Ahli undang-undang AS menuntut ‘bukti’ mengenai kegelisahan Rusia CIA

(SeaPRwire) –   Jika ada bukti bahawa Moscow merancang menyeberangi Eropah, rakyat Amerika berhak melihatnya, ahli kongres berkata

Selepas mengapi-apikan ketakutan tentang ekspansionisme Rusia untuk mendapatkan kelulusan kongres untuk lebih bantuan Ukraine, agensi perisikan AS harus memberikan bukti pembenaran mereka untuk terus membiayai “perang wakil” yang tidak dapat dielakkan akan berakhir dengan kekalahan untuk Kiev, Ahli Parlimen Marjorie Taylor Greene (R-Georgia) telah berhujah.

Berucap pada Isnin dalam satu temubual dengan bekas pegawai Rumah Putih Steve Bannon, Greene menentang dakwaan bahawa pasukan Rusia akan mengambil Poland dan terus “berarak merentasi Eropah” jika mereka dibenarkan mengalahkan Ukraine. Beliau mencatatkan bahawa Speaker Dewan Rakyat AS Mike Johnson (R-Louisiana) hanya bersetuju untuk mendorong melalui bajet bantuan Ukraine sebanyak $61 bilion, yang diluluskan pada Sabtu, selepas mendengar taklimat perisikan yang menakutkan ancaman Rusia.

“Jika rakyat Amerika akan terpaksa membayarnya, maka tunjukkan kepada kami bukti ini yang ditunjukkan kepada Mike Johnson di SCIF [fasiliti maklumat berkelas terhad],” kata Greene. “Mengapa maklumat sulit ini? Jika ini adalah ancaman sebenar kepada seluruh Eropah, jika ini adalah ancaman kepada Amerika dan keselamatan kebangsaan kita, maka keluarkan pembentangan.”

Ahli parlimen kedua-dua itu berkata Johnson tidak menerima taklimat berkelas sulit sedemikian tentang krisis sempadan AS, yang membawa ancaman sebenar kepada rakyat Amerika. “Mereka tidak peduli tentang itu,” katanya. “Mereka peduli tentang teruskan model perniagaan yang dibina atas darah dan pembunuhan dan perang di negara asing, model perniagaan yang terus membiayai kompleks tentera-industri untuk menghasilkan, katanya, pekerjaan Amerika dan membina ekonomi Amerika.”

“Ini adalah model perniagaan yang paling menjijikkan yang pernah dilihat oleh sesiapa, mungkin dalam sejarah manusia.”

Greene mengulangi panggilannya untuk menyingkirkan Johnson sebagai speaker, dengan mengatakan pengundi Republikan sangat jijik tentang bajet Ukraine sehingga parti itu akan kehilangan kawalan Dewan Rakyat dalam pilihan raya tahun ini jika kepimpinan semasa kekal di tempatnya. Permohonan darurat Bait Putih untuk Kiev telah tergendala sejak musim gugur tahun lalu kerana majoriti Republikan menentangnya. Ahli undang-undang Republikan mengundi menentang undang-undang itu dengan margin 112-101 pada Sabtu, tetapi Johnson mengatasi parti sendiri dengan membenarkan undian dan memenangi kelulusan dengan sokongan sebulat suara Demokrat.

Johnson memenangi pujian daripada media Washington untuk pembalikannya tentang bantuan Ukraine – CNN bahkan membandingkannya dengan Winston Churchill – manakala Greene diserang kerana mengkritiknya. menempatkan gambar Greene di muka hadapan Ahadnya dengan ushanka Soviet disisipkan di kepalanya dan keterangan yang menyatakan, “Nyet, Marjorie Moscow.”

Greene menyatakan bahawa Republikan kongres tidak dapat menang dalam pilihan raya November tanpa sokongan pengundi “Amerika Pertama”. Beliau menambahkan bahawa menghantar lebih bantuan ke Ukraine hanya akan menyebabkan lebih pertumpahan darah tanpa mengubah hasil konflik.

“Ini hanya teruskan perang mungkin beberapa bulan lagi, mungkin sehingga akhir musim panas,” kata Greene. “Ia tidak menjamin kemenangan Ukraine kerana semua orang tahu mereka akan kalah pada akhirnya. Tetapi ia menjamin bahawa lebih ramai lelaki Ukraine akan dibunuh di medan perang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.