NYK telah memulakan pengubahsuaian Sakigake, kapal tunda bahan api ammonia pertama di dunia

ATug the World

NYK telah memulakan pembaikan kapal tunda Sakigake ke bahan api ammonia di Keihin Dock Co. Ltd. dan menyatakan ini akan menjadi yang pertama di dunia untuk berbuat demikian.

Colchester, England 1 Nov 2023 – NYK melaporkan bahawa ia telah memulakan pembaikan kapal tunda LNG-dibekalkan Sakigake di Keihin Dock Co. Ltd. untuk beroperasi dengan ammonia. Kapal yang dikenali sebagai A-tug akan mempunyai tangki bahan api dan enjin keseluruhannya diganti. Menurut NYK, limbungan akan menanggalkan peralatan bahan api LNG sedia ada dengan memotong bilik enjin supaya ia boleh digantikan dengan peralatan ammonia yang dihasilkan domestik. Enjin bahan api ammonia ini dibangunkan pada Oktober 2021 sebagai sebahagian daripada Projek Dana Inovasi Hijau Agensi Pembangunan Teknologi Tenaga Baru dan Industri (NEDO) Jepun.

Dana penuh 2 Trillion telah dicipta di NEDO untuk mempercepatkan pembangunan inisiatif semasa seperti transformasi struktur sektor perindustrian dan tenaga serta pelaburan berani untuk mencapai keneutralan karbon menjelang 2050. Dana ini akan digunakan untuk menjana sokongan berterusan kepada syarikat-syarikat yang mengambil bahagian dalam inisiatif ini.

Pemodenan menggantikan enjin LNG keseluruhan dengan enjin bahan api ammonia akan dilaksanakan di loji Oppama Keihin Dock di Jepun.

Banyak pihak berkuasa dan badan seperti NYK, Japan Engine Corporation, IHI Power Systems Co., Ltd., dan Nihon Shipyard Co., Ltd. terlibat dalam projek ini. Loji IHI Power Systems di Ota (Wilayah Gunma) telah melakukan ujian pada enjin bahan api ammonia ini yang menunjukkan hasil tanpa pelepasan ammonia tidak terbakar dan oksida nitrus (N2O) secara virtual. Ini akan memberi kesan rumah hijau yang akan 300 kali lebih besar daripada karbon dioksida (CO2).

Kapal A-tug yang dikonversi, Sakigake dijadual siap penghantaran pada Jun 2024. “Kapal ini akan terus dikendalikan oleh Shin-Nihon Kaiyosha untuk mengesahkan kesan pengurangan karbon dan keselamatan operasi sebagai kapal pertama di dunia yang menggunakan ammonia,” komen NYK.

Kontrak konversi ini disepakati oleh NYK dengan Keihin Dock, pada Oktober 2022. Kapal tunda itu menyelesaikan bahan api LNG terakhirnya pada Julai tahun ini. Sekali disiapkan, Sakigake yang dikonversi atau A-Tug dijangka oleh NYK untuk mencapai sasaran pelepasan gas rumah hijau yang lebih rendah semasa beroperasi di Teluk Tokyo.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber :Daniel Martin