Ujian terbang komersial pertama kapal terbang penumpang tanpa juruterbang EH216-S EHang di Guangzhou dan Hefei

(SeaPRwire) –   GUANGZHOU, China, 28 Dis. 2023 – EHang Holdings Limited (“EHang” atau “Syarikat”) (Nasdaq: EH), syarikat teknologi platform mobiliti udara bandar (“UAM”) terkemuka di dunia, mengumumkan bahawa kenderaan udara membawa penumpang tanpa juruterbang yang disahkan EH216-S telah berjaya menjalankan peragaan terbang komersial sulung di Guangzhou dan Hefei masing-masing hari ini, menandakan lagi satu langkah penting ke arah penerbangan normal dengan EH216-S dalam lawatan pemandangan udara di tapak-tapak indah tempatan.

Pegawai kerajaan berpengaruh dan tetamu menghadiri acara penerbangan di Guangzhou, termasuk Encik Yonghang Guo, Ahli Jawatankuasa Tetap Jawatankuasa Provinsi Guangdong dan Setiausaha Jawatankuasa Perbandaran Guangzhou, Encik Jie Chen, Ahli Jawatankuasa Tetap Jawatankuasa Perbandaran Guangzhou, Timbalan Datuk Bandar Guangzhou, dan Setiausaha Jawatankuasa Daerah Huangpu, Encik Shijie Liang, Timbalan Pengarah Pentadbiran Wilayah Tengah dan Selatan CAAC, dan sebagainya. Tetamu yang menghadiri acara penerbangan di Hefei termasuk Encik Aihua Yu, Ahli Jawatankuasa Tetap Jawatankuasa Provinsi Anhui dan Setiausaha Jawatankuasa Perbandaran Hefei, Encik Yunfeng Luo, Timbalan Setiausaha Jawatankuasa Perbandaran Hefei dan Datuk Bandar Hefei, dan sebagainya.

Acara peragaan terbang EH216-S di Guangzhou dan Hefei

(Acara peragaan terbang EH216-S di Guangzhou dan Hefei)

Guangzhou dan Hefei adalah dua bandar peragaan tambahan yang dipilih untuk operasi UAM dalam perkongsian strategik dengan EHang untuk membangunkan kehadiran terkemuka dalam industri ekonomi altitud rendah yang muncul.

Hari ini, dua acara pelancaran besar telah diadakan di Taman Tasik Jiulong di Guangzhou dan Taman Pusat Luogang di Hefei. Kedua-dua acara menandakan peragaan terbang komersial sulung dengan kenderaan udara EH216-S yang disahkan, yang telah memperoleh Sijil Kelayakan Standard yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Penerbangan Awam China (”CAAC”). Beberapa pegawai kerajaan dan rakyat dari Guangzhou dan Hefei menyertai kumpulan penumpang jemputan pertama untuk menaiki EH216-S, dan mengalami pemandangan hebat bandar dari perspektif baru di atas tanda-tanda bandar. Acara-acara ini menarik wakil dari kerajaan tempatan, CAAC, pelbagai syarikat, media, dan rakyat, menggarisbawahi minat yang besar terhadap cara mobiliti udara baharu ini.

EH216-S menyempurnakan peragaan terbang komersial di Taman Tasik Jiulong Guangzhou.

(EH216-S menyempurnakan peragaan terbang komersial di Taman Tasik Jiulong Guangzhou.)

Penumpang jemputan menaiki EH216-S di Guangzhou.

(Penumpang jemputan menaiki EH216-S di Guangzhou.)

Sistem kenderaan udara tanpa juruterbang membawa penumpang EH216-S pertama yang memperoleh sijil kelayakan standard dunia, telah berjaya diserahkan kepada ETON, syarikat teknologi penerbangan pintar anak syarikat Kumpulan Pelaburan Komunikasi Daerah Pembangunan Guangzhou Co., Ltd., dan telah dideploykan di tapak operasi Jiulong Lake. Lebih tapak operasi dan laluan penerbangan untuk lawatan pemandangan dan logistik sedang dibangunkan di daerah Huangpu juga.

Tambahan pula, Kumpulan Pelaburan Komunikasi Daerah Pembangunan Guangzhou Co., Ltd. dan Modal Pelaburan Perindustrian Guangzhou hari ini mengumumkan penubuhan Tabung Modal Usahasama Industri Altitude Rendah Daerah Pembangunan Guangzhou dengan sasaran saiz tabung RM10 bilion.

EH216-S menyempurnakan peragaan terbang komersial di Taman Pusat Luogang Hefei.

(EH216-S menyempurnakan peragaan terbang komersial di Taman Pusat Luogang Hefei.)

