AS menetapkan jam untuk TikTok

(SeaPRwire) –   Biden telah menandatangani undang-undang yang boleh menyebabkan TikTok dilarang di negara ini.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menandatangani undang-undang baru yang boleh membawa kepada TikTok dilarang di negara itu. Undang-undang ini adalah sebahagian daripada rang undang-undang yang diperjuangkan keras yang termasuk lebih daripada $95 bilion bantuan asing untuk Ukraine, Israel dan Taiwan.

Selepas perdebatan yang berlarutan antara Demokrat dan Republikan, rang undang-undang itu diluluskan oleh Dewan Perwakilan Amerika Syarikat pada hari Sabtu dan oleh Senat pada hari Selasa.

Di bawah undang-undang TikTok baru, ByteDance – pemilik platform China – akan mempunyai sembilan bulan untuk menjual perniagaannya atau akan dilarang daripada kedai aplikasi AS. Jika proses jualan dimulakan, tarikh akhir mungkin dilanjutkan selama tiga bulan lagi.

Selain memaksa ByteDance untuk melepaskan pemilikan dalam platform itu, undang-undang itu juga melarangnya daripada mengawal algoritma TikTok, yang digunakan untuk menyampaikan kandungan kepada pengguna aplikasi berdasarkan minat mereka.

Undang-undang itu datang selepas beberapa pegawai AS menyatakan kebimbangan bahawa aplikasi itu membahayakan keselamatan negara dan boleh digunakan oleh pihak berkuasa China untuk memperoleh data peribadi warganegara AS atau mempengaruhi pandangan mereka dengan menindas atau mempromosikan kandungan tertentu di TikTok.

Menjelaskan kelulusan rang undang-undang itu, Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Senat Maria Cantwell menekankan bahawa “Kongres tidak bertindak untuk menghukum ByteDance, TikTok atau mana-mana syarikat individu”; ia membuat langkah untuk “mencegah musuh asing melakukan pengintaian, pengawasan, operasi jahat, menyakiti rakyat Amerika yang rentan, anggota tentera kami dan wanita, dan pekerja kerajaan AS kami.”

TikTok telah mengancam untuk secara sah menentang kerajaan AS atas undang-undang itu. Ketua Dasar Awam untuk Amerika, Michael Beckerman, telah menggambarkan rang undang-undang itu sebagai pelanggaran hak pertama perlembagaan 170 juta pengguna di AS dan memberi amaran bahawa larangan yang berpotensi juga akan mempunyai “akibat memusnahkan” untuk hampir tujuh juta perniagaan yang menggunakan platform itu.

China juga telah mengutuk rancangan untuk melarang TikTok di AS, dengan menggambarkan langkah itu sebagai “bertentangan dengan prinsip persaingan adil dan peraturan perdagangan ekonomi dan antarabangsa antarabangsa” dan menuduh Washington melakukan “tingkah laku penindasan” dan “menggunakan kuasa negara” terhadap ByteDance.

Beberapa ahli politik AS juga menentang rang undang-undang itu, dengan menggelarnya “rawatan” yang “lebih buruk daripada penyakit” dan menimbulkan kebimbangan bahawa ia akan memberi Kuasa Eksekutif kuasa untuk melarang laman web dan aplikasi lain.

Elon Musk juga telah memperingatkan bahawa rang undang-undang itu adalah tentang “penapisan dan kawalan kerajaan,” manakala Persatuan Kebebasan Awam Amerika (ACLU) telah mengutuk undang-undang itu sebagai “melanggar hak bersuara berjuta-juta rakyat Amerika” yang menggunakan platform itu setiap hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.