NIO Inc. Memberi Kemas Kini Penghantaran Januari 2024

  • NIO menghantar 10,055 kenderaan pada Januari 2024, meningkat sebanyak 18.2% berbanding tahun sebelumnya
  • Jumlah penghantaran kenderaan NIO mencapai 459,649 sehingga 31 Januari 2024

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, China, 1 Feb. 2024 — NIO Inc. (NYSE: NIO; HKEX: 9866; SGX: NIO) (“NIO” atau “Syarikat”), pemain terkemuka dan syarikat terkehadapan dalam pasaran kenderaan pintar elektrik premium, hari ini mengumumkan keputusan penghantaran bulan Januari 2024nya.

NIO menghantar 10,055 kenderaan pada Januari 2024, meningkat sebanyak 18.2% berbanding tahun sebelumnya. Penghantaran terdiri daripada 6,307 SUV pintar elektrik premium, dan 3,748 sedan pintar elektrik premium. Jumlah penghantaran kenderaan NIO mencapai 459,649 sehingga 31 Januari 2024.

NIO telah membuka rangkaian menukar bateri kepada seluruh industri. Pada Januari 2024, NIO menandatangani perjanjian kerjasama strategik dengan Kumpulan JAC dan Chery Automobile mengenai menukar bateri, mengikuti kerjasama sebelumnya dengan Changan Automoile dan Kumpulan Geely. Selain itu, NIO, bersama-sama pelabur lain, secara bersama menubuhkan Zhongan Energy, sebuah syarikat yang didedikasikan untuk menggerakkan penubuhan rangkaian muat turun, menukar dan penyimpanan tenaga terbuka dan dikongsi, pada Januari 2024. Zhongan Energy menetapkan untuk membina 1,000 stesen menukar bateri di China dalam tahun-tahun akan datang. Memajukan, NIO mengharapkan untuk bekerjasama dengan lebih ramai rakan kongsi untuk bersama-sama menyumbang ke arah pembangunan rangkaian kuasa dan penggunaan menukar bateri yang lebih meluas.

Mengenai NIO Inc.
NIO Inc. adalah pemain terkemuka dan syarikat terkehadapan dalam pasaran kenderaan pintar elektrik premium. Diasaskan pada November 2014, misi NIO adalah untuk mewujudkan gaya hidup penuh kegembiraan. NIO bertujuan untuk membina komuniti bermula dengan kenderaan pintar elektrik untuk berkongsi kegembiraan dan tumbuh bersama-sama pengguna. NIO mereka, membangunkan, bersama-sama mengilang dan menjual kenderaan pintar elektrik premium, memacu inovasi dalam teknologi bantuan dan pemanduan berintelligensi, teknologi digital, sistem kuasa dan bateri generasi akan datang. NIO membezakan dirinya melalui kemajuan teknologi berterusan dan inovasi, seperti rangkaian menukar bateri terkemuka di dunia, Bateri sebagai Perkhidmatan, atau BaaS, serta perkhidmatan langganan eksklusifnya. Portfolio produk NIO terdiri daripada ES8, SUV pintar elektrik canggih enam tempat duduk, ES7 (atau EL7), SUV pintar elektrik lima tempat duduk pertengahan-besar, ES6 (atau EL6), SUV pintar elektrik lima tempat duduk pelbagai guna, EC7, SUV coupe pintar elektrik canggih lima tempat duduk, EC6, SUV coupe pintar elektrik lima tempat duduk, ET9, sedan eksekutif pintar elektrik canggih, ET7, sedan pintar elektrik canggih, ET5, sedan pintar elektrik pertengahan saiz, dan ET5T, turer pintar elektrik.

Kenyataan Selamat Berlabuh
Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” mengikut maksud “selamat berlabuh” di bawah Akta Pindaan dan Pemulihan Undang-Undang Sekuriti Swasta Amerika Syarikat 1995. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “menjangkakan”, “bertujuan”, “akan datang”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “anggaran” dan ungkapan serupa. NIO juga boleh membuat kenyataan prospektif secara lisan atau bertulis dalam laporan suku tahunan dan tahunan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), dalam laporan tahunan kepada pemegang saham, dalam pengumuman, edaran atau publikasi lain di laman web Bursa Saham Hong Kong (SEHK) dan Bursa Saham Singapura (SGX-ST), dalam rilis akhbar dan kenyataan lisan yang dibuat oleh pengarahnya, pegawai atau kakitangannya kepada pihak ketiga. Kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan, rancangan dan jangkaan NIO, merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif dibelenggu ketidakpastian dan risiko tertentu. Beberapa faktor berpotensi menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: strategi NIO; pembangunan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasi masa depan NIO; keupayaan NIO mereka, membangunkan dan mengilangkan kereta berkualiti tinggi dan menarik minat pelanggan mengikut jadual dan skala besar; keupayaannya untuk memastikan dan meluaskan kapasiti pengilangan termasuk menubuhkan dan mengekalkan perkongsian dengan pihak ketiga; keupayaannya untuk menyediakan penyelesaian kuasa yang mudah dan menyeluruh kepada pelanggannya; daya keupayaan, potensi pertumbuhan dan prospek BaaS dan ADaaS yang baru diperkenalkan; keupayaannya untuk memperbaiki teknologi atau membangunkan teknologi alternatif untuk memenuhi permintaan pasaran dan pembangunan industri yang berkembang; keupayaan NIO untuk memenuhi piawaian keselamatan wajib berkaitan kenderaan bermotor; keupayaannya untuk menjamin bekalan bahan mentah atau komponen lain yang digunakan dalam kenderaannya; keupayaannya untuk menjamin tempahan dan jualan mencukupi bagi kenderaannya; keupayaannya untuk mengawal kos berkaitan operasinya; keupayaannya untuk membina jenama NIO; dan kondisi ekonomi dan perniagaan secara umum di seluruh dunia dan China serta anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang dinyatakan di atas. Maklumat lanjut, termasuk risiko dan ketidakpastian yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan dalam kenyataan prospektif ini, disediakan dalam laporan NIO kepada SEC dan pengumuman dan penyataan di laman web SEHK dan SGX-ST. Semua maklumat dalam kenyataan media ini adalah pada tarikh kenyataan media ini, dan NIO tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali diperlukan di bawah undang-undang yang berkenaan.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati: http://ir.nio.com

Hubungan Pelabur
ir@nio.com

Hubungan Media
global.press@nio.com

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.