Anugerah Buku Kebangsaan Memperlihatkan Komuniti Yang Terabaikan dan Meraikan Ekspresi Diri

Ned Blackhawk

(SeaPRwire) –   NEW YORK — , sebuah kisah berani dan diilustrasikan yang mencampur sejarah dan imajinasi dalam penceritaannya tentang kajian yang disensor tentang seksualiti gay, telah memenangi Hadiah Buku Kebangsaan untuk fiksyen.

Pada malam Rabu, hadiah buku fakta telah dianugerahkan kepada ’s The Rediscovery of America: Native Peoples and the Unmaking of U.S. History, dan kesusasteraan kanak-kanak dimenangi oleh Dan Santat’s A First Time for Everything. Craig Santos Perez’s from incorporated territory (åmot), karya kelima dalam siri tentang tanah air asalnya Guam, telah dikategorikan untuk puisi terbaik, dan Stênio Gardel’s The Words That Remain, diterjemahkan dari Portugis oleh Bruna Dantas Lobato, memenangi untuk kesusasteraan terjemahan.

Torres, yang buku membayangkan perbualan antara seorang lelaki yang sedang sekarat dengan kawan muda yang diajarnya tentang sejarah sebenar dipanggil “Variasi Seks,” memberikan ucapan terima kasih ringkas sebelum disertai lebih daripada sedozen calon yang berkumpul untuk membentangkan kenyataan tentang . Dibacakan oleh calon fiksyen Aaliyah Bilal, kenyataan itu mengutuk “serangan berterusan ke atas Gaza,” antisemitisme, pandangan anti-Palestin dan Islamofobia serta meminta gencatan senjata kemanusiaan. Para penulis menerima tepukan gemuruh selepas Bilal selesai membacanya.

Satu penaja, Zibby Media, telah menarik balik sokongan kerana kebimbangan kenyataan itu mungkin antisemitik dan anti-Israel.

memberikan ucapan utama yang penuh emosi semasa majlis makan malam di Cipriani Wall Street, dan pingat kehormat telah dianugerahkan kepada dan kepada Paul Yamazaki, seorang penjual buku berpengalaman di kedai terkenal City Lights di San Francisco.

Pemenang dalam lima kategori saingan masing-masing menerima $10,000.

Tema tidak rasmi malam itu ialah pengekspresian diri, suara yang disekat dan ditinggikan dan cara kesusasteraan boleh, seperti yang digambarkan oleh Dove, menyeru suara “gangguan yang tidak diungkapkan” kita.

Hadiah Buku Kebangsaan ialah penghormatan kepada perkataan dan hak untuk membaca, seperti yang dirasmikan tahun ini oleh tuan rumah acara LeVar Burton dan Winfrey. Burton, seorang pelindung bacaan berpengalaman, kagum bahawa beliau dan Winfrey, kedua-duanya berasal dari hamba abdi, boleh menjadi “simbol untuk literasi, kesusasteraan dan perkataan yang ditulis.”

Winfrey, duduk semasa makan malam di antara pilihan kelab bukunya dan , menjadi sedih apabila berucap tentang kegilaan seumur hidupnya terhadap perkataan dan kehormatan kepada penulis. Beliau mengutip daripada karya kegemarannya seperti The Color Purple karya Alice Walker dan Demon Copperhead karya Barbara Kingsolver dan mengutuk mereka yang melarang buku, dengan menggelar penapisan tindakan mengasingkan orang ke dalam “bilik gema tanpa jiwa.”

Buku, kata Winfrey, seharusnya berada dalam jangkauan “semua orang untuk memilih sendiri.”

Beratus-ratus hadir ke Anugerah Buku Kebangsaan, mengutip lebih $1 juta untuk Yayasan Buku Kebangsaan, yang menyelia acara itu dan menyediakan pelbagai program awam dan pendidikan. Penjual buku dan orang lain menilai panel penulis dan memilih calon akhir dan pemenang kategori persaingan, di mana penerbit menghantar lebih 2,000 karya.

Anugerah Buku Kebangsaan juga merupakan sambutan kesusasteraan yang sering bertindih dengan peristiwa semasa, sama ada pilihan raya bekas Presiden Donald Trump, topik utama pada majlis 2016, atau lencana sokongan yang dipakai oleh sesetengah orang tahun lalu untuk pekerja yang mogok di HarperCollins Publishers.

Tuan rumah asal malam itu, Drew Barrymore, ditarik balik pada September oleh yayasan buku selepas beliau memperbaharui rakaman rancangan bicaranya ketika penulis Hollywood masih mogok.

Zibby Media dan Book of the Month kedua-duanya enggan hadir ke majlis, walaupun hanya Zibby menahan sokongan kewangannya, mengikut yayasan buku. Keputusan itu dibuat sebelum Zibby Media boleh dikeluarkan daripada panduan program, yang menyenaraikan syarikat itu sebagai penderma “gangsa”, di antara $25,000 dan $49,000.

Iklan sepenuh muka dari Zibby muncul dalam panduan, bertentangan dengan iklan sepenuh muka dari Simon & Schuster untuk koleksi cerita Bilal’s .

Ramai daripada pemenang berucap tentang menggunakan buku untuk menunjukkan dan memperjuangkan komuniti mereka sendiri, sama ada Orang Asli Amerika dalam karya sejarah Blackhawk atau Penduduk Kepulauan Pasifik dalam puisi Perez.

Calon fiksyen itu sendiri merupakan satu kenyataan kolektif, mendramatisasi mereka yang terabaikan atau ditindas, sama ada tahanan yang dianiaya dalam Chain Gang All-Stars: A Novel karya Nana Kwame Adjei-Brenyah, ahli Nation of Islam dalam Temple Folk atau pulau Maine yang dirosakkan oleh teori perkauman dalam .

Calon Hanna Pylväinen, yang karya memberi tumpuan sebahagiannya kepada Orang Sami asli abad ke-19 di Scandinavia, menyatakan bahawa salah satu tujuan fiksyen ialah menunjukkan bahawa “tidak kira komuniti apa” kita “boleh menjadi salah seorang daripada orang itu dan bahawa kita boleh melihat bagaimana orang itu sampai ke tempat mereka dalam hidup.”

Winfrey, dalam ucapannya, berkata buku ialah laluan untuk membantu kita berhubung dengan orang yang sebaliknya “tidak mempunyai apa-apa persamaan.” Beliau kemudiannya mengutip : “Fungsi kebebasan ialah membebaskan orang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)