XPENG Keluarkan Laporan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus 2023

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, April 17, 2024 — XPENG Inc. (“XPENG” atau “Syarikat”, NYSE: XPEV dan HKEX: 9868), syarikat pintar elektrik China (“Smart EV”) terkemuka, hari ini menerbitkan Laporan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus Tahun 2023 (”Laporan”). Laporan ini menggambarkan bagaimana XPENG telah meneruskan strategi dan komitmennya seperti yang dinyatakan dalam tiga penerbitan ESGnya dan memberikan kemaskini mengenai inisiatif dan metrik utama.

Pencapaian utama Laporan ESG 2023:

 • Pencapaian ESG: XPENG mencapai penarafan MSCI ESG tertinggi iaitu AAA.
 • Produk rendah karbon:
 • 141,601 kenderaan pintar elektrik yang diedarkan pada 2023 akan mengurangkan pelepasan karbon sebanyak kira-kira 1.5 juta tan metrik sepanjang kitaran hayatnya, berbanding kenderaan petrol konvensional.
 • XPENG G9 mendapat penarafan C-GCAP Lima Bintang Rendah Karbon pada 2023.
 • Penggunaan tenaga bersih: Penggunaan tenaga bersih tahunan XPENG mencapai 23,996 MWh dan penjanaan kuasa tahunan dari PV suria mencapai 41,071 MWh, menunjukkan kekuatan struktur penggunaan tenaga yang terus dipertingkatkan XPENG.
 • Pembuatan hijau: XPENG disenaraikan dalam Senarai Pembuatan Hijau Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat dan dianugerahkan gelaran “Syarikat Pengurusan Rantai Bekalan Hijau Kebangsaan”.
 • Meningkatkan ekonomi kitar semula: XPENG menubuhkan proses pengurusan kitar semula bateri kuasa yang bermula dari hulu ke hilir untuk mempromosikan penggunaan sumber sisa.
 • Kualiti produk cemerlang: XPENG disahkan ISO 9001, dan tiada penarikan kenderaan berlaku sepanjang 2023.
 • Keselamatan produk: 3 model XPENG menerima penarafan keselamatan C-NCAP lima bintang, dan 2 model menerima penarafan keselamatan lima bintang dari EURO NCAP.
 • Inovasi teknologi: Pada 2023, XPENG mencapai kemajuan utama dalam bidang seperti sistem bantuan pemanduan lanjutan (ADAS), sistem penggerak elektrik, kokpit pintar dan teknologi pengecasan.
 • Perkhidmatan Berkualiti: Rating kepuasan pelanggan XPENG mencapai 96%. Ia juga mengendalikan tinjauan Skor Penggalak Net (NPS) bulanan, meningkatkan skor purata NPS 2023 sebanyak 8% berbanding skor 2022.
 • Keselamatan Maklumat: Tiada pelanggaran keselamatan maklumat, atau insiden siber lain berlaku sepanjang tahun, dengan tanggungjawab keselamatan data dan maklumat yang tersedia.
 • Diperkukuhkan Tadbir Urus Korporat: XPENG memperkukuh struktur tadbir urus yang adil, memajukan Lembaga Pengarahnya dengan pengarah bebas bukan eksekutif yang menyumbang 50% kepada Lembaga.
 • Pengurusan ESG : XPENG membentuk struktur tadbir urus pembangunan mampan tiga peringkat “Lembaga Pengarah – Jawatankuasa Panduan ESG – Kumpulan Kerja ESG & Kumpulan Matriks E/S/G/Komunikasi”, meningkatkan keupayaan pengurusan ESG dalaman.

Untuk melihat Laporan ESG Penuh 2023, sila lawati bahagian ESG di laman Web Hubungan Pelabur XPENG: .

Mengenai XPENG
XPENG ialah syarikat pintar elektrik China terkemuka yang mereka bentuk, membangunkan, mengeluarkan dan memasarkan kenderaan pintar elektrik yang menarik minat golongan pertengahan berteknologi yang besar dan berkembang. Matlamatnya ialah untuk memacu transformasi kenderaan pintar elektrik dengan teknologi, membentuk pengalaman pergerakan masa depan. Untuk mengoptimumkan pengalaman pergerakan pelanggannya, XPENG membangunkan sepenuhnya sistem bantuan pemanduan lanjut maju dan sistem pengendalian dalaman pintar kenderaan, serta sistem utama kenderaan termasuk sistem tenaga dan seni bina elektrik/elektronik. XPENG beribu pejabat di Guangzhou, China, dengan pejabat utama di Beijing, Shanghai, Silicon Valley, San Diego dan Amsterdam. Kenderaan pintar XPENG terutamanya dihasilkan di loji Zhaoqing dan Guangzhou, wilayah Guangdong.

Kenyataan Selamat Berpandu
Pengumuman ini mengandungi kenyataan prospektif. Kenyataan ini dibuat di bawah “perlindungan selamat” peruntukan Akta Reformasi Litigasi Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “diramalkan”, “masa depan”, “berhasrat”, “merancang”, “mempercayai”, “menganggarkan” dan kenyataan serupa. Kenyataan yang bukan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan dan jangkaan XPENG, adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian dalaman. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: matlamat dan strategi XPENG; pelan pengembangan XPENG; prestasi perniagaan, kewangan dan operasi masa depan XPENG; trend dan saiz pasaran kenderaan elektrik China; jangkaan XPENG mengenai permintaan dan penerimaan pasaran produk dan perkhidmatannya; jangkaan XPENG mengenai hubungannya dengan pelanggan, pembekal, pembekal perkhidmatan pihak ketiga, rakan kongsi strategik dan pemangku kepentingan lain; keadaan ekonomi dan perniagaan am; dan anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam penyataan XPENG kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat. Semua maklumat dalam pengumuman ini dikemukakan pada tarikh pengumuman ini, dan XPENG tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemas kini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkuat kuasa.

Hubungan:
Untuk Pertanyaan Pelabur:
Jabatan Hubungan Pelabur
XPeng Inc.
E-mel:

Jenny Cai
Piacente Financial Communications
Tel: +1 212 481 2050 / +86 10 6508 0677
E-mel:

Untuk Pertanyaan Media:
Jabatan Hubungan Awam
XPeng Inc.
E-mel:

Sumber: XPeng Inc.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.