MoneyHero Melantik Hao Qian Ketua Pegawai Kewangan

(SeaPRwire) –   Eksekutif kewangan terdahulu dengan Alibaba, Amazon, dan Credit Suisse dinamakan CFO tetap MoneyHero

SINGAPURA, 13 Mei 2024 – (NASDAQ: ) (“MoneyHero” atau “Syarikat”), platform terkemuka untuk kewangan peribadi dan perbandingan insurans digital dan agregasi di Asia Tenggara yang lebih besar, hari ini mengumumkan pelantikan Hao Qian sebagai Ketua Pegawai Kewangan (“CFO”) tetap Syarikat, berkuat kuasa serta-merta. Melaporkan terus kepada Ketua Eksekutif (“CEO”) MoneyHero, Rohith Murthy, dan Lembaga Pengarah Syarikat, Encik Qian akan berpangkalan di ibu pejabat MoneyHero di Singapura.

Encik Qian membawa pengalaman kewangan dan kepimpinan pelbagai selama lebih 17 tahun ke MoneyHero. Dalam peranannya sebagai CFO, Encik Qian akan menyelia semua sistem kewangan dan pasukan Syarikat, termasuk perakaunan, pasaran modal, pematuhan, dan hubungan pelabur. Selain itu, Encik Qian akan memainkan peranan kunci dalam inisiatif kewangan strategik, termasuk M & A dan perkongsian komersial.

“Selepas melakukan proses carian yang mendalam dan bersaing untuk CFO kami yang akan datang, kami akhirnya mengenal pasti Hao sebagai pilihan yang jelas untuk Syarikat kami,” kata Encik Murthy. “Hao adalah eksekutif kewangan terbukti yang telah bekerja di organisasi yang dihormati secara global, termasuk perniagaan terfokus APAC dan syarikat-syarikat yang disenaraikan di bursa AS. Selepas disenaraikan kami sendiri di Nasdaq, penting untuk mencari CFO yang betul yang tidak hanya memahami model, pasaran dan misi kami, tetapi juga pasaran modal AS. Pentingnya, Hao mempunyai pengalaman yang kuat dalam mengukur perniagaan dan menyokong strategi pertumbuhan yang berambisi, dan saya bangga dengan pasukan kami untuk mencari calon yang sesuai.”

Encik Qian menyertai MoneyHero dari Kumpulan Alibaba, di mana beliau memegang pelbagai jawatan kewangan kanan selama hampir lapan tahun dengan gergasi e-dagang global itu, termasuk berkhidmat sebagai CFO unit perniagaan Lazada mereka di beberapa pasaran. Sebelum Alibaba, Encik Qian berkhidmat sebagai Penganalisis Kewangan Kanan dengan Amazon. Beliau memulakan kerjayanya dengan Credit Suisse, di mana beliau adalah Penganalisis Risiko yang berfokus pada komoditi dan kemudian Naib Presiden Penolong dalam bahagian produk kredit global.

Pendidikan berprestij Encik Qian termasuk Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Sekolah Pengurusan Sloan di Institut Teknologi Massachusetts, dan Ijazah Sarjana Sains (kewangan) dari Institut Teknologi Rochester. Beliau menyelesaikan ijazah sarjana muda di Universiti Fudan di Shanghai, China.

“Saya gembira untuk memulakan tempoh jawatan saya sebagai CFO MoneyHero yang akan datang,” kata Encik Qian. “Ini adalah syarikat yang dinamik dengan pasukan kepimpinan yang luar biasa, Lembaga Pengarah yang menyokong, pemacu pertumbuhan yang kuat, dan akses kuasa ke modal. Model perniagaan dan rancangan untuk perluasan adalah kukuh, dan saya optimis tentang bagaimana kita boleh mengukur dan mengoptimumkan sistem kewangan Syarikat untuk menyokong pertumbuhan MoneyHero yang berterusan dan kepimpinan pasaran.”

Berhubung pelantikan ini, Ivan Ho, yang telah berkhidmat sebagai CFO sementara Syarikat sejak 8 Februari, akan kembali ke peranannya sebelumnya sebagai Pengarah Kewangan Kumpulan MoneyHero, di mana beliau akan bekerja rapat dengan Encik Qian.

Untuk maklumat lanjut mengenai MoneyHero, termasuk maklumat untuk pelabur dan mempelajari peluang kerjaya, sila lawati .

Mengenai Kumpulan MoneyHero
(NASDAQ: ), dahulu dikenali sebagai Kumpulan Hyphen atau Kumpulan CompareAsia, ialah pemimpin pasaran dalam sektor pengumpulan dan perbandingan kewangan peribadi dan insurans digital secara dalam talian di Asia Tenggara yang lebih besar. Syarikat beroperasi di Singapura, Hong Kong, Taiwan, Filipina dan Malaysia dengan jenama masing-masing untuk setiap pasaran tempatan. Portfolio jenama Syarikat termasuk platform B2C MoneyHero, SingSaver, Money101, CompareHero, Moneymax dan Seedly, serta platform B2B Creatory. MoneyHero kini menguruskan 279 hubungan rakan komersial dan melayani 8.7 juta Pengguna Unik Bulanan di seluruh platform untuk 12 bulan berakhir 31 Disember 2023. Penyokong Syarikat termasuk Peter Thiel – pengasas bersama PayPal, Palantir Technologies dan Founders Fund – dan ahli perniagaan Hong Kong, Richard Li, pengasas dan pengerusi Kumpulan Pasifik Century. Untuk maklumat lanjut mengenai MoneyHero dan bagaimana syarikat fintech inovatif itu memacu ekonomi digital APAC, sila lawati .

Untuk pertanyaan, sila hubungi:

Pelabur:
Pasukan Hubungan Pelabur MoneyHero

Media:
Gaffney Bennett PR

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.