Taiwan menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak & Ekspo Bandar Pintar ke-11, mempamerkan inovasi global

(SeaPRwire) –   Taipei’s smart city expo sets new records

TAIPEI, Taiwan, 20 Mac 2024 — (TVBS News) – Konvensyen dan Pameran Puncak Bandar Pintar dan Ekspresi ke-11 (SCSE) bermula pada Selasa (19 Mac), mempersembahkan 450 peserta dan 1650 stan serta menarik 2200 tetamu tempatan dan antarabangsa. Acara tahunan ini, yang menekankan aplikasi bandar pintar dalam pengangkutan dan penyelesaian sifar bersih, merupakan kerjasama antara bandar Kaohsiung dengan Persatuan Penyelesaian Bandar Pintar Taiwan (TSSA) dan Persatuan Komputer Taipei.

Timbalan Perdana Menteri Cheng Wen-tsan, berucap ketika majlis perasmian, menegaskan bahawa teknologi pintar dan digital adalah penting untuk transformasi yang stabil ke arah penyepaduan pintar, bertujuan untuk transformasi sifar bersih sebanyak 60%. “(Ia) boleh membantu mencapai transformasi yang lebih stabil dan menetapkan asas kritikal untuk bergerak ke arah penyepaduan pintar,” katanya.

Juga, Setiausaha Agung Pejabat Presiden Lin Chia-lung menekankan peranan utama Taiwan dalam ICT dan semikonduktor AI, menyatakan bahawa Taiwan boleh memberi sumbangan dan memimpin dalam nexus bandar pintar dan bandar hijau. “Saya percaya bahawa bandar pintar mesti menjadi bandar hijau, dan untuk menjadi hijau, mereka mesti menjadi bandar pintar,” tambahnya.

Menteri Kung Ming-hsin dari Majlis Pembangunan Negara turut menekankan fokus pameran untuk menangani cabaran bandar pintar, penyelesaian berfikiran ke hadapan, dan memperlihatkan komitmen Taiwan kepada sasaran sifar bersih. Beliau menyebut pelancaran rancangan kerajaan untuk pelepasan sifar emisi pada 2050, menekankan pentingnya kerjasama global.

“Kami telah maju hari ini untuk mempelajari bagaimana menangani matlamat bandar sifar bersih dalam 30 tahun akan datang,” tambahnya. “Kami menjangkakan masalah potensi, mempertimbangkan bagaimana untuk menangani isu-isu ini, dan mencadangkan penyelesaian yang lebih baik untuk menangani mereka.”

Paul Peng, pengerusi Persatuan Komputer Taipei, menekankan kepentingan kerjasama serantau dan kedudukan Taiwan sebagai hab kerjasama sedemikian di Asia. Pameran itu memperlihatkan kemajuan dalam pengangkutan, kesihatan, pembinaan, dan lebih banyak lagi, dengan pameran tahun ini mencatat pertumbuhan saiz sebanyak 13% berbanding tahun sebelumnya.

“Kami berharap melalui perkongsian bersama, kerjasama dan pertukaran antara unit awam dan asing berkaitan, dan melalui aplikasi teknologi serta pembinaan bandar pintar dan hijau, kami dapat bergerak ke arah dan mencapai visi bandar pintar, sifar bersih,” katanya.

Pameran tahun ini telah menarik kehadiran sejarah, termasuk 495 wakil kerajaan dari 46 negara dan 1697 pembeli antarabangsa, mengatasi cabaran wabak COVID-19. Delegasi terbesar berasal dari Thailand, Filipina dan Vietnam, bersama-sama penyertaan signifikan dari enam pemimpin bandar Jerman.

SCSE juga akan berlangsung di Taipei dan Kaohsiung, dan akan menampilkan “Net Zero City Leaders Summit” dan City COP Forum, memupuk kerjasama bandar global yang substantif. Pameran ini menekankan kehadiran semesta AI, aplikasi rangkaian persendirian 5G, dan kewangan hijau sebagai komponen utama dorongan Taiwan ke arah pelepasan sifar bersih, memperlihatkan komitmen negara itu terhadap transformasi hijau dan kerjasama antarabangsa dalam mencapai sasaran sifar bersih.

Maklumat Media:
Pengurus Pasukan Promosi Bandar Pintar Persatuan Komputer Taipei
Betty Lin

Penyelaras Kanan Pasukan Promosi
Nicholle Chen

Gambar yang menyertai pengumuman ini boleh didapati di

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.