Taman Pusat Luogang ditetapkan oleh kerajaan Hefei sebagai tapak operasi kenderaan udara lepas landas dan pendaratan vertikal elektrik (“eVTOL”) untuk Projek Perdemostrasi Aplikasi Sistem Tak Berpenumpang Bersepadu Penuhnya. Ditukarkan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Luogang Hefei sebelumnya, Taman Pusat Luogang dikenali sebagai taman pusat bandar terbesar di dunia, meliputi jumlah keluasan 12.7 kilometer persegi. Ia menganjurkan lanskap semula jadi, taman tema, padang permainan, dewan konsert, restoran, apartmen, dan hotel, yang telah menarik 300,000 pengunjung harian semasa cuti umum. Skenario aplikasi yang kaya dan permintaan besar untuk perkhidmatan lawatan udara, pelancongan dan perkhidmatan penghantaran serantau membuat Taman Pusat Luogang sebagai tapak operasi komersial yang sesuai untuk kenderaan udara eVTOL membawa penumpang EH216-S tanpa juruterbang.

Menyusuli laluan penerbangan eVTOL pertama di Taman Pusat Luogang, kerajaan Hefei merancang untuk bekerjasama dengan EHang untuk meluaskan laluan dan perkhidmatan lawatan pemandangan udara ke lebih banyak tapak indah di Hefei, seperti Tasik Angsa, antara lain.

Berdasarkan perjanjian perkongsian strategik dengan EHang pada bulan Oktober yang lalu, Kerajaan Perbandaran Hefei bercadang untuk memudahkan pembelian sekurang-kurangnya 100 unit kenderaan udara tanpa juruterbang siri EH216 daripada EHang, dan/atau memberikan sokongan pembiayaan, bernilai sehingga AS$100 juta keseluruhannya.

Ekonomi altitud rendah, ditekankan sebagai salah satu industri strategik muncul semasa Persidangan Kerja Ekonomi Pusat baru-baru ini yang diadakan di China, telah mendapat sokongan kuat daripada banyak kerajaan tempatan. Ia telah diiktiraf sebagai domain menjanjikan dengan potensi kuat untuk menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi negara. Terutamanya, Guangzhou dan Hefei telah diposisikan sebagai pintu gerbang penting untuk mempercepatkan industri ekonomi altitud rendah China yang muncul. Dasar-dasar mesra dengan subsidi telah sentiasa dilancarkan untuk mempromosikan syarikat, kluster industri, infrastruktur, R & D, pengeluaran, aplikasi, operasi, perkhidmatan, pensijilan, dan sebagainya berkaitan ekonomi altitud rendah.

Encik Jie Chen, Ahli Jawatankuasa Tetap Jawatankuasa Perbandaran Guangzhou, Timbalan Datuk Bandar Guangzhou, dan Setiausaha Jawatankuasa Daerah Huangpu, membuat ucapan di acara peragaan terbang di Guangzhou.

(Encik Jie Chen, Ahli Jawatankuasa Tetap Jawatankuasa Perbandaran Guangzhou, Timbalan Datuk Bandar Guangzhou, dan Setiausaha Jawatankuasa Daerah Huangpu, membuat ucapan di acara peragaan terbang di Guangzhou.)

Kerajaan Daerah Huangpu Guangzhou telah mengeluarkan Peraturan Pelaksanaan Langkah-Langkah untuk Mempromosikan Pembangunan Berkualiti Tinggi Ekonomi Altitude Rendah di Daerah Pembangunan Guangzhou (Daerah Huangpu) pada acara hari ini. Subsidi kerajaan adalah sehingga RM30 juta untuk projek industri altitud rendah yang layak. Daerah Huangpu Guangzhou sedang mempercepatkan susunan ekonomi altitud rendah kluster industri dengan nilai berpotensi berbilion-bilion Ringgit Malaysia. Adalah dijangka bahawa ekonomi altitud rendah akan memainkan peranan lebih penting dalam pembangunan ekonomi dan sosial masa depan Daerah Huangpu Guangzhou. “Bandar di Langit” sedang menjadi kenyataan, dan UAM akan menjadi kad pengenalan baharu Daerah Huangpu Guangzhou.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Encik Jie Chen, Ahli Jawatankuasa Tetap Jawatankuasa Perbandaran Guangzhou, Timbalan Datuk Bandar Guangzhou, dan Setiausaha Jawatankuasa Daerah Huangpu, memberi komen, “Sebagai jenama tempatan di Guangzhou dan syarikat teknologi kenderaan udara autonomi pintar terkemuka di dunia, EHang sentiasa mengikuti kepimpinan inovasi dan terus meninjau sempadan langit. Pada bulan Oktober tahun ini, EHang berjaya memperoleh sijil jenis untuk kenderaan udara tanpa juru terbangnya, menandakan tonggak global dalam industri ini.”