Apa yang boleh dipelajari daripada penculikan tawanan perang semasa Perang Vietnam tentang Hamas

Semasa Perang Vietnam pada tahun 1966, Tentera Vietnam Utara mengadakan perarakan di ibu negara Hanoi dengan mengikat 52 tawanan Amerika Syarikat dengan rantai selama dua batu di hadapan orang ramai yang marah dan ganas. Tindakan ini bertujuan untuk mengapi-apikan penduduk tempatan terhadap musuh mereka dan menghantar mesej kepada komuniti antarabangsa bahawa Hanoi bercadang untuk mengadili tawanannya dalam perbicaraan jenayah perang awam.

Vietnam Utara juga terlibat dalam rawatan kejam terhadap mangsa mereka, memukul tawanan, menyiksa mereka dengan tali, dan melakukan pembedahan tanpa anestesia. Mereka menahan makanan, mengurung tawanan dalam rantai kaki, dan meletakkan mereka dalam penjara keseorangan dalam keadaan mengerikan. Taktik menyiksa digunakan untuk memperoleh maklumat tentera, memaksa kenyataan propaganda dan video, dan menyeksa tawanan.

Secara ketara, Palang Merah Antarabangsa tidak diberi akses untuk memeriksa sel-sel mereka atau menilai keadaan tawanan. Vietnam Utara tidak pernah memberikan senarai lengkap tawanannya, dan tidak membenarkan pertukaran surat yang kerap.

Vietnam Utara juga menggunakan taktik “pembebasan awal” untuk tujuan propaganda. Kerajaan secara berperingkat membebaskan 12 orang Amerika Syarikat sebelum berakhirnya perang. Walaupun komunis menggambarkan penghantaran balik sebagai bukti rawatan manusiawi, hanya kumpulan yang mengutuk dasar perang AS dan menerima kerajaan komunis dibenarkan mengambil tawanan dan mengiringi mereka pulang – taktik yang bertujuan meningkatkan kesahan sayap radikal gerakan anti-perang.

Dalam buku Until the Last Man Comes Home, Michael Allen menyatakan bahawa Kementerian Keadilan terpaksa mengangkat sekatan perjalanan untuk Dave Dellinger dan Rennie Davis, kedua-duanya telah didakwa atas bahagian mereka dalam demonstrasi anti-perang di Persidangan Kebangsaan Demokratik apabila Vietnam Utara enggan membebaskan tawanan kepada sesiapa sahaja kecuali aktivis khusus ini.

Bebasan sedemikian menunjukkan bagaimana Vietnam Utara cuba menggunakan tawanan perang untuk meningkatkan perpecahan dalaman politik di Amerika Syarikat. Bukan semua rakyat Amerika bersimpati dengan tawanan perang. Penunjuk perasaan anti-perang sayap kiri di AS mengulangi istilah “penjenayah perang” Vietnam Utara. Dalam beberapa kes, penunjuk perasaan membawa bendera pemangsa mereka. Jane Fonda terkenal menggambarkan tawanan yang melaporkan penyiksaan dan penderaan sebagai “munafik dan pembohong,” mengingat kerosakan sampingan yang secara serentak dilakukan daripada kempen pengeboman Amerika. Beberapa kumpulan anti-perang melawat penjara Hanoi dan menggambarkan sel-sel mereka yang luas, makanan mewah, dan pakaian bersih dengan istilah yang menggembirakan, tidak menyedari bahawa mereka hanya melihat “kem tunjuk” atau bahawa tawanan bekerjasama hanya di bawah ancaman penyiksaan. (Dalam Women Strike for Peace, Amy Swerdlow membincangkan kebodohan mereka.)

Keluarga tawanan memandang dengan kebimbangan dan kekejaman, sama seperti keluarga mereka yang diculik oleh Hamas sekarang. Semakin lama Perang Vietnam berterusan, Liga Kebangsaan Keluarga Tawanan dan Hilang Amerika Syarikat di Asia Tenggara Timur menekan Vietnam Utara untuk memperbaiki keadaan penjara dengan kempen publisiti yang mempersonakan kisah tawanan dan mendesak kerajaan untuk memastikan pembebasan tawanan memainkan peranan utama dalam rundingan damai.