Ashley Judd Tidak Akan Berhenti Berjuang untuk Wanita dan Gadis

(SeaPRwire) –   Profil ini diterbitkan sebagai sebahagian inisiatif TIME, yang mengiktiraf pemimpin dari seluruh dunia yang menggerakkan perubahan dalam komuniti mereka. Majlis Anugerah TIME100 Impak akan datang akan diadakan pada 17 Nov di Kigali, Rwanda.

Ashley Judd adalah pakar mengenai kuasa kisah. Beliau telah menghabiskan tahun menceritakannya sebagai pelakon, memperoleh pencalonan Emmy dan Golden Globe untuk persembahan beliau. Kisah juga penting untuk kerja kemanusiaannya – tidak hanya untuk meningkatkan kesedaran dan memacu tindakan, tetapi juga untuk membina kepercayaan dan menghubungkan dengan orang yang beliau harap dapat membantu.

Dalam tahun-tahun penyokongannya – di mana beliau telah bepergian ke seluruh dunia untuk bertemu dengan orang yang rentan, termasuk mereka yang tinggal di kem pelarian, rumah pelacuran, dan kawasan slum – Judd berkata beliau paling bangga bahawa wanita dan gadis yang ditemuinya sanggup memberikan sambutan di mana sahaja mereka berada dan berkongsi pengalaman mereka. Beliau menduga mereka berbuat demikian kerana ketelusan beliau dalam bercerita mengenai pengalaman keganasan seksualnya sendiri, dan kerana beliau mendengar balik. “Kami semua perlu didengari dengan baik. Dunia banyak bercerita,” kata Judd. “Apabila seseorang datang dan mereka berminat dengan kisah anda, ia adalah satu lega untuk disaksikan dalam realiti anda dan disahkan.”

Beliau tahu apa yang dibicarakan. Judd adalah orang pertama yang berkongsi dengan New York Times pada tahun 2017 mengenai gangguan seksual yang dilaluinya dari Harvey Weinstein. Keberanian beliau memberi semangat kepada wanita lain untuk berkongsi kisah mereka mengenai Weinstein dan orang lain, menyebabkan banjir laporan yang mendedahkan kemewahan serangan seksual dan gangguan dan memacu .

Dedikasi Judd untuk memperkasa dan meninggikan suara wanita yang kurang berkuasa daripada dirinya terserlah melalui kerja kemanusiaannya, yang termasuk menjawat sebagai Duta Baik UNFPA (Dana Penduduk PBB), peranan yang diambil alih pada tahun 2016. Bersama UNFPA, agensi kesihatan seksual dan pembiakan PBB, Judd telah mempromosikan usaha agensi untuk menyediakan kesihatan ibu kepada pelarian Rohingya di Bangladesh; bertemu dengan pelarian Syria di klinik kesihatan di , dan meninggikan kerja pasukan kesihatan mental mudah alih yang merawat mangsa . Secara keseluruhannya, beliau telah bepergian ke 22 negara untuk menyokong wanita dan gadis.

Judd berkata bahawa menghadapi beberapa penderitaan terbesar di dunia telah mengambil beban emosi pada waktu-waktu, terutamanya berikutan kematian ibunya akibat bunuh diri pada tahun 2022. Tetapi Judd telah memperkukuh dirinya, sebahagiannya, dengan berdiri sebagai penyokong. Dalam tahun lepas, beliau telah berjuang untuk undang-undang di AS yang boleh membantu melindungi privasi keluarga selepas bunuh diri. “Terdapat baris indah dalam teks pemulihan yang menyatakan, ‘di tangan Tuhan, masa lalu yang gelap menjadi aset terbesar kita. Dengannya, kita boleh mengelakkan kematian dan kesengsaraan orang lain,'” kata Judd. “Dan jadi saya fikir masa lalu yang menyakitkan boleh mempunyai nilai yang tidak terhingga dalam perkhidmatan kepada orang lain.”

Judd merancang untuk menunjukkan bagaimana cinta telah membantunya untuk menghadapi kesukaran dalam buku yang sedang ditulisnya, buku keduanya, yang akan meliputi kehilangan ibunya dan keputusannya untuk berbicara secara terbuka mengenai Weinstein. Beliau juga akan merenungi momen-momen kasih sayang dan rahmat – termasuk bagaimana, selepas perceraiannya, beliau membangunkan persahabatan dengan bekas suaminya dan isterinya kini, dan bagaimana beliau jatuh cinta dengan teman wanitanya kini selepas bertemu di pesawat terbang belukar di Republik Demokratik Congo. “Ia agak mengenai hadiah hati yang pecah,” katanya.

Buku itu, dijangka akan dipasarkan pada pertengahan hingga akhir 2024, tidak akan menjadi penutup untuk penyokongannya. Pada masa di mana serangan malapetaka lain sedang berlaku di seluruh dunia, Judd berkata bahawa memberi tumpuan kepada misinya memerangi untuk wanita membantunya daripada merasa tertekan berlebihan. Walaupun ia adalah satu bidang dengan banyak penderitaan, beliau berkata ia juga bererti ia mempunyai “kapasiti terbesar untuk penyembuhan, harapan dan membantu.” Dalam minggu dan bulan mendatang, beliau akan terus berkongsi visinya untuk dunia yang lebih sama rata melalui rencana pandangan dan ucapan – semuanya dalam perkhidmatan memastikan wanita dan kisah mereka didengari.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenal mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan bunuh diri, hubungi atau teks 988. Dalam kecemasan, hubungi 911, atau cari rawatan daripada hospital tempatan atau pembekal kesihatan mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)