XPENG Memperluaskan Jangkauan dengan Memasuki Hong Kong dan Macau

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, April 10, 2024 — XPENG Motors (“XPENG” atau “Syarikat”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pemacu elektrik pintar (“Smart EV”) terkemuka China, hari ini meluaskan kawasan operasinya melalui perkongsian pengedar dengan Sime Darby Motors di Hong Kong.

Dr. Brian Gu, Naib Pengerusi dan Presiden XPENG Motor (kiri), dan Encik Tommy Wong, Pengarah Urusan Hong Kong & Macau, Sime Darby Motors (HK) Limited (kanan)

Perkongsian ini akan membolehkan XPENG membawa model kenderaan elektrik pintar terkini mereka kepada pengguna tempatan di pasaran Hong Kong dengan menunjukkan kedai berjenama, sokongan selepas jualan, dan panduan menyeluruh melalui setiap peringkat proses pembelian.

XPENG sudahpun mengalami pertumbuhan pesat dalam sepuluh tahun sejak penubuhannya pada 2014. Setakat akhir tahun lepas, jumlah penghantaran sejarah kumulatifnya melebihi 400,000, dan ia menghantar lebih daripada 140,000 kenderaan baru pada 2023 sahaja.

Langkah Strategik

Memasuki Hong Kong adalah langkah strategik berikutnya bagi perkembangan perniagaan XPENG. Sebagai hab perniagaan antarabangsa dan salah satu bandar kosmopolitan Asia paling dinamik, Hong Kong berfungsi sebagai titik loncatan penting bagi ekspansi global XPENG. Memasuki pasaran Hong Kong adalah penting secara strategik sebagai model bagi ekspansi pasaran kami dan bukti fokus kami untuk meningkatkan skala. XPENG komited sepenuhnya untuk membawa inovasi yang menyediakan keperluan pelanggan yang berubah-ubah serta merealisasikan masa depan mobiliti pintar berfokuskan manusia di Hong Kong, dan seluruh dunia.

Brian Gu, Naib Pengerusi dan Presiden XPENG, berkata: “Hari ini merupakan tonggak utama dalam strategi luar negara XPENG Motors. Dengan ciri pintar kenderaan elektrik terkemuka syarikat dan teknologi terkemuka, kami komited untuk menyediakan pengguna kenderaan dengan penyelesaian perjalanan pintar serta pengalaman memandu mesra alam. Disertai dengan pengalaman jualan Sime Darby Motors bertahun-tahun di pasaran automotif Hong Kong, kami gembira untuk membawa pengalaman premium XPENG ke Hong Kong.”

Tommy Wong, Pengarah Urusan Hong Kong & Macau, Sime Darby Motors (HK) Limited, berkata: “Kami gembira telah dipilih sebagai ejen rasmi berkuasa XPENG Motors di pasaran Hong Kong. Pasaran kenderaan elektrik menjadi sangat popular di kalangan pemilik dan penyewa kenderaan di Hong Kong dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Ketika pasaran terus berkembang, kami mahu menyediakan pelanggan dan pengguna utama kami dengan pilihan kenderaan premium dan inovatif yang meluas. Kami percaya bahawa, dengan ambisi XPENG Motors untuk mengasaskan dirinya sebagai pemimpin kenderaan pintar, akan memenuhi permintaan pengguna Hong Kong untuk kenderaan elektrik berkualiti tinggi.”

Dengan XPENG Motors secara rasmi memasuki Hong Kong, Sime Darby Motors telah mengumumkan bahawa model fokus XPENG, termasuk model SUV elektrik tulen terbaru G6 dan MPV elektrik tulen tujuh tempat duduk utama X9, akan menjadi yang pertama bertemu dengan peminat kereta pada pertengahan Mei, dan dijangka penghantaran bermula dari suku ketiga.

Bersama Hong Kong, XPENG juga dijangka memasuki Macau dengan rakan kongsi XIN KANG HENG HOLDING LTD, menawarkan model XPENG G9, X9, G6, dan P7i. Model tangan kiri akan memulakan penghantaran pada Mei.

Tentang XPENG

XPENG ialah syarikat global pemacu elektrik pintar yang ditubuhkan pada 2014 di Guangzhou, China, membangunkan penyelesaian mobiliti bersih, mudah dan kreatif. Dengan kemudahan R & D terkemuka industri, XPENG membawa kenderaan dengan keselamatan, kecekapan elektrik dan prestasi jalan yang unggul ke pasaran di seluruh dunia. Syarikat sentiasa bekerja untuk maju teknologi inti mereka, termasuk pemanduan autonomi, SEPA 2.0 dan sistem hiburan dalam kenderaan yang memikat. XPENG beribu pejabat di Guangzhou dan Amsterdam, dengan pejabat tambahan di Beijing, Shanghai dan Lembah Silicon.

Tentang Sime Darby Motors

Sime Darby Motors merupakan bahagian automotif Sime Darby Berhad di bawah Kumpulan Sime Darby. Dengan pengalaman lebih 100 tahun, Kumpulan Sime Darby ialah salah satu konglomerat antarabangsa terkemuka di Asia Tenggara. Kumpulan beroperasi di 17 negara dan wilayah di seluruh Asia Pasifik. Ia sentiasa berada di garis hadapan menyediakan masa depan mampan, membawa pembangunan dan meningkatkan nilai kepada pemangku kepentingan kami.

Sime Darby Motors hadir di 10 pasaran di seluruh rantau Asia Pasifik. Di Hong Kong dan Macau, kami komited untuk menyediakan produk berkualiti tinggi dan perkhidmatan selepas jualan cemerlang. Kami merupakan pengedar dan pengedar eksklusif untuk jenama terkemuka. Kami menyediakan perkhidmatan selepas jualan cemerlang di Hong Kong dan Macau melalui pusat-pusat perkhidmatan yang dilengkapi sepenuhnya di seluruh rantau.

Tentang XIN KANG HENG HOLDING LTD

Xin Kang Heng Holdings Limited (XKHHL) memulakan perniagaannya pada 1996, kumpulan enjin utama mengambil alih 22% daripada jumlah bahagian pasaran automotif Macau.

Jenama Kumpulan diwakili: Honda, Nissan, Infiniti, Audi, Isuzu, Lotus, Alfa Romeo, Fiat, Abarth, Jeep, Renault, UD, Volvo Cars, Volvo Trucks, Scania, XPENG dan VW Commercial Vehicles. Kami juga menyediakan pelbagai jenis kenderaan khas, dan kebanyakan kenderaan khas kerajaan disediakan oleh XKHHL. Selain daripada jualan kenderaan, Xin Kang Heng Holdings Limited juga menyediakan perkhidmatan selepas jualan. Dengan pasukan penyelenggaraan profesional dan peralatan maju, ia menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan selepas jualan boleh dipercayai dan sokongan kecemasan 24 jam.

Maklumat Hubungan:

Untuk Pertanyaan Media:
Rosanne Wu
E-mel:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.