selectION Mengesahkan Keputusan Positif daripada Ujian Klinikal Fasa 1b Menilai si-544 pada Pesakit dengan Dermatitis Atopik

  • si-544 telah ditoleransi dengan baik tanpa kesan buruk yang serius, dos had dan isyarat keselamatan yang diamati
  • 75% pesakit yang menerima si-544 mengalami peningkatan klinikal objektif, di mana 44% mencapai kulit jelas atau hampir jelas

(SeaPRwire) –   San Diego, CA, USA, dan Munich, Jerman – 29 April 2024 – , sebuah syarikat biofarmaseutikal klinikal membangun rawatan baharu untuk penyakit autoimun bermediasi sel-T, hari ini mengumumkan keputusan positif daripada ujian klinikal Fasa 1b pertama di dunia si-544, dalam pesakit dermatitis atopik. si-544 ialah peptida optimasi kepemilihannya menghalang saluran ion Kv1.3.

Ujian Fasa 1b yang lengkap ini ialah kajian berpusat pelbagai pusat, buta ganda, dikawal placebo dalam pesakit dengan dermatitis atopik ringan hingga teruk. Ujian ini dirancang untuk menilai keselamatan, tolerabiliti, dan isyarat keberkesanan.

si-544 ditoleransi sehingga tahap dos tertinggi dalam kohort dos tunggal meningkat (s.c.) dan dalam kohort dos berbilang meningkat (s.c.). Isyarat keselamatan atau dos had toksik tidak diperhatikan. Pentingnya, had keselamatan dan tolerabiliti tidak dicapai pada dos tertinggi yang diberikan dalam kajian, oleh itu dos maksimum ditoleransi tidak ditentukan. Tiada kejadian buruk serius dan tiada pengurangan dos atau penghentian sementara / kekal dosing disebabkan kejadian buruk.

75% pesakit menerima ubat mengalami peningkatan klinikal objektif, dan daripada pesakit ini, 44% mencapai kulit jelas atau hampir jelas pada akhir tempoh pemantauan.

“Saluran ion Kv1.3 mengawal pengaktifan dan perkembanganan sel ingatan kesan auto-reaktif dan telah dianggap sasaran kunci dalam autoimuniti sel-T selama berdekad-dekad,” kata Andreas Klostermann, PhD, Ketua Pegawai Saintifik dan pengasas Syarikat. “Sehingga kini, ia tidak mungkin untuk menghalang saluran ion ini dengan kecukupan pemilihan. Analisis awal data keselamatan dan tolerabiliti daripada 27 pesakit dalam kohort SAD dan MAD mengesahkan bahawa si-544 boleh diambil dengan selamat pada tahap dos cukup untuk mencapai hampir pengikatan sasaran Kv1.3 sepenuhnya. Ia juga menunjukkan bahawa peptida penghalang Kv1.3 kami, si-544, mempunyai pemilihan kelas terkemuka.”

“Berdasarkan keputusan ujian klinikal pertama ini, kami percaya bahawa si-544 mempunyai potensi untuk menetapkan piawaian baharu untuk keselamatan dan tolerabiliti dalam rawatan autoimuniti sel-T,” kata Antonius Schuh, PhD, Pengerusi dan CEO selectION, Inc. “Keputusan kajian menunjukkan isyarat keberkesanan awal jelas. Selain itu, di bawah dos berterusan tiada petanda immunosupresi diperhatikan. Kami kini merancang untuk maju si-544 melalui pembangunan klinikal dan menilai sebatian itu dalam penyakit autoimun lanjut.”

###

Mengenai selectION, Inc.
selectION, Inc., ialah syarikat biofarmaseutikal klinikal membangun rawatan peptida baharu untuk penyakit autoimun dan penyakit kanser terpilih dengan menarget sel-T yang teraktiv secara kronik dan autoreaktif.

Syarikat telah menubuhkan platform teknologi cekap, unik untuk membangun penghalang peptida berdaya dan sangat pemilih untuk saluran ion yang terlibat dalam pelbagai penyakit. Platform itu membolehkan pengoptimuman sasaran pemilihan yang disistematik, menyediakan peluang untuk membangunkan ubat dengan profil keberkesanan dan keselamatan yang jauh lebih baik.

selectION, Inc., disokong oleh SDL Ventures dan Global Source Ventures. Syarikat beribu pejabat di San Diego, CA, USA, dengan anak syarikat R&D klinikal di Munich/Martinsried, Jerman.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati https://selectiontherapeutics.com/

Mengenai si-544
si-544, calon ubat utama syarikat, menghalang Kv1.3, saluran ion khusus yang terlibat dalam pengaktifan dan perkembangan sel TEM, dengan apa yang kami percaya sebagai pemilihan kelas terkemuka. Sel TEM berada di akar banyak penyakit autoimun seperti dermatitis atopik, psoriasis, artritis reumatoid, atau sklerosis pelbagai, tetapi juga bagi beberapa kanser jarang seperti limfoma.

si-544 telah menunjukkan profil keselamatan dan tolerabiliti yang cemerlang dalam ujian klinikal Fasa 1b baru-baru ini dalam pesakit dermatitis atopik, dengan keputusan kajian juga menunjukkan isyarat keberkesanan awal jelas. Sebelum ini, si-544 telah menunjukkan keberkesanan cemerlang dalam model sel T manusia dan haiwan.

Sebatian itu merupakan agen imunoselektif berdaya menangani keperluan perubatan yang belum terpenuhi secara signifikan dengan menghambat dan menghapuskan secara berfungsi sel-T EM khusus penyakit sementara mengekalkan daya imun sepenuhnya.

Muka Depan Kenyataan Prospektif
Kenyataan berita ini termasuk kenyataan prospektif berkaitan selectION, Inc. (”Syarikat”), termasuk kenyataan mengenai prospek si-544 dan nilai ujian Fasa 1b menilai si-544 dalam pesakit dermatitis atopik (”Ujian”). Kenyataan prospektif ini berdasarkan maklumat yang kini tersedia kepada Syarikat dan jangkaan semasa, hanya berbicara pada tarikh ini, dan tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dirancang, termasuk risiko bahawa Syarikat tidak merealisasikan manfaat yang diharapkan daripada si-544 atau Ujian; risiko bahawa keputusan Ujian mungkin tidak tepat; risiko bahawa keputusan ujian klinikal terdahulu mungkin tidak diulangi; dan faktor ekonomi am dan pasaran. Mana-mana daripada ini mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian Syarikat berbeza secara material dan merugikan daripada yang dijangkakan atau tersirat oleh kenyataan prospektif Syarikat. Syarikat secara tegas menafikan sebarang obligasi, kecuali yang diperlukan oleh undang-undang, atau komitmen untuk mengemas kini atau menyemak semula kenyataan prospektif sedemikian.

Hubungan

Hubungan Media:
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Kongsi Pengurus
info@akampion.com
T: +49 40 88 16 59 64 /
T: +49 30 23 63 27 68

Hubungan Pelabur:
selectION, Inc.
Steve Zaniboni
Ketua Pegawai Kewangan

T: +1 858 967 8014

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.