Smart Share Global Limited Mengumumkan Keputusan Keempat Suku Tahun dan Tahun Kewangan 2023

(SeaPRwire) –   Pendapatan bersih adalah RMB87.7 juta untuk tahun kewangan 2023
Pesanan pengecasan peranti mudah alih1 meningkat 32.8% tahun ke tahun semasa suku keempat 2023

SHANGHAI, China, 28 Mac 2024 — Smart Share Global Limited (Nasdaq: EM) (“Energy Monster” atau “Syarikat”) syarikat teknologi pengguna yang menyediakan perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih hari ini mengumumkan keputusan kewangan suku tahunan dan tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023.

KENAIKAN KECIL BAGI SUKU KEEMPAT DAN SELURUH TAHUN 2023

  • Pendapatan bersih adalah RMB87.7 juta bagi tahun kewangan 2023, berbanding kerugian bersih RMB711.2 juta bagi 2022.
  • Pesanan pengecasan peranti mudah alih bagi suku keempat 2023 adalah 154.9 juta, menunjukkan peningkatan sebanyak 32.8% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Pesanan pengecasan peranti mudah alih bagi 2023 adalah 656.4 juta, menunjukkan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 18.7%.
  • Setakat 31 Disember 2023, perkhidmatan Syarikat boleh didapati di 1,234 ribu POIs2, berbanding 1,189 ribu setakat 30 September 2023 dan 997 ribu setakat 31 Disember 2022.
  • Setakat 31 Disember 2023, 72.8% POIs dijalankan di bawah model rakan rangkaian kami, berbanding 65.5% setakat 30 September 2023 dan 52.5% setakat 31 Disember 2022.
  • Setakat 31 Disember 2023, bateri boleh guna Syarikat3 adalah 9.2 juta, berbanding 8.7 juta setakat 30 September 2023 dan 6.7 juta setakat 31 Disember 2022.
  • Setakat 31 Disember 2023, pengguna berdaftar kumulatif4 mencapai 391.5 juta, dengan 12.6 juta pengguna baru diperoleh semasa suku tahun dan 57.9 juta diperoleh semasa tahun.

“Semasa 2023, operasi kami mengalami transformasi ketara selepas mengatasi cabaran pada tahun-tahun sebelumnya, ditandai dengan mencapai tertinggi sejarah dalam pesanan pengecasan peranti mudah alih dan kembali ke keuntungan,” kata Mars Guangyuan Cai, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif. “Penggunaan rangkaian perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih kami juga terus meningkat ke tahap tanpa sebelumnya, manakala metrik operasi kami secara konsisten mencapai tonggak baru di seluruh papan.”

“Pada 2023, komitmen kami untuk mengembangkan rangkaian pengecasan peranti mudah alih kami kekal konsisten ketika kami menggunakan campuran model terus dan model rakan rangkaian untuk meluaskan jangkauan perkhidmatan kami,” kata Peifeng Xu, Presiden. “Kami dengan proaktif mengejar rakan rangkaian baharu di seluruh wilayah untuk meningkatkan kedudukan kami di wilayah sedia ada dan meluaskan ke wilayah baharu. Selain itu, model terus kami bersinergi dengan model rakan rangkaian, menggunakan jenama Energy Monster untuk menubuhkan perkongsian dengan pelanggan utama kebangsaan dan serantau.”

“Kami terus memperkukuh kedudukan kewangan kami dan mengoptimumkan modal kerja kami semasa 2023 manakala operasi kami terus pulih ke arah normalisasi,” kata Maria Yi Xin, Ketua Pegawai Kewangan. “Sumbangan meningkat model rakan rangkaian memberi kesan positif ke atas keuntungan kami semasa tahun. Memasuki 2024, kami menjangkakan trend ini akan berterusan ketika kami mengoptimumkan portfolio POIs di bawah model terus. Kembali ke keuntungan pada setiap suku tahun 2023 memberi kami fleksibiliti untuk meneliti pelbagai cara untuk menyampaikan nilai kepada pemegang saham kami serta melabur dalam inisiatif baharu yang akan melonggarkan potensi pertumbuhan kami pada masa hadapan.”

KEMASKINI PERATURAN KONTRAK
Bermula suku kedua 2023, Syarikat telah mengemaskini peraturan kontrak dengan rakan rangkaian di bawah model rakan rangkaian, memindahkan peranan utama menyediakan perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih daripada Syarikat kepada rakan rangkaian. Di bawah peraturan kontrak baharu, Syarikat menjana pendapatan dengan menyediakan penyelesaian pengecasan peranti mudah alih kepada rakan rangkaian, termasuk perisian dan perkhidmatan sistem, perkhidmatan penagihan dan penyelesaian, pusat panggilan pelanggan dan perkhidmatan lain. Hak milik almari dan bateri di bawah model rakan rangkaian, yang sebelum ini dipegang oleh Syarikat, juga telah dipindahkan kepada rakan rangkaian di bawah peraturan kontrak baharu.

Bermula suku kedua 2023, pendapatan pengecasan peranti mudah alih dijana di bawah model rakan rangkaian telah oleh itu dicatat di bawah penyelesaian pengecasan peranti mudah alih, yang kini bersih daripada yuran insentif dibayar kepada rakan rangkaian. Berhubung dengan itu, semua yuran insentif dibayar kepada rakan rangkaian telah diketepikan daripada perbelanjaan jualan dan pemasaran Syarikat di bawah peraturan kontrak baharu. Disebabkan peraturan kontrak baharu, Syarikat kini juga menjana pendapatan daripada jualan almari dan bateri kepada rakan rangkaian sebagai akibat daripada pemindahan hak milik almari dan bateri di bawah model rakan rangkaian daripada Syarikat kepada rakan rangkaian, dan kos almari dan bateri dijual kepada rakan rangkaian akan diiktiraf mengikutnya.

Bermula suku kedua 2023, pengelasan pendapatan telah dikemas kini mengikutnya untuk lebih jelas mencerminkan keputusan dua model pengecasan peranti mudah alih. Operasi pengecasan peranti mudah alih Syarikat kini terdiri daripada model terus dan model rakan rangkaian. Di bawah model terus, Syarikat menjana pendapatan dengan menawarkan perkhidmatan pengecasan peranti mudah alih dan jualan bateri kepada pengguna. Di bawah model rakan rangkaian, Syarikat menjana pendapatan dengan menawarkan penyelesaian pengecasan peranti mudah alih dan jualan bateri dan almari kepada rakan rangkaian.

Jadual di bawah menyatakan pecahan komponen pendapatan pengecasan peranti mudah alih berdasarkan pengelasan terkini bagi tempoh yang dinyatakan:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.