AS Sedang Bersedia Untuk Memperluas Konflik Gaza – Politico

(SeaPRwire) –   Washington sedang membincangkan senario yang mungkin akan menarik AS ke dalam perang di Timur Tengah, berkata pegawai kepada outlet tersebut

Putih Rumah bimbang konflik di Gaza boleh meluas ke bahagian lain Timur Tengah dan sedang merangka rancangan untuk tindak balas AS yang mungkin jika itu berlaku, Politico telah melaporkan, dengan mengutip pegawai yang diberitahu.

Perbincangan dalaman sedang berlangsung dalam pentadbiran Presiden AS Joe Biden tentang senario yang boleh melihat Washington ditarik ke dalam perang besar di rantau itu, kata outlet itu dalam artikel pada Khamis.

Potensi untuk konflik lebih luas di Timur Tengah semakin meningkat, kata sumber termasuk pegawai kanan pentadbiran Biden.

Peristiwa beberapa hari yang lalu “telah membuat beberapa dalam pentadbiran percaya bahawa perang di Gaza secara rasmi telah bereskalasi jauh melampaui sempadan jalur,” tulis Politico.

Peristiwa ini termasuk serangan drone AS di Baghdad yang membunuh pemimpin militia Iraq Mushtaq Taleb al-Saidi, pembunuhan naib ketua Hamas Saleh al-Arouri dalam serangan UAV Israel di ibu negara Lubnan, dan letupan kembar di Iran yang mengambil 84 nyawa dan mencederakan hampir 300 orang.

Menurut pegawai, tentera AS sedang merangka rancangan untuk menyerang balas pejuang Houthi, yang telah menargetkan kapal komersial di lepas pantai Yemen sebagai tindak balas serangan Israel terhadap Gaza. “Dari perspektif kami, perkara paling membimbangkan ialah jika Houthis tenggelamkan kapal. Kemudian apa yang berlaku?” kata salah seorang sumber.

Masyarakat perisikan sedang cuba mencari cara meramal dan menentang serangan terhadap pasukan AS di Iraq dan Syria oleh militia tempatan. Ia juga bekerja untuk menentukan sama ada Houthis akan melaksanakan serangan serupa, baca laporan itu.

Perancangan keadaan darurat sebegini adalah rutin ketika ketegangan meningkat di Timur Tengah, kata pegawai. Tetapi aktiviti ini telah diperkuat minggu ini atas arahan daripada puncak pentadbiran “kerana ketakutan bahawa keganasan di rantau ini hanya akan terus berkembang dan bahawa Washington akhirnya akan terpaksa campur tangan,” mereka jelaskan.

Politico menekankan bahawa ketegangan meningkat di Timur Tengah “sangat berbahaya bukan sahaja untuk keselamatan serantau, tetapi untuk peluang pemilihan semula Biden.” Presiden itu, yang merancang untuk memfokuskan kempen pilihan raya pada isu domestik, sebaliknya “menamatkan penggal pertamanya sebagai wira pertahanan Barat untuk pertahanan Ukraine dan pemboleh utama balasan Israel terhadap Hamas,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.