Adakah Kita Harus Akhiri Keadaan Gemuk?

Ia tidak biasa bagi ubatan menjadi nama rumah tangga; lebih jarang lagi bagi pemarcaannya menjadi, seperti Advil, singkatan untuk keseluruhan kelas produk; dan paling jarang, untuk mengubah bukan sahaja perubatan AS, tetapi budaya AS.

Ozempic telah melakukan semua tiga.

Diluluskan pada tahun 2017 sebagai ubat jenis 2 diabetes, Ozempic telah sebahagian besarnya membuat namanya—dan kekayaan bagi pembuatnya, Novo Nordisk—sebagai bantuan penurunan berat badan. Novo Nordisk mengetahui awal bahawa pesakit diabetes sering kehilangan berat badan pada ubat itu, tetapi pegawai syarikat juga tidak dapat menduga seberapa meluas ia akan akhirnya menjadi baik sebagai rawatan penurunan berat badan yang tidak sah dan simbol status yang didorong oleh kecantikan untuk mereka yang hanya ingin mengurangkan berat badan beberapa paun. Kejayaannya yang melarikan diri cerminkan yang serupa ubat-ubatan, termasuk Mounjaro Eli Lilly dan Wegovy Novo Nordisk produk lain dan satu-satunya dalam trio yang secara rasmi diluluskan untuk penurunan berat badan. Preskripsi untuk semuanya terbang dari penulisan pada kadar yang menakjubkan.

Novo Nordisk menjual sekitar $14 bilion daripada pelbagai ubat diabetes dan kegemukan mereka dalam separuh pertama 2023, dan Eli Lilly menjual hampir $1 bilion bernilai Mounjaro dalam suku tahun tunggal tahun ini. Preskripsi untuk ubat-ubatan penurunan berat badan ini meningkat 300% sejak awal 2020, dengan lebih daripada 9 juta ditulis di AS dalam tiga bulan terakhir 2022 sahaja, mengikut firma penyelidikan industri kesihatan Trilliant Health. Permintaan begitu besar sehingga Ozempic, Wegovy, dan Mounjaro semuanya baru-baru ini masuk ke dalam kekurangan, dan pesakit diabetes jenis 2 dalam beberapa kes telah berjuang untuk mengisi preskripsi mereka kerana mereka bersaing untuk bekalan terhad dengan orang yang ingin menguruskan berat badan; sementara itu, spa, pembekal internet, dan farmasi penggabungan semuanya berjuang untuk bahagian mereka dalam kuih Ozempic.

Tiada yang dapat bersetuju sama ada kegilaan ini adalah perkara yang baik. Ramai doktor (dan, tentu sahaja, pegawai eksekutif farmaseutikal yang akan menjadi sangat kaya) berkata ia adalah, memandangkan kira-kira tiga suku daripada orang dewasa AS layak sebagai berat berlebihan atau gemuk dan oleh itu, mengikut pihak berkuasa kesihatan awam terkemuka, berisiko komplikasi kesihatan yang serius. “Kemurunan berat badan adalah wabak, dan kami memerlukan rawatan yang berkesan secara mendesak,” kata Dr. Sahar Takkouche, pakar kegemukan dan perubatan bariatrik di Vanderbilt Health.

Tetapi beberapa doktor, penyelidik, dan aktivis tidak selesa hidup dalam zaman Ozempic—satu yang terasa seperti deja vu, kembali ke era ketika ketangkasan dan penurunan berat badan dinilai tanpa dipertikaikan. Sebelum tsunami Ozempic, semakin banyak doktor dan penyelidik telah memulakan memperjuangkan Kesihatan Pada Setiap Saiz, satu set prinsip berasaskan penyelidikan dari Persatuan untuk Kepelbagaian Saiz dan Kesihatan yang memegang saiz badan bukan ukuran kesihatan atau nilai, dan bahawa semua orang layak menerima rawatan perubatan yang berkualiti tinggi, tidak menghina. Usaha mereka menyumbang kepada bidang yang berkembang dikenali sebagai “perubatan neutral berat”, yang melihat “berat” dan “kesihatan” sebagai berasingan, dan bekerja seiring dengan gerakan positif badan yang lebih luas untuk membantu melonggarkan cengkaman industri diet pada psik Amerika. Semakin bergerak ke tahun 2000-an, majalah wanita berhenti mendorong diet begitu keras. Jenama pakaian memuji penggajian model lebih besar daripada saiz 0. Malah Weight Watchers menjenamakan semula sebagai syarikat “kebajikan” yang dipanggil WW.

