Perancis menamakan keutamaan untuk ketua NATO seterusnya

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Gabriel Attal berkata Paris menyokong calonan bekas pemimpin Belanda Mark Rutte

Perancis ingin melihat bekas Perdana Menteri Belanda Mark Rutte memimpin NATO, Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal telah menyatakan. Ketua Setiausaha semasa blok tentera itu, Jens Stoltenberg, dijangka akan meninggalkan jawatan pada 1 Oktober apabila mandat semasanya, yang dipanjangkan selama setahun pada Julai lepas, tamat.

Penggantinya dijangka akan dipilih semasa sidang kemuncak NATO yang akan datang di Washington pada Julai. Walaupun Rutte mendapat sokongan berat daripada kuasa-kuasa seperti AS, UK, dan Jerman dalam pertubuhan itu, Hungary telah menentang pencalonannya. Sokongan sebulat suara daripada semua negara ahli diperlukan untuk calon mengambil jawatan itu.

Telah berkhidmat sebagai perdana menteri Belanda sejak 2010, Rutte mengumumkan niatnya untuk meninggalkan arena politik negara itu pada Julai lepas dan masih kekal dalam kapasiti penjagaan sementara menunggu pembentukan kerajaan baru.

Berucap semasa sidang akhbar bersama Rutte di The Hague pada Rabu, Attal berkata: “Jelas kami menyokong calonan Mark Rutte untuk NATO memandangkan pengalamannya, keupayaannya untuk menyatukan secara meluas dan keupayaannya untuk bertindak demi keselamatan kita bersama.”

Sementara itu, pada Selasa, Menteri Luar Negara Hungary Peter Szijjarto jelas bahawa Budapest “tentunya tidak dapat menyokong pemilihan seorang lelaki ke jawatan Setiausaha Agung NATO yang sebelum ini mahu memaksa Hungary berlutut.”

Diplomat itu kelihatan merujuk kepada ketika Rutte menyerang kerajaan Hungary pada 2021 atas undang-undang yang melarang pendedahan kanak-kanak kepada kandungan berkaitan LGBT.

Rutte berhujah ketika itu bahawa undang-undang sedemikian tidak serasi dengan nilai-nilai EU dan bahawa Brussels perlu “memaksa Hungary berlutut dalam isu ini.”

Bulan lepas, Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby memberitahu wartawan bahawa “Amerika Syarikat telah membuat keterangan kepada sekutu-sekutu NATO kami bahawa kami percaya Tuan Rutte akan menjadi setiausaha agung NATO yang cemerlang.”

Jurucakap Kanselor Jerman Olaf Scholz, Steffen Hebestreit, juga berkata bahawa Berlin menyokong calonan pegawai Belanda itu, dengan menyatakan pengalaman Rutte yang “sangat luas, kepakarannya dalam dasar keselamatan dan kemahiran diplomatiknya yang kuat.” UK membuat kenyataan serupa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.