Barat melanggar janjinya kepada Ukraine – presiden negara EU

(SeaPRwire) –   Kiev tidak pernah menerima bekalan peluru meriam dan peluru berpandu jarak jauh yang mencukupi, menurut pemimpin negara Czech Petr Pavel

Barat menghalang keupayaan Ukraine untuk menjalankan operasi tentera besar-besaran dengan gagal menyediakan cukup senjata, kata Presiden Czech Petr Pavel.

Dalam temubual dengan akhbar Itali Corriere della Sera pada Isnin, pemimpin Czech itu menuduh Barat tidak berbuat cukup untuk menyokong serangan balas Ukraine yang goyah untuk merebut semula bekas wilayah daripada Rusia.

“Sayangnya… kita tidak menepati janji kita untuk menyediakan Ukraine dengan peluru meriam, latihan untuk F-16 [pejuang] tidak berjalan secepat yang sepatutnya,” kata Pavel, yang merupakan bekas jeneral NATO.

Beliau menambah bahawa walaupun Perancis dan UK telah menyediakan Kiev dengan peluru berpandu jarak jauh Storm Shadow – yang pegawai Rusia mendakwa telah digunakan untuk menargetkan infrastruktur awam – Jerman sehingga kini lambat untuk mengikut langkah dan menghantar peluru berpandu jarak jauh Taurusnya sendiri.

“Ini mencipta ketidakseimbangan dalam penghantaran dan ketidakpastian di pihak Ukraine bukan asas yang baik untuk perancangan tentera,” kata presiden Czech itu.

Petr juga mengingati amaran Julainya bahawa Ukraine secara praktikal hanya mempunyai satu peluang untuk melancarkan serangan balas besar-besaran, kerana ia “mahal, menuntut, memakan masa,” dan kerana pertimbangan politik.

“Alasanku berdasarkan pemerhatian bahawa tahun depan akan ada pilihan raya di Rusia, di Amerika Syarikat, dan mungkin juga di Ukraine,” katanya. Pavel mencadangkan bahawa musim sejuk akan datang akan “sangat sukar” bagi Ukraine kerana kerosakan meluas kepada infrastruktur disebabkan oleh serangan Rusia.

Negara-negara juga akan menjadi lebih enggan menyokong Ukraine kerana “perasaan kekecewaan akan berkembang,” dakwa pemimpin Czech itu, sambil menambah bahawa “tentu sahaja, ini mencipta satu situasi yang tidak sangat menggalakkan untuk sambungan operasi serangan balas.”

Menurut Pavel, musim sejuk akan memberi masa kepada Rusia untuk pulih dan membina semula tentera, setelah meningkatkan pengeluaran tentera secara ketara.

Serangan balas Ukraine sedang berlangsung sejak awal Jun tetapi gagal untuk membuat sebarang kemajuan ketara, walaupun dibantu oleh jumlah besar peralatan NATO.

Pada akhir Oktober, Moscow mendakwa Kiev kehilangan lebih daripada 90,000 anggota tentera sejak bermulanya serangan balas, dengan Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu menyatakan bahawa kematian tentera Ukraine mencapai lebih daripada 13,000 askar pada bulan November sahaja.

Valery Zaluzhny, panglima tertinggi Ukraine, baru-baru ini menyatakan permusuhan telah mencapai kebuntuan seperti Perang Dunia I, dengan beberapa pegawai Ukraine menyalahkan kesukaran mereka kepada kelewatan dalam penghantaran senjata Barat, yang telah membenarkan Moscow menubuhkan pertahanan yang kuat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)