XPENG Umumkan Keputusan Penghantaran Kenderaan Bagi Bulan Disember dan Keempat Triwulan 2023

  • Penghantaran pada Disember 2023 mencapai rekod baharu sebanyak 20,115 unit, peningkatan 78% berbanding setahun sebelumnya
  • 60,158 unit dihantar pada suku keempat 2023, peningkatan 171% berbanding setahun sebelumnya
  • 141,601 unit dihantar untuk tahun penuh 2023, peningkatan 17% berbanding setahun sebelumnya

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, 01 Januari 2024 — XPeng Inc. (“XPENG” atau “Syarikat”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pemacu pintar elektrik (“PE”) Cina yang terkemuka, hari ini mengumumkan keputusan penghantaran kenderaan untuk Disember dan suku keempat 2023.

Pada Disember 2023, XPENG menghantar 20,115 PE pintar, rekod baharu untuk penghantaran bulanan, mewakili peningkatan 78% berbanding setahun sebelumnya. Jumlah penghantaran untuk suku keempat 2023 mencecah 60,158 unit, melepasi penghantaran suku tahunan 60,000 unit untuk kali pertama dan menandakan peningkatan 171% berbanding setahun sebelumnya. Jumlah penghantaran tahunan bagi 2023 mencapai 141,601 unit, peningkatan 17% berbanding tahun sebelumnya. Setakat 31 Disember 2023, jumlah penghantaran kumulatif Syarikat mencapai 400,311 unit.

Pada 28 Disember, XPENG mencapai tonggak penting dengan melancarkan Sistem Bantuan Pemanduan Lanjutan (ADAS) XNGP kepada pelanggan di 27 bandar lagi melalui kemaskini Over-the-Air (OTA). Bandar-bandar baru termasuklah Tianjin, Chengdu, Xi’an, Wuhan dan Changsha, meluaskan liputan XNGP yang tidak bergantung pada peta HD kepada jumlah 52 bandar di China. Pencapaian ini menyerlahkan kedudukan XPENG sebagai pemimpin industri dalam liputan ADAS seluruh negara. Menjelang awal 2024, XNGP akan tersedia di jumlah 200 bandar di seluruh China.

Pada bulan Disember, ujian memandu X9 telah bermula untuk pelanggan seluruh negara. Syarikat percaya bahawa X9, sebuah model bendera yang dibina di bawah SEPA2.0, membezakan dirinya daripada model MPV tradisional dengan ruang, reka bentuk dan pengendalian yang lebih unggul yang menggabungkan kelebihan MPV dan SUV dengan sempurna. Majlis pelancaran X9 dijadualkan pada Isnin, 1 Januari 2024 pada pukul 6:30 petang Masa Piawai China. Penghantaran pelanggan X9 dijangka bermula sebaik sahaja selepas majlis pelancaran.

Mengenai XPENG

XPENG adalah syarikat pemacu pintar Cina yang terkemuka yang mereka bentuk, kembangkan, kilang dan pasarkan pemacu pintar yang menarik minat golongan pertengahan yang semakin besar dan cergas dari segi teknologi. Misi syarikat ini adalah untuk memacu transformasi pemacu pintar dengan teknologi, membentuk pengalaman pergerakan masa depan. Untuk mengoptimumkan pengalaman pergerakan pelanggannya, XPENG membangunkan secara dalaman sistem teknologi bantuan pemanduan maju dan sistem pengendalian pintar dalam kenderaan, serta sistem utama kenderaan termasuk sistem tenaga dan seni bina elektrik/elektronik. XPENG beribu pejabat di Guangzhou, China, dengan pejabat utama di Beijing, Shanghai, Lembah Silikon, San Diego dan Amsterdam. Kenderaan pintar XPENG terutamanya dihasilkan di kilangnya di Zhaoqing dan Guangzhou, wilayah Guangdong.

Kenyataan Selamat

Pengumuman ini mengandungi pernyataan pandangan ke hadapan. Pernyataan-pernyataan ini dibuat di bawah “perlindungan selamat” bagi Akta Reformasi Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Pernyataan pandangan ke hadapan ini boleh dikenal pasti dengan istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengharapkan”, “masa depan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, dan pernyataan serupa. Pernyataan-pernyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk pernyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan XPENG, adalah pernyataan pandangan ke hadapan. Pernyataan pandangan ke hadapan melibatkan risiko dan ketidakpastian yang terdapat. Pelbagai faktor mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa pernyataan pandangan ke hadapan, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: matlamat dan strategi XPENG; rancangan perkembangan XPENG; pembangunan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan pendapatan XPENG pada masa hadapan; trend, dan saiz pasaran EV Cina; jangkaan XPENG mengenai permintaan dan penerimaan pasaran terhadap produk dan perkhidmatannya; jangkaan XPENG mengenai hubungannya dengan pelanggan, pembuat kontrak, pembekal, pembekal perkhidmatan pihak ketiga, rakan kongsi strategik dan pemangku kepentingan lain; keadaan ekonomi dan perniagaan am; dan anggapan yang menyokong atau berkaitan dengan mana-mana yang terdahulu. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam fail-fail XPENG yang dikemukakan kepada SEC. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah setakat tarikh kenyataan akhbar ini, dan XPENG tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini apa-apa pernyataan pandangan ke hadapan, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Hubungan:
Untuk Pertanyaan Pelabur:
Jabatan Hubungan Pelabur
XPeng Inc.
E-mel: ir@xiaopeng.com

Jenny Cai
Piacente Financial Communications
Tel: +1 212 481 2050 / +86 10 6508 0677
E-mel: xpeng@tpg-ir.com

Untuk Pertanyaan Media:
Jabatan Hubungan Awam
XPeng Inc.
E-mel:

Sumber: XPeng Inc.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.