VS MEDIA Umumkan Keputusan Kewangan Tahun Kewangan 2023

(SeaPRwire) –   Pendapatan tahunan penuh sebanyak $7.99 juta
Pendapatan perkhidmatan pemasaran berasaskan kempen meningkat 12.7% tahun ke tahun kepada $4.40 juta
Pendapatan perkhidmatan pemasaran berasaskan kempen di Wilayah Pentadbiran Khas Hong Kong meningkat 105.7% kepada $2.16 juta
Mengharapkan pendapatan FY24 meningkat 20% disebabkan pertumbuhan dalam perkongsian jenama lintas serantau, kandungan digital berdaya AI dan pemulihan dalam perdagangan sosial
Menganjurkan program pembelian semula saham dengan kelulusan untuk membeli sehingga 500,000 Saham Biasa Kelas A Syarikat

HONG KONG, 30 April 2024 — VS Media Holdings Limited (NASDAQ): “VS Media” atau “Syarikat“) hari ini mengumumkan keputusan kewangannya untuk tahun berakhir 31 Disember 2023.

Tahun Kewangan 2023 adalah tahun yang mencabar kerana perniagaan kami terjejas oleh sentimen pasaran yang melemah, pengurangan perbelanjaan klien dan penggantungan sementara perniagaan perdagangan sosial kami,” kata Ivy Wong, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif VS Media. “Walaupun begitu, kami percaya yang terburuk sudah berlalu. Apabila 2024 terus bergerak maju, kami mengharapkan pertumbuhan yang kuat dalam pendapatan kami dan margin keuntungan disebabkan oleh perkongsian jenama lintas serantau, kandungan digital berdaya AI, dan pemulihan dalam perdagangan sosial. Kami yakin bahawa sebahagian daripada perkongsian strategik dan penembusan pasaran baru yang telah kami umumkan baru-baru ini akan mula memberikan pulangan secara komersial tahun ini”

Ringkasan Kewangan 2023

  • Pendapatan adalah $7.99 juta, berbanding $9.03 juta pada tahun sebelumnya;
  • Jumlah keseluruhan pendapatan perkhidmatan pemasaran berasaskan kempen meningkat 12.7% tahun ke tahun kepada $4.40 juta;
  • Pendapatan perkhidmatan pemasaran berasaskan kempen di Hong Kong meningkat 105.7% kepada $2.16 juta berbanding $1.05 juta pada tahun sebelumnya;
  • Keuntungan kasar adalah $1.64 juta, berbanding $2.28 juta pada tahun sebelumnya;
  • Kerugian bersih adalah $6.59 juta, berbanding $3.52 juta pada tahun sebelumnya; dan
  • Aliran tunai operasi adalah $7.24 juta, berbanding $2.05 juta pada tahun sebelumnya.

Semasa tahun kewangan 2023, VS Media mencatatkan pendapatan $7.99 juta berbanding pendapatan $9.03 juta pada tahun sebelumnya. Penurunan pendapatan terutamanya disebabkan penurunan pendapatan daripada Perkhidmatan Pemasaran Berasaskan Penoptiman dan perniagaan Perdagangan Sosial Syarikat. Penurunan ini adalah akibat daripada sentimen pasaran yang melemah, perubahan dalam campuran perkhidmatan apabila syarikat menyelaraskan sumber dalaman untuk memberi tumpuan kepada perkhidmatan pemasaran berasaskan kempen bermargin tinggi di Hong Kong dan strategi Syarikat untuk sementara menggantung perniagaan Perdagangan Sosialnya untuk mengoptimumkan penempatan sumber.

Keuntungan kasar bagi tahun ini adalah $1.64 juta berbanding $2.28 juta pada tahun sebelumnya. Penurunan keseluruhan dalam margin kasar kepada 20.5% adalah disebabkan faktor-faktor di atas.

Syarikat melaporkan kerugian bersih sebanyak $6.59 juta bagi tahun ini, terutamanya disebabkan perbelanjaan sekali gus berkaitan pendaftaran.

Panduan Kewangan 2024

  • VSME mengharapkan aktiviti perniagaannya pulih disebabkan perkongsian jenama lintas serantau, kandungan digital berdaya kecerdasan buatan, dan pemulihan perniagaan perdagangan sosial pada pertengahan tahun.
  • Oleh itu, pengurusan mengharapkan pendapatan meningkat 20% tahun ke tahun berbanding tahun kewangan 2023 dan mencapai margin bersih positif.

Program Pembelian Semula Saham

VS Media hari ini mengumumkan bahawa Lembaga Pengarahnya meluluskan program pembelian semula saham 10b-18 dengan kelulusan untuk membeli sehingga 500,000 Saham Biasa Kelas A Syarikat. Rancangan ini berkuat kuasa serta-merta untuk tempoh satu tahun.

Di bawah program pembelian semula saham, Syarikat boleh membeli semula Saham Biasa Kelas A melalui pembelian pasaran terbuka, urus niaga persendirian yang dirundingkan atau cara lain, termasuk melalui penggunaan rancangan perdagangan yang bertujuan untuk memenuhi Peraturan 10b-18 di bawah Akta Bursa Sekuriti 1934, seperti yang diperlukan oleh undang-undang sekuriti dan sekatan lain.

