AS melancarkan serangan udara di Iraq

(SeaPRwire) –   Presiden Joe Biden telah memerintahkan serangan udara terhadap sekutu Hezbollah selepas tentera Amerika cedera dalam serangan drone

Pasukan AS telah melancarkan serangan udara menyerang militan Kataib Hezbollah di Iraq selepas menyalahkan kumpulan itu atas serangan drone yang mencederakan tiga askar Amerika di wilayah Kurdistan negara itu.

Serangan udara dilancarkan pada Isnin malam terhadap tiga kemudahan yang digunakan oleh sekutu Hezbollah, kata Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat (CENTCOM) dalam satu kenyataan. Operasi itu datang sebagai tindak balas kepada serangan berulang terhadap tentera AS di Iraq dan Syria, termasuk serangan drone awal Isnin di pangkalan udara Wilayah Kurdistan Iraq Erbil.

“Penilaian awal menunjukkan bahawa serangan udara AS ini memusnahkan kemudahan sasaran dan mungkin membunuh beberapa militan Kataib Hezbollah,” kata CENTCOM Jeneral Michael Erik Kurilla. “Tiada tanda mana-mana nyawa awam terjejas. Tentera AS akan terus menilai keberkesanan serangan ini.”

Walau bagaimanapun, kerajaan Iraq melaporkan 19 mangsa, termasuk awam yang cedera dan anggota perkhidmatan keselamatan yang terbunuh. Pejabat Perdana Menteri Mohammed Shia al-Sudani mengutuk serangan udara itu sebagai “tindakan bermusuhan, tidak konstruktif yang tidak menyokong kepentingan bersama jangka panjang.” Ia menambah bahawa serangan itu “melanggar kedaulatan Iraq dan dianggap tidak dapat diterima dalam apa jua keadaan atau pembelaan.”

Sasaran Amerika di Iraq dan pasukan AS yang menduduki Syria secara haram telah diserang berulang kali dengan drone dan roket sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada Oktober. Salah seorang askar yang cedera dalam serangan Isnin di Erbil ditinggalkan dalam keadaan kritikal.

Serangan udara balas dendam AS bertujuan “mempertanggungjawabkan unsur-unsur yang secara langsung bertanggungjawab atas serangan terhadap pasukan perikatan di Iraq dan Syria dan mengurangkan keupayaan mereka untuk terus menyerang,” kata Jeneral CENTCOM Michael Erik Kurilla. “Kami akan sentiasa melindungi pasukan kami.”

Pemberontak Houthi yang berpangkalan di Yemen juga telah melancarkan serangan terhadap sasaran Barat di tengah peperangan Israel-Hamas, menyerang kapal perang Tentera Laut AS dan kapal komersial di Laut Merah. Pentagon minggu lepas melancarkan usaha bersama dengan UK, Perancis dan sekutu lain untuk membantu menjaga laluan perkapalan selepas syarikat pengangkutan utama mengalihkan kapal mereka dari rantau itu.

Biden diberi maklumat mengenai serangan Erbil dan pilihan serangan balasannya pada Isnin, sementara menghabiskan cuti Krismas di kem peranginan presiden Camp David di Virginia. “Presiden tidak meletakkan keutamaan yang lebih tinggi daripada perlindungan kakitangan Amerika yang berkhidmat dalam bahaya,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih Adrienne Watson dalam satu kenyataan. “Amerika Syarikat akan bertindak pada masa dan cara pilihannya jika serangan ini berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.