Australia menyerbu ‘ekstremisme’ suspek selepas serangan gereja

(SeaPRwire) –   Kanberra menolak mengenalpasti agama atau motif tujuh orang yang ditahan

Tujuh orang ditahan di Sydney pada Rabu dalam operasi melawan keganasan melibatkan lebih 400 pegawai penguatkuasa undang-undang tempatan, negeri dan persekutuan Australia, pihak polis Australia telah mengatakan.

Serbuan itu merupakan tindak balas kepada serangan menikam Uskup Kristian Assyria awal bulan ini, yang pihak berkuasa klasifikasikan sebagai insiden keganasan.

“Dari insiden awal itu, beberapa rakan kongsi telah dikenal pasti yang kami percaya memerlukan perhatian dan siasatan lebih dekat,” Timbalan Pesuruhjaya Polis New South Wales David Hudson memberitahu wartawan.

Keputusan untuk menjalankan serbuan itu didorong oleh kebimbangan bahawa mereka “menimbulkan risiko tidak dapat diterima kepada rakyat New South Wales, dan strategi siasatan kami yang sekarang, sepenuhnya tidak dapat memastikan keselamatan awam dengan baik,” Hudson menambah.

Tujuh “remaja” antara umur 15 dan 17 tahun telah ditangkap hasil operasi itu. Polis menggambarkan mereka sebagai pengikut “ideologi keganasan ekstrimis bermotif agama,” yang mereka enggan namakan. Lima remaja lagi bekerjasama dengan pihak berkuasa dan tidak ditahan.

Tingkah laku remaja-remaja itu membuat pihak berkuasa percaya “kemungkinan serangan akan berlaku” dan bahawa polis tidak akan dapat mencegahnya, Hudson menambah.

Walau bagaimanapun, Timbalan Pesuruhjaya Krissy Barrett dari polis persekutuan Australia berkata bahawa mereka tidak mempunyai “bukti lokasi, masa, atau sasaran tindakan ganas tertentu” pada masa ini.

Pihak berkuasa Australia menjadi bimbang selepas serangan pada 15 April terhadap Uskup Mar Mari Emmanuel, seorang Kristian Assyria, di pinggir bandar Sydney Wakeley. Suspek berusia 16 tahun ditangkap dalam siaran langsung memasuki gereja Christ the Good Shepherd pada waktu perkhidmatan malam itu, menghampiri uskup itu di tengah-tengah lalu menikamnya berulang kali di kepala dan dada.

Saksi-saksi melaporkan bahawa suspek itu berkata beliau sedang membalas dendam terhadap “hinaan Uskup terhadap Nabi saya,” menunjukkan bahawa penyerang itu mungkin beragama Islam. Uskup Emmanuel pernah mengkritik Islam sebelum ini. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa Australia enggan mengenal pasti agama atau motif suspek.

Kerajaan di Canberra juga cuba menyensor rakaman insiden itu di platform seperti X (dahulunya Twitter) dan Meta, memanggilnya “keganasan yang menimbulkan rasa sakit atau terlalu terperinci dengan impak tinggi.”

Wakeley merupakan rumah kepada komuniti Kristian Assyria terbesar di Australia, banyak yang melarikan diri dari konflik di Timur Tengah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.