Omnix Medical Diberi Kelulusan Fast-Track oleh FDA AS untuk OMN6 Anti-Infeksi Generasi Berikutnya

(SeaPRwire) –   – Penetapan ini menunjukkan keperluan untuk ubat-ubatan anti-mikrob baru, pertama dalam kelas untuk rawatan jangkitan dengan bakteria Gram-negatif

JERUSALEM, Israel, 20 Februari 2023 — , sebuah syarikat biofarmasi yang sedang membangunkan ubat-ubatan anti-jangkitan generasi seterusnya untuk rawatan jangkitan yang membahayakan nyawa, hari ini mengumumkan bahawa Syarikat telah menerima penetapan laluan pantas untuk ubat anti-jangkitan baru OMN6 daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA). Laluan pantas untuk semakan dipercepatkan ditetapkan untuk ubat-ubatan ujian yang merawat keadaan serius atau membahayakan nyawa dan memenuhi keperluan perubatan yang tidak terpenuhi.

OMN6 ialah sebatian teras Omnix Medical dan peptida pertahanan inang antimikrob (AMP) berasaskan peptida pertahanan inang serangga yang berbeza. Mekanismenya berbeza secara asas daripada anti-jangkitan konvensional dengan memusnahkan fizikal membran sel bakteria dan membolehkan permulaan tindakan yang cepat dan berkesan tanpa mengira genotip bakteria atau fenotip kekebalan.

Pada November 2023, Omnix Medical telah diberi kelulusan IND untuk ujian Fasa II OMN6 pada pesakit dengan pneumonia bakteria hospital-diperoleh (HABP) atau pneumonia bakteria berkaitan pengudaraan (VABP) disebabkan oleh Acinetobacter baumannii kompleks (ABC). Kedua-duanya merupakan jangkitan yang membahayakan nyawa yang kini tidak mempunyai rawatan yang cepat dan berkesan, kebanyakannya gagal disebabkan oleh ketahanan antimikrob.

“Kami gembira bahawa FDA Amerika Syarikat telah memberikan penetapan laluan pantas untuk sebatian teras kami OMN6,” kata Dr. Moshik Cohen-Kutner, CEO Omnix Medical. “Ini membolehkan kami mempercepatkan pembangunan ubat-ubatan anti-jangkitan yang memerlukan perubahan dengan direka untuk bertindak cepat dan berkesan tanpa memancarkan ketahanan antimikrob. Kami berharap untuk mendapatkan keputusan Fasa II.”

“Penetapan laluan pantas ini membawa kami satu langkah lebih dekat untuk menyelamatkan nyawa pesakit dengan pneumonia bakteria hospital-diperoleh (HABP) atau pneumonia bakteria berkaitan pengudaraan (VABP) yang tidak memberi respons kepada antibiotik konvensional dan kini tidak mempunyai pilihan rawatan lanjut,” tambah Niv Bachnoff, CSO Omnix Medical.

###

Mengenai Omnix Medical
Omnix Medical ditubuhkan pada tahun 2015 untuk menangani keperluan tidak terpenuhi yang genting untuk ubat-ubatan anti-jangkitan baru yang menyelamatkan nyawa. Teknologi eksklusif Omnix menghapuskan bakteria dengan meniru sistem pertahanan semula jadi serangga yang menggunakan molekul unik untuk membunuh cepat dan secara selektif strain bakteria yang tahan tanpa kesan toksik. Mekanisme ini, yang merupakan intipati teknologi Omnix, membunuh bakteria sebaik sahaja bersentuhan dan berjaya berevolusi selama lebih 200 juta tahun. Sebatian teras Syarikat sedang dibangunkan untuk rawatan jangkitan hidup-membahayakan yang diperoleh di hospital (HIA) dan telah menunjukkan kebolehan yang lebih tinggi berbanding rawatan semasa. Yang paling penting, teknologi Omnix mencegah pembangunan ketahanan baru dan dengan itu berada dalam kedudukan yang baik untuk menjadi rawatan garis hadapan pertama untuk memenangi perang terhadap AMR.

Mengenai OMN6
OMN6 ialah peptida pertahanan inang antimikrob (AMP) baharu, pertama dalam kelasnya berdasarkan peptida pertahanan inang serangga. Mekanismenya berdasarkan gangguan membran sel bakteria dan oleh itu berkesan tanpa mengira genotip bakteria atau fenotip ketahanan, dan tidak seperti antibiotik bakteriostatik konvensional, ia berkesan secara cepat dan bakterisidal. OMN6 telah dipertingkat daripada AMP asal oleh teknologi eksklusif Omnix Medical untuk menunjukkan bukan sahaja keberkesanan, kebolehan dan keselamatan yang luar biasa, tetapi juga kestabilan tinggi sementara mengekalkan bioaktiviti. Akibatnya, Omnix Medical percaya bahawa peptida baharu boleh dianggap sebagai kelas ubat anti-mikrob baru. OMN6, sebatian teras Syarikat, bertujuan untuk rawatan jangkitan hidup-membahayakan disebabkan bakteria Gram-negatif seperti Acinetobacter baumannii.

Hubungan Korporat
Moshik Cohen-Kutner, CEO
+972-50-8698218

Niv Bachnoff, CSO
+972-54-238-6023
contact@omnixmedical.com

Perhubungan Media
akampion
Dr. Ludger Wess / Ines-Regina Buth
Pengarah Urusan
info@akampion.com
Tel. +49 40 88 16 59 64 /
Tel. +49 30 23 63 27 68

Pautan Berkaitan
http://www.omnixmedical.com/
Twitter https://twitter.com/MedicalOmnix
LinkedIn http://linkedin.com/company/omnix-medical

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.