Pemindahan Penyelidikan Bioperubatan kepada Pesakit Lebih Cepat: ForTra gGmbH Mengesahkan Rekod Pendanaan Positif

  • Menutup jurang antara penyelidikan biomedic yang asas dengan aplikasi klinikal
  • Lebih daripada lima puluh peratus daripada semua projek yang dibiayai menerima pembiayaan lanjutan

(SeaPRwire) –   Bad Homburg v.d. Höhe, Jerman, 23 April 2024 – , sebuah sayap bukan untung , hari ini menerbitkan rekod kejayaan projek pembiayaan terkini. Sejak 2017, organisasi itu telah menyokong projek penyelidikan biomedic asas dalam usaha untuk mempercepat pemindahan mereka ke amalan klinikal. Dari 2017 hingga akhir September 2023, 31 projek dibiayai, di mana 16 berjaya memperoleh pembiayaan lanjutan dari dana awam, pelabur modal ventura atau organisasi serupa. Lebih daripada sepertiga (11) daripada projek yang lengkap telah memasuki pembangunan klinikal.

Projek lain yang berjalan dengan jayanya termasuk, contohnya, pembangunan antibodi boleh beralih untuk imunoterapi kanser dengan kesan sampingan yang jauh lebih rendah, terapi gen untuk mengeluarkan virus HIV yang terintegrasi dari sel stem darah dan aplikasi untuk mempersiapkan pesakit lebih baik untuk prosedur pembedahan besar.

Projek-projek yang menerima sokongan lanjutan dari pihak ketiga telah dibiayai oleh ForTra dengan €12.4 juta. Mereka berjaya mengumpul pembiayaan lanjutan sebanyak €128 juta. Lebih daripada €100 juta datangnya dari program pembiayaan awam dan €25.5 juta dari dana persendirian, iaitu dari syarikat modal ventura, ekuiti persendirian, atau perkongsian dengan syarikat perindustrian.

“Ini adalah hasil yang sangat positif daripada inisiatif pembiayaan kami,” kata Prof. Dr. Martin Zörnig, Pengarah Urusan ForTra. “Fakta bahawa begitu banyak projek mencapai klinik dan berjaya memperoleh pembiayaan lanjutan menunjukkan pelaksanaan berjaya matlamat kami untuk membuat hasil penyelidikan baru yang lebih mudah didapati kepada pesakit dalam tempoh masa yang jauh lebih singkat. Di Jerman, ada jurang yang besar antara penyelidikan perubatan dan saintifik yang berjaya dan aplikasinya dalam amalan klinikal harian. Kami mahu mengubah ini, dengan demikian merealisasikan sasaran penting pengasas EKFS Else Kröner.”

Prof. Zörnig menambah bahawa ForTra mempunyai kira-kira 6.6 juta euro yang boleh digunakan pada tahun 2024. Pembiayaan akan diberikan kepada projek dari institusi penyelidikan yang bersedia untuk ujian klinikal dan sudah melampaui halangan pembangunan awal. “Projek-projek ini sering menghadapi masalah dan cabaran khusus, contohnya mengesahkan pendekatan atau produk perubatan mereka, membiayai eksperimen utama, atau mendapat sokongan khusus dalam pembangunan projek dan pemindahan teknologi dan pengetahuan,” jelas Prof. Zörnig. “Kira-kira €2.5 hingga 3 juta daripada bajet tahunan kami adalah untuk pengeluaran bahan ujian klinikal mengikut GMP. Ini adalah keperluan perundangan untuk kelulusan ujian klinikal selanjutnya dan sangat mahal.”

Penyelidik yang bekerja di institusi penyelidikan akademik (klinik, institut penyelidikan, dsb.) atau institusi saintifik bukan untung yang lain layak memohon pembiayaan bukan untung daripada ForTra.

###

ForTra gGmbH für Forschungstransfer der Else Kröner-Fresenius-Stiftung (ForTra gGmbH)
ForTra gGmbH ialah anak syarikat Yayasan Else Kröner-Fresenius (EKFS), sebuah pertubuhan bukan untung di bawah undang-undang cukai Jerman. Tujuan organisasi ini adalah mempromosikan sains perubatan dan penyelidikan serta mempromosikan kesihatan awam dengan menyokong pemindahan hasil penyelidikan perubatan ke aplikasi klinikal untuk faedah pesakit dan penjagaan kesihatan awam.

Perhubungan saintifik:
ForTra gGmbH
Prof. Dr. Martin Zörnig
Pengarah Urusan
Telefon: +49 6172 8975-12
E-mel: m.zoernig@fortra-forschungstransfer.de

Else Kröner-Fresenius Foundation (EKFS) – Advancing research. Helping people.
Else Kröner-Fresenius Foundation ialah yayasan bukan untung yang ditumpukan kepada pembiayaan dan pembangunan penyelidikan perubatan serta sokongan projek kemanusiaan. Setakat ini yayasan telah membiayai kira-kira 2,600 projek. Dengan jumlah pembiayaan tahunan kini berjumlah lebih 70 juta euro, ia merupakan yayasan terbesar di Jerman yang secara aktif membiayai dan menyokong bidang perubatan.

Hubungan media:
Else Kröner-Fresenius Foundation
Bianka Jerke
Hubungan Awam dan Media
Telefon: + 49 6172 8975-24
E-mel:

akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Rakan Kongsi Utama
Telefon: +49 40 88 16 59 64
Telefon: +49 30 23 63 27 68
E-mel: info@akampion.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.