Apa Yang Perlu Diketahui Tentang Siasatan Persekutuan ke Atas Kempen 2021 Eric Adams

US-POLITICS-INVESTIGATION-FBI-ADAMS

(SeaPRwire) –   FBI dan pendakwa persekutuan New York kini sedang menyiasat sama ada kempen 2021 Datuk Bandar New York Eric Adams menerima sumbangan asing haram berikutan spekulasi tentang hubungannya dengan pegawai Turki.

Pihak berkuasa telah menyiasat kewangan kempen Adams sejak musim bunga; pada 6 November, ejen persekutuan merampas peranti elektronik Adams semasa beliau meninggalkan acara di New York.

“Datuk Bandar terus mematuhi permintaan FBI dan memberikan peranti elektronik kepada mereka,” kata jurucakapnya pada 10 November. “Datuk Bandar tidak dituduh melakukan sebarang kesalahan dan terus bekerjasama dengan siasatan.”

Hanya empat hari sebelumnya, FBI menggeledah rumah Brianna Suggs, pengutip dana utama berusia 25 tahun Adams yang membantu Datuk Bandar mengumpul lebih daripada $18 juta untuk kempen pilihan raya beliau.

Adams, yang sedang bertanding untuk dipilih semula, belum dituduh melakukan sebarang jenayah. Berikut adalah maklumat tentang siasatan tersebut.

Apakah yang disiasat?

Walaupun butir-butir siasatan masih belum jelas, rekod yang diperoleh menunjukkan pihak berkuasa sedang menyiasat sama ada kempen Adams bersekongkol dengan pegawai Turki untuk menerima sumbangan haram kempen.

Lebih khusus lagi, ejen sedang menyiasat sumbangan kewangan yang dibuat oleh KSK Construction, syarikat pembinaan yang dimiliki oleh Turki yang menganjurkan acara pengutupan dana untuk Datuk Bandar pada Mei 2021, dan sumbangan oleh Bay Atlantic University yang dibuat pada September 2021. Kedua-dua syarikat pembinaan dan kolej mempunyai kaitan dengan Turki.

Hampir 50 penyumbang—termasuk pemilik dan pekerja KSK Construction—memberi Datuk Bandar jumlah $43,600 semasa acara pengutupan dana yang dianjurkan oleh syarikat pembinaan tersebut. Sumbangan kemudiannya dipadankan berkat program perpaduan dana awam bandar. Syarikat pembinaan tersebut tidak membina bangunan konsulat di Manhattan.

Calon bandar New York boleh menerima sumbangan daripada warganegara AS atau penduduk tetap yang menetap di bandar. Kempen tidak boleh menerima sumbangan daripada syarikat-syarikat atau daripada penyumbang wakil—iaitu seseorang yang menyumbang bagi pihak orang atau entiti lain. Calon dikehendaki oleh undang-undang untuk memfailkan penyata pendedahan dengan Lembaga Kewangan Kempen.

Bagaimana Turki terlibat?

Pihak berkuasa mendakwa Adams sebelum ini meminta bekas Komisioner Bomba Daniel Nigro menandatangani kelulusan bagi bangunan yang belum dibuka kerana isu keselamatan kebakaran dan permit. Bangunan itu kini menjadi konsulat baru Turki, apartmen, ruang pameran, dan dewan.

Tindakan Adams membenarkan projek dibuka di bawah permit sementara pada masa untuk mesyuarat Sidang Umum PBB September 2021, di mana Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan hadir, dilaporkan Times. Perbualan Adams dengan pegawai kebakaran berlaku selepas beliau menang pilihan raya peringkat awal Demokratik, yang secara praktikal mengukuhkan kemenangan datuk bandarnya kerana New York City adalah kubu biru.

Adams berkata permintaannya kepada komisioner kebakaran adalah sebahagian daripada tugasnya ketika itu sebagai ketua borongan Brooklyn. Tetapi, tugasnya tidak termasuk menyoal bangunan konsulat di Manhattan.

Pada Selasa semasa sidang media, Adams juga menafikan bahawa beliau “mengelak seorang komisioner.”

“Saya mahu menjelaskan dengan sangat jelas tentang menghubungi FDNY untuk membantu pengundi saya, seperti yang dilakukan oleh semua pegawai terpilih di bandar ini,” kata Adams. “Komisioner adalah orang yang saya minta, Bolehkah anda melihat ke dalam ini? Dan itu sahaja yang saya bincangkan dengannya.”

Rekod awam juga menunjukkan bahawa konsulat Turki sebelum ini menanggung sebahagian kos lawatan Adams ke Turki pada 2015. Ini dilakukan melalui inisiatif bandar kembar—apabila pegawai terpilih bepergian ke bandar lain untuk pertukaran ekonomi atau budaya—semasa Adams menjadi ketua borongan.

Semasa di luar negara, Adams juga melawat Universiti Bahcesehir. Pengasas sekolah itu juga mengasaskan Universiti Bay Atlantic di AS. Waran yang diperoleh menunjukkan bahawa ejen tertarik dengan sumbangan daripada pekerja Universiti Bay Atlantic. Adams menerima anugerah pada 7 September 2021. Kemudian Datuk Bandar menerima jumlah $10,000 daripada lima pekerja universiti seminggu selepas bangunan konsulat baru dibuka. Tiada penyumbang yang menyumbang pada akhir September tinggal di kawasan New York City yang lebih besar, dilaporkan CBS News. Sumbangan itu dikembalikan sebulan kemudian.

Mengapa rumah Brianna Suggs diserbu?

Dokumen menunjukkan pihak berkuasa kini sedang menilai hubungan antara kempen Datuk Bandar dan sama ada sesiapa mempunyai niat untuk “memberikan manfaat” kepada kerajaan Turki terhadap sumbangan kewangan.

Ejen persekutuan menggeledah rumah Suggs di Brooklyn sambil mencari maklumat lanjut. Mereka merampas tiga iPhone, dua laptop dan fail dengan nama “Eric Adams” di atasnya, menurut waran.

Suggs tidak mengulas mengenai siasatan secara awam tetapi Adams , “[Suggs] telah melakukan kerja yang hebat,” dan jika dia mahu, beliau akan kekal dengan pasukan kempen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)