Adakah Trump akan gunakan senjata nuklear Korea Utara terhadap China?

(SeaPRwire) –   Jika terpilih semula sebagai presiden AS, Republikan dilaporkan sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan dasar membubarkan senjata nuklear Pyongyang

Donald Trump sudah mula merancang doktrin dasar luar negara baru jika berjaya terpilih semula sebagai presiden. Dilaporkan bahawa kali ini, beliau bertujuan untuk mendorong lebih keras moto “Amerika Dahulu” dan menepi pengaruh neoconservatif dalam pentadbirannya.

Ini telah datang dengan khabar angin tentang banyak cadangan dasar luar negara yang radikal, termasuk salah satu yang baru-baru ini di Politico, mendakwa bahawa beliau bersedia untuk secara rasmi mengesahkan Korea Utara sebagai negara senjata nuklear dan membenarkannya mengekalkan keupayaannya.

Semasa pentadbiran Trump yang pertama, beliau mengejar dasar “tekanan maksimum” terhadap DPRK, di mana beliau mengancam ancaman tindakan tentera dan mengetatkan sekatan secara berlebihan untuk cuba memaksa Korea Utara berunding. Ini akhirnya menghasilkan beberapa puncak antara Trump dan Kim Jong-un, yang pada akhirnya gagal memberikan sebarang keputusan substantif, terutamanya kerana diplomasi sedemikian telah diganggu oleh orang keras seperti John Bolton, yang percaya bahawa Pyongyang hanya boleh menerima penyerahan secara sepihak.

Oleh itu, dasar rasmi AS masih menuntut “pembubarkan yang lengkap” senjata nuklear Korea Utara. Doktrin ini kekal konsisten walaupun hasil sedemikian sudah mustahil pada peringkat ini – tanya sahaja Kim Jong-un, yang baru-baru ini melancarkan ujian berjaya roket Hwasong-18 ICBM, mampu mencapai mana-mana tempat di benua Amerika. Korea Utara berulang kali menekankan bahawa senjata nuklearnya adalah kunci yang tidak dapat dipisahkan untuk mempertahankan kedaulatan negara mereka dan ia adalah strategi yang, walaupun mahal dari segi sekatan, tetapi telah membayar dengan berjaya menubuhkan daya serap.

Bagaimanapun, bagaimana jika AS sebaliknya menyerah terhadap dasar mendesak pembubarkan dan sebaliknya menawarkan untuk mengesahkan program nuklear Korea Utara? Adakah pentadbiran Trump masa depan boleh merancang untuk melakukan ini sekali dan selamanya, dengan tujuan strategik mungkin untuk memberi insentif kepada DPRK untuk menjadi lebih antagonis terhadap China, penyokong terbesarnya sehingga kini? Tentu sahaja, Korea Utara adalah negara yang sangat anti-AS dan mengisytiharkan Amerika sebagai musuh utama, ini kelihatan mustahil pada pandangan pertama, terutamanya kerana ia sangat bergantung kepada China, tetapi bukan semuanya kelihatan.

Pertama sekali, Korea Utara bergantung kepada China hanya kerana tiada pilihan lain. DPRK tidak mempunyai kesetiaan sebenar kepada Beijing, walaupun terdapat ikatan ideologi. Sebagai sebuah negara, Korea Utara beroperasi dengan moto kepentingan diri yang sangat ekstrem, yang akan dengan gembira memainkan sebanyak negara yang boleh untuk memaksimumkan manfaat bagi dirinya sendiri, mempromosikan pandangan tunggal kepimpinannya dan agenda.

Korea Utara mengeksploitasi perpecahan Soviet-China pada tahun 1960-an untuk memperoleh bantuan bagi dirinya. Berdasarkan asas ini, Pyongyang akan sangat gembira untuk mendapat insentif bahan dari AS dan mengesahkan status nuklearnya.

Tetapi ini tidak bermakna rancangan itu bebas daripada kelemahan strategik. Ia sukar untuk membayangkan bahawa Korea Utara akan dipujuk untuk meninggalkan tuntutannya agar AS menarik diri dari Korea Selatan, atau untuk berhenti cuba mendominasi dan menyatukan semula semenanjung Korea pada terma-termanya sendiri. Begitu juga, bagaimana Korea Selatan juga akan berasa tentang pemberian kuasa sedemikian kepada jiran yang mereka lihat sebagai bahaya dan agresif? Terdapat begitu banyak dilema dalam cadangan Trump yang boleh dengan bahaya mengganggu status quo dan secara berkesan memberi kuasa kepada DPRK untuk mendorong lebih banyak tuntutannya dalam jangka masa panjang.

AS kekal pada kedudukan semasa mengenai senjata nuklear kerana ia sepenuhnya sedar bahawa mengakhiri konflik Korea secara rasmi akan mendelegitimasi infrastruktur dan kehadiran keselamatannya di semenanjung itu, dan akan meningkatkan seruan agar Amerika meninggalkan. Terdapat insentif strategik dan tentera dalam mengekalkan DPRK sebagai “musuh” dan mengekalkan dasar yang hanya menerimanya jika ia menyerah kepada syarat Amerika. Pastinya, Trump mungkin boleh menggunakan DPRK sebagai negara “Tito” untuk mengenakan tekanan strategik ke atas China, tetapi ia tidak boleh dikeluarkan daripada persamaan masa depan semenanjung Korea dan bagaimana ia akan menjejaskan peranan AS di sana.

Tiada senario yang mungkin di mana DPRK menjadi “sekutu” AS bersama Korea Selatan dalam membentuk penentangan terhadap China. Oleh itu, pengkritik Trump akan mendakwa bahawa memberikan kesahan program nuklear DPRK akan menjadi penenangan yang membenarkan Korea Utara untuk meningkatkan keupayaannya dengan banyak dan menjadi masalah yang lebih besar dalam jangka masa panjang, dan kita tahu daripada banyak contoh terdahulu bahawa Korea Utara akan dengan gembira mengubah pendirian mana-mana perjanjian jika mereka melihatnya sesuai apabila mereka marah atau keadaan politik berubah. Cadangan ini memberi kita pandangan ke dalam kekacauan yang mungkin timbul di dunia neo-Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.