MoneyHero Group Umumkan Tahun Inovasi dan Pertumbuhan untuk Vertikal Insurans Terkemuka Pasarannya

(SeaPRwire) –   Syarikat bekerjasama dengan pembekal teknologi insurans digital yang berkuasa—eBaoTech—untuk mewujudkan platform pengumpulan dan perbandingan insurans digital terunggul di Asia Tenggara.

SINGAPURA, 6 Mac 2024 — (NASDAQ: ) (“MoneyHero” atau “Syarikat”), platform terkemuka untuk kewangan peribadi dan pengumpulan serta perbandingan insurans digital di Asia Tenggara, hari ini mengumumkan pencapaian pertumbuhan tahunan yang tidak diaudit daripada segmen pasaran insurans terkemukanya, dengan pertumbuhan pendapatan seluruh syarikat melonjak sebanyak 150% tahun ke tahun (“YoY”) pada suku ketiga 20231.

Pertumbuhan YoY yang signifikan daripada segmen insurans MoneyHero sebahagian besar disebabkan oleh minat pengguna yang meningkat terhadap produk insurans perjalanan di seluruh pasaran Singapura dan Hong Kong. Pasaran insurans perjalanan Asia Pasifik bernilai hampir AS$10 bilion telah berkembang dengan pesat beberapa tahun kebelakangan ini, dengan ramalan industri menganggarkan kadar pertumbuhan tahunan berterusan sebanyak 17% dalam tempoh lima tahun akan datang, didorong oleh aktiviti perjalanan dan kesedaran pengguna yang meningkat terhadap risiko berkaitan perjalanan. Untuk menangani trend pertumbuhan ini, MoneyHero telah memperkukuh platform insuransnya melalui inovasi organik dan perkongsian strategik, dengan mewujudkan pelbagai pilihan polisi insurans perjalanan yang memenuhi keperluan pengguna moden yang sentiasa berubah—daripada pilihan liputan yang menyeluruh hingga polisi yang disesuaikan untuk pengalaman perjalanan unik. Selain insurans perjalanan, MoneyHero juga mengalami permintaan YoY yang meningkat untuk produk insurans hayatnya.

“Dalam tahun lepas, segmen insurans kami telah menyaksikan pertumbuhan yang kukuh dalam semua bidang utama, menunjukkan permintaan yang besar terhadap platform tawaran kami,” kata Thomas Kapeller, Ketua Kumpulan Insurans MoneyHero. “Dengan memanfaatkan platform berasaskan teknologi dan menggabungkan pendekatan ‘membeli berbanding membina’ ke dalam strategi kami, kami telah berjaya menghurai insurans untuk pengguna di seluruh Asia Tenggara, dengan menambah aliran pendapatan baharu dan diperluaskan untuk perniagaan. Daya saing ini tidak sahaja mengesahkan minat pasaran yang kuat terhadap platform kami, malahan ia juga menguatkan komitmen kami untuk memperkenalkan produk dinamik yang meluaskan fokus kami di luar daripada penyelesaian kewangan peribadi inti.”

Platform insurans Syarikat disokong oleh perkongsian strategik antara MoneyHero dan , pembekal digital yang terkenal kepada industri insurans global. Perkongsian ini mengintegrasikan teknologi platform tengah eBaoTech, InsureMO, ke dalam platform MoneyHero untuk membolehkan pengguna mencari, membandingkan dan membeli polisi insurans secara tidak berat sebelah, telus dan disesuaikan dengan lebih mudah.

_______________
1 Keputusan ini tidak diaudit, tertakluk kepada proses pelaporan kewangan suku tahunan Syarikat, kajian, audit, dan penyesuaian yang mungkin timbul.

“MoneyHero berdiri sebagai penerang yang dipercayai bagi pengguna yang mengemudi perjalanan insurans mereka di Asia Tenggara,” kata Rajat Sharma, Ketua Pegawai Eksekutif InsureMO. “Dengan jenama utamanya yang mapan di seluruh Singapura, Hong Kong, Filipina, Malaysia dan Taiwan, MoneyHero bergaul dengan pengguna yang mencari pengalaman membeli insurans yang licin dan bermaklumat. Audiens pengguna mereka yang tiada tandingan dan sistem sokongan yang cemerlang untuk rakan kongsi menggambarkan kecemerlangan dalam industri. Kami gembira bekerjasama dengan MoneyHero, membawa teknologi InsureMO yang terkini untuk memperkaya ekosistem MoneyHero.”

Perkongsian strategik antara MoneyHero dan eBaoTech adalah sebahagian daripada strategi pertumbuhan lebih besar Syarikat, yang merangkumi memanfaatkan penyelesaian pihak ketiga berasaskan inovasi dalam ekosistem kewangan peribadi dan pengumpulan serta perbandingan insurans digital terkemuka MoneyHero. Pendekatan ini membolehkan MoneyHero memperkenalkan produk baharu dan dipertingkatkan kepada pengguna dengan lebih cekap, serta membuka peluang pertumbuhan baharu untuk rakan kongsi seperti eBaoTech, yang mendapat akses kepada jangkauan meluas, sumber pemasaran, dan keupayaan komersialisasi MoneyHero.

“Strategi kami yang memilih ‘membeli berbanding membina’ penyelesaian teknologi terkini untuk meningkatkan platform kami, mempercepatkan penembusan pasaran dan pembelajaran organisasi kami,” kata Rohith Murthy, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MoneyHero. “Pendekatan ini telah menyumbang secara signifikan kejayaan perjalanan hujung ke hujung kami. Kami tidak hanya mengubah cara insurans dibeli dan dijual; kami mendefinisikan semula pengalaman pelanggan sepenuhnya. Saya bangga dengan seluruh pasukan insurans kami, termasuk rakan kongsi kami di eBaoTech, atas pencapaian banyak dalam setahun lepas dan saya berharap pertumbuhan segmen penting ini akan berterusan.”