Kemudian Ozempic dan kohortnya datang, dan ternyata banyak orang masih mahu menjadi kurus. Beberapa pemerhati industri bahkan meramalkan bahawa kenaikan ubat-ubatan seperti Ozempic—dan musim panen calon pesaing yang mungkin lebih berkesan—boleh menandakan akhir kegemukan. Tetapi sebagai ubat-ubatan ini mengubah amalan perubatan standard dan idea budaya tentang penurunan berat badan, perdebatan yang kontroversial sedang bergegar di bawah permukaan: adakah kita seharusnya menguruskan kegemukan?


Penubuhan perubatan AS jelas tentang pendiriannya terhadap kegemukan: ia adalah “penyakit kronik yang biasa, serius dan mahal,” seperti yang dinyatakan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS. Menurut anggaran CDC, lebih daripada 40% daripada orang dewasa AS dan hampir 20% kanak-kanak dan remaja adalah gemuk, meletakkan mereka dalam risiko masalah kesihatan termasuk penyakit jantung, diabetes jenis 2, strok, dan beberapa jenis kanser. Tambahan 30% daripada orang dewasa dianggap berlebihan berat, bermakna kurang daripada sepertiga orang dewasa AS memenuhi piawaian CDC untuk berat badan sihat.

Jika kegemukan adalah penyakit, ia mengikut logik bahawa ia harus dirawat. Secara sejarah, diet dan senaman telah menjadi rancangan A untuk merawat kegemukan. Tetapi dalam amalan, perubahan gaya hidup seperti ini sering tidak mencukupi. “Walaupun kita cuba sedaya upaya, banyak senaman biasanya tidak menghasilkan jumlah penurunan berat badan yang signifikan,” kata Glenn Gaesser, profesor fisiologi senaman di Universiti Negeri Arizona. Ini sebahagiannya kerana orang cenderung menjadi lapar lebih banyak mereka bergerak, menimbang apa-apa kalori yang mereka bakar di gym, dan sebahagiannya kerana badan menjadi biasa dengan saiznya dan bekerja untuk kekal pada titik tetapan itu, menerangkan Gaesser. Penyelesaian gaya hidup boleh berfungsi untuk sesetengah orang, kajian menunjukkan, tetapi ramai orang kehilangan hanya jumlah berat badan yang sederhana atau mengembalikan berat badan dalam jangka masa—proses dikenali sebagai “berat kitaran” yang sendiri berkaitan dengan masalah kesihatan kardiovaskular dan metabolik.

Selama bertahun-tahun, doktor mempunyai pilihan yang agak sedikit untuk tawarkan kepada ramai pesakit di mana diet dan senaman tidak berfungsi—perkara seperti ubat diabetes jenis 2 metformin, yang boleh menyebabkan sedikit penurunan berat badan, dan pembedahan bariatrik, yang berfungsi dengan baik tetapi kurang popular di kalangan pesakit. Dan kemudian datanglah Ozempic dan yang lain.

Ozempic, Wegovy dan Mounjaro semuanya bekerja dengan menghambat pencernaan secara serentak dan meniru hormon GLP-1 yang menekan nafsu makan melalui suntikan mingguan. (Mounjaro juga menargetkan jenis reseptor hormon kedua.) Kombinasi ganda ini bermakna orang perlu makan jauh kurang makanan daripada biasa, menyebabkan purata 15% hingga