Ahli Parlimen AS meluluskan lebih pengintipan kerajaan

(SeaPRwire) –   Senat Amerika Syarikat meluluskan lebih pengawasan kerajaan

Senat Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang kontroversi yang membolehkan FBI mengintai rakyat Amerika tanpa waran

Senat Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang yang memperbaharui dan memperluaskan undang-undang yang kini akan tamat tempoh bagi membolehkan kerajaan menjalankan pengawasan tanpa waran terhadap rakyat Amerika di bawah alasan melindungi mereka daripada ancaman asing.

Rang undang-undang ini diluluskan dengan undian 60-34 pada waktu pagi Sabtu, memberi kuasa perluasan selama dua tahun kepada program Seksyen 702 dalam Akta Pengawasan Maklumat Asing (FISA). Presiden Joe Biden dijangka akan segera menandatangani undang-undang ini, memperbaharui alat pengintipan selepas ia tamat pada tengah malam Sabtu.

Seksyen 702 secara khususnya berkaitan dengan pengawasan komunikasi asing untuk tujuan perisikan, termasuk mengesan plot keganasan yang mungkin terhadap Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, banyak panggilan telefon dan mesej yang dipintas oleh aparatus pengawasan Washington berlaku antara warga asing dan warga Amerika.

FBI telah mengakses pangkalan data 702 komunikasi dipintas untuk menyiasat rakyat Amerika tertentu, seperti aktivis Hak Asasi Manusia Hitam, wartawan, ahli Kongres, penyumbang politik, dan mereka yang mungkin terlibat dalam rusuhan Capitol Amerika Syarikat pada Januari 2021. Biasanya penyiasatan memerlukan penyiasat mendapatkan waran, iaitu mahkamah mendapati bukti munasabah untuk mendakwa bahawa individu disasar telah melakukan jenayah.

Pecritik program ini telah menuntut supaya reformasi dilakukan sebelum memperbaharui Seksyen 702 untuk melindungi warga Amerika daripada pengawasan tidak berperlembagaan. Siasatan oleh mahkamah FISA Amerika Syarikat pada 2023 mendapati bahawa FBI telah menyalahgunakan kuasanya untuk mengintai warga Amerika lebih daripada 278,000 kali dalam tempoh 12 bulan. Kongres menolak pindaan yang menghendaki waran untuk siasatan komunikasi yang melibatkan warga Amerika.

“Seksyen 702 telah disalahgunakan di bawah presiden dari kedua-dua parti politik, dan ia telah digunakan untuk mengintai secara tidak sah komunikasi warga Amerika merentasi spektrum politik,” kata Kia Hamadanchy, penasihat dasar kanan di Persatuan Kebebasan Awam Amerika Syarikat. “Dengan memperluaskan kuasa pengawasan kerajaan tanpa menambah keperluan waran yang akan melindungi warga Amerika, Dewan telah mengundi untuk membenarkan agensi perisikan terus melanggar hak awam dan kebebasan warga Amerika untuk tahun-tahun akan datang.”

Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer (D-New York) memuji fakta bahawa program FISA telah diperbaharui “pada saat-saat akhir,” ketika ia akan tamat. Senator Marco Rubio (R-Florida) berkata kegagalan memperbaharui kuasa pengawasan boleh menyebabkan pegawai Amerika Syarikat “melepasi maklumat penting,” seperti ancaman kepada tentera Amerika yang berpangkalan di luar negara atau serangan keganasan yang berpotensi.

Senator Rand Paul (R-Kentucky) meratapi fakta bahawa pembuat undang-undang menolak laluannya untuk meminda rang undang-undang FISA, yang akan membolehkan kerajaan terus mengintai warga asing sambil melindungi kebebasan awam warga Amerika. Cadangannya ditolak dengan undian 82-11.

“Kita boleh memastikan kedua-dua hak perlembagaan dan keselamatan negara dilindungi,” kata Paul. “Sekali lagi, majoriti senator diminta menimbang soalan: ‘Adakah kebebasan boleh ditukar dengan keselamatan?’ Dan sayangnya, majoriti senator menjawab, ‘Ya, boleh.’”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.