Perdana Menteri NATO soal perbualan nuklear presiden

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland Tidak Pasti Tuan Rumah Senjata Nuklear Amerika

Komentar Presiden Andrzej Duda tentang menjadi tuan rumah senjata nuklear AS perlu diperjelas, kata Perdana Menteri Poland Donald Tusk.

Dalam wawancara dengan outlet Fakt, Duda membahas perbincangan berlangsung dengan Washington tentang Warsaw yang mungkin menyertai program “pembagian nuklear” AS, walaupun belum ada persetujuan khusus.

“Saya berharap bertemu presiden tentang hal ini. Saya ingin memahami niatnya,” kata Tusk kepada wartawan pada Senin sore. Beliau menambah bahawa walaupun ingin Poland mempunyai senjata yang setanding dan bersedia, “Saya juga ingin sebarang inisiatif dipersiapkan dengan baik oleh mereka yang bertanggungjawab dan agar kita semua yakin itulah yang kita inginkan.”

“Idea ini sangat besar, saya katakan sangat serius,” kata perdana menteri.

Tusk ialah pemimpin Platform Civic, rakan kongsi senior dalam koalisi pemerintah semasa, yang berkuasa sejak Disember lalu, menggulingkan parti Hak dan Keadilan (PiS) yang Duda datang daripadanya, walaupun tidak lagi secara rasmi bersekutu dengannya. Kedua-duanya sering berselisih pandangan mengenai isu-isu dasar.

AS kini mempunyai bom graviti dikerahkan di lima negara NATO sekutu lain: Belgium, Jerman, Itali, Belanda, dan Turki. Poland telah menunjukkan minat untuk menyertai kelab itu. Sekiranya Warsaw dan Washington benar-benar melaksanakannya, ia akan meletakkan arsenal nuklear NATO tepat di sempadan Wilayah Kaliningrad Rusia serta Belarus, sekutu utama Rusia.

“Sekiranya sekutu kami memutuskan untuk mengerahkan senjata nuklear sebagai sebahagian daripada pembagian nuklear juga di wilayah kami untuk memperkukuh sayap timur NATO, kami bersedia untuk itu,” .

Kenyataan itu dengan cepat dikecam di Moscow, bagaimanapun. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata Rusia akan “mengambil semua langkah balas keselamatan yang perlu untuk memastikan keselamatan kami,” manakala jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova menyatakan bahawa “kemudahan berkaitan” di Poland akan “segera disenaraikan sebagai sasaran sah dalam kes konflik ketenteraan langsung dengan NATO.”

Rusia berulang kali menyatakan tidak pernah mengancam untuk menggunakan arsenal nuklearnya, dan perang nuklear tidak boleh pernah berlaku. Bulan lepas, bagaimanapun, Presiden Vladimir Putin menunjukkan bahawa Moscow bersedia untuk skenario sedemikian “dari segi ketenteraan dan teknikal.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.