noco-noco bekerjasama dengan Binex untuk membangunkan kredit karbon berdasarkan pertanian yang disekuest ke dalam tanah

(SeaPRwire) –   SINGAPURA dan TOKYO, 24 April 2024 — noco-noco Inc. (NASDAQ: NCNC), (“noco-noco”), telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan Binex Inc. Tokyo (“Binex”) untuk bersama-sama membangunkan kredit karbon berasaskan pertanian.

Binex Sorghum Cultivation in Thailand, Bio-fuels, Bio-methanol, green-fuels, high quality carbon credits, high integrity carbon credits

Gambar: Penanaman Sorgum di Thailand

Dengan misi utamanya dalam tindakan iklim untuk mengurangkan pelepasan karbon, noco-noco, selain teknologi pemisah X-SEPATMnya yang boleh memanjangkan hayat bateri litium-ion kira-kira lima kali ganda, juga bekerjasama dengan rakan kongsi untuk membangunkan kredit karbon. Kini, dengan beribu-ribu hektar kredit deforestasi berasaskan alam sedang dibangunkan di Papua New Guinea, noco-noco mengambil langkah untuk mempelbagaikan ke arah kredit karbon berasaskan pertanian dengan bekerjasama dengan Binex.

Binex kini terlibat dalam meningkatkan pengeluaran biofuel dengan menanam sorgum, sejenis keluarga Gramineae. Jenis sorgum khusus yang digunakan mempunyai hasil yang tinggi, mampu menjana biomassa yang banyak. Dibangunkan melalui penyelidikan kerjasama dengan Universiti Tokyo, Binex bertujuan untuk merevolusikan industri biofuel dengan pendekatan inovatif ini. Manakala sorgum jenis bijirin konvensional mempunyai biomassa 40 hingga 60 tan/hektar/tahuni, jenis-jenis sorgum yang digunakan oleh Binex mempunyai hasil melebihi 250 tan/hektar/tahunii.

Menyaksikan cabaran perubahan iklim yang semakin meningkat, projek sorgum Binex selari dengan beberapa Sasaran Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSDG) termasuk meningkatkan keselamatan makanan, mengurangkan pelepasan karbon, meningkatkan kesihatan tanah, dan meningkatkan taraf hidup petani. Sorgum yang dikenali kerana ketahanannya, subur di tanah-tanah terbiar, meningkatkan kualiti tanah. Penggunaan batang dan daun sorgum untuk pengeluaran biofuel menawarkan alternatif mesra alam kepada minyak dan arang batu, selaras dengan tujuan asal penanaman makanan. Inisiatif inovatif ini dijangka akan menjana kredit karbon melalui penjeraman karbon tanah yang ketara semasa penanaman.

Bersenjatakan data penanaman sorgum dari pelbagai negara dan 10,000 ekar biji benih sorgum sedia ada dan siap dikerahkan, Binex akan segera memulakan penanaman besar-besaran. Penanaman telah dimulakan di Thailand tahun lepas (Lihat gambar dalam rencana) dan Binex merancang untuk memulakan penanaman di Australia kemudian tahun ini.

Sorgum, dengan akarnya yang dalam dan komponennya yang tahan lasak terhadap penguraian, menawarkan peluang nyata untuk penjeraman karbon tanah. Secara sejarah, menganggarkan penyimpanan karbon tanah semasa penanaman tanaman telah menjadi mencabar kerana kemudahannya terurai dan berbeza-beza bergantung kepada keadaan tanah. Dengan memberi tumpuan kepada komponen yang kekal dengan kestabilan berpanjangan beratus atau beribu tahuniii, inisiatif ini berpotensi untuk menubuhkan kredibiliti dan kekekalan yang diperlukan untuk kredit karbon berkualiti tinggi.

Kajian oleh Binex menunjukkan bahawa melalui kandungan lignitnya, hanya 18 hingga 20 tan karbon setiap hektariv boleh dijeram dan dikekalkan tanpa penguraian dalam tempoh yang lama. Penyelidikan lanjut sedang dijalankan untuk meningkatkan kandungan penangkapan karbon, seperti penanaman tanpa giliran dan penggunaan bakteria untuk penangkapan karbon, dan dijangka lebih banyak karbon boleh dijeram dengan menggabungkan kaedah-kaedah ini. Melalui kaedah seperti penanaman dalam kotak akar dan pengukuran jisim akar sebenar, Binex bertujuan untuk menganggarkan kandungan karbon dalam akar-akar ini dengan tepat untuk projeksi jisim akar dalam kawasan penanaman besar-besaran.

Encik Masataka Matsumura, Ketua Pegawai Eksekutif noco-noco, menyatakan rasa gembiranya tentang perkongsian ini, berkata: “Kami gembira untuk bekerjasama dengan Binex ketika kami terus maju dalam misi untuk mengurangkan pelepasan karbon dan menyediakan penyelesaian yang dipertingkat dengan penawaran kredit karbon berkualiti tinggi kepada pelanggan kami dalam sektor pembuatan EV dan bateri yang mengambil langkah untuk mengurangkan pelepasan karbon.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.