Masa, cara, harga dan jumlah keseluruhan pembelian semula saham di bawah program pembelian semula saham ditentukan oleh Syarikat mengikut budi bicaranya melalui pelbagai faktor, termasuk tetapi tidak terhad kepada perniagaan, ekonomi dan keadaan pasaran, syarat-syarat korporat, undang-undang dan peraturan, harga saham yang berleluasa, jumlah urus niaga dan pertimbangan lain. Program pembelian semula saham ini boleh diubah suai, ditangguhkan atau dihentikan pada bila-bila masa dan Syarikat tidak berkewajipan untuk memperoleh apa-apa jumlah saham. Syarikat mengharapkan akan menggunakan wang tunai dan setara wang tunai sedia ada untuk membiayai sebarang pembelian di bawah program pembelian semula saham.

Apabila sentimen pasaran stabil pada 2024, saya gembira dengan momentum yang telah kami lihat di merata segmen perniagaan kami setakat ini dan akan terus memberi tumpuan kepada menambah nilai antara jenama dan pencipta untuk memperluaskan perkhidmatan pemasaran kami di satu pihak dan memulihkan perniagaan perdagangan sosial kami di pihak yang lain. Pengumuman pembelian semula saham menunjukkan keyakinan kami terhadap asas perniagaan dan komitmen kami kepada pemegang saham,”

VS Media terus memanfaatkan keupayaan kami yang luas dalam pemasaran digital dan penciptaan kandungan. Kami berada dalam kedudukan yang baik untuk memanfaatkan trend dan peluang yang muncul berkaitan pemasaran digital. Selain itu, komitmen VS Media untuk membangunkan bakat dan memberdayakan pencipta kandungan menempatkan kami sebagai pemangkin inovasi dan kreativiti dalam ruang digital. Dengan membangunkan perkongsian dan pelaburan dalam teknologi terkemuka, kami berada dalam kedudukan untuk memajukan pertumbuhan, meluaskan jangkauan, dan membuka potensi pendapatan baharu dalam tahun-tahun akan datang,” kata Ketua Pegawai Eksekutif VS Media Ivy Wong.

Perkembangan Terkini

Pada bulan Februari 2024, VS Media memasuki pelaburan strategik dalam studio kreatif MeeshQ yang berpangkalan di Los Angeles. Pelaburan ini datang sebagai sebahagian daripada perkongsian yang menghubungkan bakat dan pencipta MeeshQ yang terkenal secara global dengan jenama tempatan Asia Pasifik VSME. Perkongsian ini membawa peluang masa depan untuk penajaan jenama, usaha usaha produk dan peluang komersial lain, serta membantu bakat melancarkan produk mereka sendiri di rantau Asia Pasifik. MeeshQ dan VSME merancang untuk melancarkan beberapa usaha global pada 2024 dengan bakat kontemporari Amerika yang terkenal seperti Mike Tyson dan Dennis Rodman di Asia Pasifik. VS Media akan menjadi rakan eksklusif MeeshQ di rantau ini.

Selain itu, pada bulan Februari 2024, VS Media bekerjasama dengan syarikat hiburan global The Pinkfong Company dan penyedia makanan mewah King Parrot Group untuk melancarkan VS Lounge di Central Waterfront Hong Kong. Siri acara berjaya diadakan dari 2 Februari 2024 hingga 25 Februari 2024 di Central Waterfront, meliputi Tahun Baru Cina dan Hari Valentine sebagai acara keluarga sepanjang hari. Acara ini menunjukkan keupayaan Syarikat dalam bekerjasama dengan pencipta kandungan terkemuka dengan pelanggan dalam persekitaran dalam talian dan luar talian.

Pada bulan Oktober 2023, VS Media mengumumkan pengembangannya ke Macau, dengan itu mengukuhkan kehadirannya di pasaran Asia. Langkah strategik ke Macau membolehkan VS Media memanfaatkan pengalaman luasnya dalam pemasaran digital, penglibatan pengaruh dan penciptaan kandungan untuk menyokong perniagaan Macau dalam mempromosikan tawaran mereka kepada penonton global. Dengan rangkaian bakat pencipta kandungan yang kukuh, VS Media secara konsisten menyampaikan kempen berimpak yang sejajar dengan penonton sasaran, memacu kesedaran jenama dan penglibatan.

Tentang VS Media

VS Media Holdings Limited (NASDAQ:) menguruskan rangkaian pencipta digital terkemuka di rantau Asia Pasifik yang menyokong perdagangan sosial berasaskan kandungan dan menawarkan perkhidmatan pemasaran tempatan dan berkesan kepada jenama. Ditubuhkan pada 2013, VSME bekerjasama dengan lebih 1,500 pencipta dan lebih 1,000 jenama untuk mempromosikan dan memperagakan produk dan perkhidmatan mereka. Syarikat kini berkembang di peringkat antarabangsa di Hong Kong, China, Taiwan, Singapura, dan seterusnya. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Kenyataan Pandangan Ke Depan

Beberapa kenyataan dalam pengumuman ini adalah pandangan ke depan, termasuk contohnya kenyataan tentang aktiviti yang berpotensi di bawah program pembelian semula saham. Pandangan ke depan ini membabitkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta berdasarkan jangkaan semasa VS Media tentang peristiwa masa depan yang mungkin mempengaruhi keadaan kewangan, keputusan operasi, strategi perniagaan dan keperluan kewangannya. Pandangan ke depan ini juga berdasarkan anggapan tentang dasar perniagaan dan alam persekitaran VS Media pada masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.