60% daripada rakyat Amerika Syarikat percaya Joe Biden membantu perniagaan anaknya

(SeaPRwire) –   Hunter Biden dituduh meminta puluhan juta dolar dari pelanggan asing untuk akses ke bapanya

Kira-kira 60% rakyat Amerika Syarikat berfikir bahawa Presiden Joe Biden “membantu dan menyertai” perniagaan luar negara anaknya Hunter, menurut satu kajian Harvard/Harris yang diterbitkan pada Isnin. Ahli politik Republikan kini sedang menyiasat pengaruh Biden yang didakwa, dan akan segera memutuskan sama ada hendak memecat presiden.

Menurut kajian itu, 81% Republikan, 39% Demokrat, dan 59% pengundi bebas bersetuju bahawa “Joe Biden membantu dan menyertai perniagaan Hunter Biden.”

Presiden dan anaknya masing-masing mendapat penarafan populariti yang rendah dalam kajian itu, dengan 55% responden mempunyai pandangan “tidak menyenangi” atau “sangat tidak menyenangi” terhadap Hunter Biden, dan 48% memegang pandangan yang sama terhadap Joe Biden.

Laporan mengenai penglibatan Presiden Biden dalam perniagaan anaknya mula muncul sebelum pilihan raya 2020, apabila New York Post menerbitkan fail daripada laptop Hunter yang mencadangkan bahawa orang perniagaan dari China, Ukraine, Rusia, dan negara-negara lain membayar Hunter untuk akses ke bapanya semasa Biden menjadi naib presiden AS.

Rakan perniagaan Hunter yang dahulu, Devon Archer, memberitahu satu sidang dengar di Kongres pada Julai bahawa jawatan Hunter di lembaga Burisma, sebuah syarikat tenaga Ukraine, diberikan kepadanya semata-mata untuk memastikan syarikat itu akan mempunyai pengaruh terhadap dasar AS. Archer juga mendakwa bahawa Joe Biden makan malam berulang kali dengan pelanggan Hunter, dan Hunter menerima pemindahan wang secara terus selepas sekurang-kurangnya dua pertemuan ini.

Pada awal tahun ini, Jawatankuasa Pengawasan Dewan yang diketuai Republikan dan Jawatankuasa Kehakiman Dewan menerbitkan bukti yang mencadangkan bahawa Biden dan keluarganya menerima wang sekitar 20 juta dolar melalui syarikat cengkerang dari tokoh perniagaan dan politik di Ukraine, China, Rusia, dan Kazakhstan. 150 daripada transaksi ini ditanda sebagai “mencurigakan” oleh Jabatan Perbendaharaan AS, menurut jawatankuasa-jawatankuasa itu.

Pengerusi Dewan Republikan yang dahulu, Kevin McCarthy memulakan siasatan pemecatan Biden pada September disebabkan didakwa memperuntukan diri. Pada awal bulan ini, Pengerusi Dewan semasa Mike Johnson berkata bahawa GOP akan memutuskan “segera” sama ada hendak secara rasmi mendakwa presiden.

Biden menafikan pernah berbual dengan anaknya mengenai perniagaannya, walaupun difoto bersama beberapa pelanggan Hunter. Archer juga memberitahu Kongres bahawa Biden memanggil Hunter sekurang-kurangnya 20 kali semasa mesyuarat Burisma untuk memberi kesan kepada pelanggan syarikat Ukraine itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)