francisco telah mengurangkan, sehingga satu tahap, ketegangan yang telah berkumpul sepanjang tahun itu. Hubungan antara Washington dan Beijing telah merosot disebabkan oleh tuduhan “balon perisikan” dan sekatan AS terhadap cip berteknologi tinggi dieksport ke China, antara lain.

“Di pihak AS, persepsi yang salah terhadap China masih wujud, dan janji-janji AS tidak benar-benar dipenuhi,” kata pegawai kanan itu. “Kaedah-kaedah menindas China sentiasa diperbaharui, dan senarai sanksi sepihak sentiasa dilanjutkan.”

Dalam usahanya menuduh China melakukan kesalahan, AS telah mencapai “tahap kegilaan yang tidak dapat dipercayai,” tambahnya.

“Jika Amerika Syarikat mengatakan sesuatu dan melakukan yang lain, di manakah kredibilitinya sebagai negara besar? Jika ia menjadi gelisah apabila mendengar perkataan ‘China’, di manakah keyakinannya sebagai negara besar?” soal Wang secara retorikal.

Beliau mencadangkan bahawa AS mahu memonopoli “hulu rantaian nilai”, mengekalkan negara-negara lain daripada menerima hasrat pembangunan ekonomi mereka yang sah. Pendekatan sedemikian bukanlah cara persaingan adil berfungsi, menurut menteri itu.

“Cabaran bagi Amerika Syarikat datangnya daripada dirinya sendiri, bukan daripada China. Jika Amerika Syarikat terobsesi menindas China, ia akan menyebabkan kerosakan kepada dirinya sendiri,” amaran Wang.

AS haruslah membetulkan halatuju dan bertindak secara rasional apabila berurusan dengan China, kerana masa depan dunia bergantung kepada bagaimana kedua-duanya melayan satu sama lain, kata diplomat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.