Untuk maklumat lanjut mengenai MoneyHero, termasuk maklumat pelabur dan pembelajaran mengenai peluang pekerjaan, sila lawati .

Mengenai Kumpulan MoneyHero
(NASDAQ: ), sebelum ini dikenali sebagai Kumpulan Hyphen atau CompareAsia Group, ialah pemimpin pasaran dalam sektor pengumpulan dan perbandingan kewangan peribadi dan insurans secara atas talian di Asia Tenggara. Syarikat beroperasi di Singapura, Hong Kong, Taiwan, Filipina dan Malaysia dengan jenama masing-masing untuk pasaran tempatan. MoneyHero kini menguruskan 279 hubungan rakan kongsi komersial dan melayani 8.7 juta Pengguna Unik Bulanan2 di seluruh platformnya untuk tempoh 12 bulan berakhir 31 Disember 2023. Penyokong Syarikat termasuk Peter Thiel—pengasas bersama PayPal, Palantir Technologies, dan Founders Fund—dan ahli perniagaan Hong Kong, Richard Li, pengasas dan pengerusi Pacific Century Group. Untuk maklumat lanjut mengenai MoneyHero dan bagaimana syarikat fintech inovatif ini menggerakkan ekonomi digital APAC, sila lawati .

Mengenai eBaoTech
eBaoTech, diasaskan pada tahun 2000 dengan misi untuk “memudahkan insurans,” ialah pembekal penyelesaian teknologi untuk industri insurans global. eBaoTech menawarkan dua kumpulan penyelesaian: InsureMO PaaS dan perisian insurans/Aplikasi. Hari ini, dengan perniagaan di lebih 30 negara di seluruh dunia, melayani lebih tiga ratus pengendali insurans dan pelbagai ejen, broker, dan pemain ekosistem lain, eBaoTech telah menjadi pemimpin global dalam teknologi insurans. Untuk maklumat lanjut, lawati .

_______________
2 “Pengguna Unik Bulanan” bermaksud sebagai pengguna unik dengan sekurang-kurangnya satu sesi dalam bulan tertentu seperti yang ditentukan oleh pengenal peranti unik dari Google Analytics. Sesi bermula apabila pengguna membuka aplikasi di hadapan atau melihat halaman atau skrin dan tiada sesi sedang aktif (contohnya, sesi terdahulu pengguna telah berakhir). Sesi berakhir selepas 30 minit ketidakaktifan pengguna.

Keputusan Tidak Diaudit

Keputusan ini tidak diaudit dan tertakluk kepada proses pelaporan kewangan Syarikat, kajian, audit, dan boleh berubah.

Pernyataan Mendatang
Dokumen ini termasuk “pernyataan mendatang” menurut undang-undang sekuriti persekutuan Amerika Syarikat dan juga mengandungi beberapa ramalan kewangan dan proyeksi. Semua pernyataan selain pernyataan fakta sejarah yang terkandung dalam komunikasi ini, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai strategi pertumbuhan Syarikat, keputusan operasi dan kedudukan kewangan masa depan, saiz pasaran, trend industri dan peluang pertumbuhan, adalah pernyataan mendatang. Beberapa pernyataan mendatang ini boleh dikenal pasti dengan menggunakan perkataan mendatang seperti “prospek,” “percaya,” “jangka,” “potensi,” “berterusan,” “mungkin,” “akan,” “harus,” “boleh,” “meramal,” “berniat,” “merancang” atau versi negatif perkataan-perkataan ini atau perkataan perbandingan lain. Semua pernyataan mendatang adalah berdasarkan anggaran dan ramalan dan mencerminkan pandangan, anggapan, jangkaan dan pendapat Syarikat, yang semuanya boleh berubah disebabkan pelbagai faktor termasuk, tanpa had, perubahan dalam keadaan ekonomi umum. Sebarang anggaran, anggapan, jangkaan, ramalan, pandangan atau pendapat, sama ada dikenal pasti dalam komunikasi ini atau tidak, hendaklah dianggap sebagai indikatif, awal dan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan tidak harus diandalkan sebagai secara semestinya menunjukkan keputusan masa depan. Risiko dan ketidakpastian potensi yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam pernyataan mendatang dan ramalan kewangan dan proyeksi yang terkandung dalam komunikasi ini termasuk tetapi tidak terhad kepada: risiko berkaitan dengan operasi, pasaran, pembiayaan dan persaingan Syarikat; risiko berkaitan dengan industri dan sektor di mana Syarikat beroperasi; risiko berkaitan dengan undang-undang dan peraturan yang berkaitan; risiko berkaitan dengan strategi pertumbuhan Syarikat; risiko berkaitan dengan keupayaan Syarikat menguruskan pertumbuhan; risiko berkaitan dengan keupayaan Syarikat menarik dan mengekalkan kakitangan kunci; risiko berkaitan dengan keupayaan Syarikat menguruskan hubungan dengan pelanggan, pembekal dan rakan kongsi; risiko berkaitan dengan keupayaan Syarikat menguruskan operasi antarabangsa; risiko berkaitan dengan keadaan ekonomi dan politik umum; risiko berkaitan dengan pandemik, epidemi atau kejadian serupa; risiko berkaitan dengan gangguan perniagaan atau kegagalan sistem; dan risiko lain yang dinyatakan dalam Laporan Tahunan Syarikat pada Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2023, yang difailkan pada SEC pada tanggal , termasuk bahagian “Faktor Risiko” dan “Pernyataan Mendatang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.