Medigene Membentangkan Profil Keselamatan Sel TCR-T yang Baik Mempunyai Protein Penukar Kostimulatori pada Mesyuarat Tahunan AACR 2024

(SeaPRwire) –   Medigene Presents Favorable Safety Profile of TCR-T Cells with Costimulatory Switch Protein at AACR Annual Meeting 2024

Planegg/Martinsried, April 8, 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Prime Standard), sebuah syarikat platform immuno-oncology yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel-T untuk tumor pepejal, hari ini membentangkan fungsi sel-T yang direka semula (rTCR) yang lebih unggul dan profil keselamatan yang menggalakkan apabila sel-rTCR dipersenjatai dan dipertingkatkan dengan protein penukar kosimulasi PD1-41BB (CSP) di Persidangan Tahunan Persatuan Kanser Amerika (AACR) 2024 yang berlangsung dari 5 hingga 10 April 2024 di San Diego, Amerika Syarikat.

Paparan poster dengan tajuk “TCR-gated control of costimulatory switch protein (CSP) activation in rTCR-T cells expressing PD1-41BB” boleh didapati di laman web Medigene di

Menyasarkan tumor pepejal dengan terapi TCR-T masih menghadapi cabaran yang besar. Fungsi sel-T yang terjejas dan keletihan sel-T disebabkan oleh beberapa faktor dalam mikropersekitaran tumor pepejal (TME) yang sangat bermusuhan. Protein kematian sel terprogram 1 (PD-L1), diekspres oleh sel-sel tumor dalam TME mengikat protein kematian sel terprogram 1 (PD-1) yang diekspres oleh sel-T yang diaktifkan dan menyebabkan keletihan sel-T serta memudahkan pelarian imun tumor. Ini merupakan faktor utama yang membenarkan sel-sel kanser berkembang biak dan metastatik tanpa dikesan oleh sistem imun hos. Untuk menangani mekanisme penghambatan ini, CSP PD1-41BB boleh diekspres bersama sel-rTCR, menukar isyarat penghambatan yang dimediasi melalui paksi PD-1-PD-L1 kepada isyarat kosimulasi yang meningkatkan fungsi sel-TCR-T.

“Platform End-to-End Medigene menyediakan pendekatan yang berbeza untuk menangani cabaran utama, termasuk TME yang menindas imun dari tumor pepejal, dalam membangunkan terapi TCR-T yang berkesan, selamat dan berkekalan. Teknologi peningkatan dan persenjataan CSP kami adalah teknologi milik kami yang meningkatkan fungsi imun dan kekekalan sel-TCR-T dalam TME, memberikan keberkesanan yang lebih baik dan tindak balas imun anti-kanser yang berterusan,” kata Dolores Schendel, Ketua Saintis Medigene. “Data terkini dari program teras kami MDG1015, terapi TCR-T generasi ketiga pertama jenisnya yang menyasarkan NY-ESO-1/ LAGE-1a, dipersenjatai dan dipertingkatkan dengan CSP PD1-41BB kami, menunjukkan kawalan isyarat PD1-41BB melalui pHLA antigen kanser awal melalui TCR 3S kami. Ia mewakili pendekatan selamat dan berkesan untuk meningkatkan hasil klinikal dalam indikasi tumor pepejal sukar dirawat seperti kanser perut, ovari, liposarkoma bersifat miyoid/sel bulat dan sarkoma sinovial. Berdasarkan interaksi positif kami untuk MDG1015 dengan pihak berkuasa kawal selia, kami berharap untuk memacu pakej kami untuk permohonan IND/CTA dan mengharapkan kelulusan IND/CTA pada separuh kedua 2024.”

Data yang dibentangkan dalam poster menunjukkan bahawa isyarat kosimulasi CSP adalah terkawal oleh TCR, di mana kosimulasi hanya berlaku apabila kompleks antigen peptida-antigen leukosit manusia (pHLA) hadir pada sel tumor dan memicu isyarat melalui rTCR diekspres oleh sel-TCR-T. Fungsi sel-T yang dipertingkatkan dan terkawal oleh sel-rTCR yang dipersenjatai CSP meningkatkan pelepasan interferon-γ (IFNγ) hanya apabila sel-sel tumor serentak mengekspres sasaran antigen pHLA dan PD-L1. Selain itu, sel-rTCR-T yang dipersenjatai CSP menunjukkan kepekaan tinggi dalam mengenal pasti pelbagai garis sel tumor dari jenis tisu yang berbeza, seperti melanoma, sarkoma, dan kanser perut yang berbeza dalam tahap pHLA dan PD-L1 in vitro. Pembunuhan sel-sel sferoid tumor yang berasal dari sel-sel tumor secara cepat dan berterusan hanya berlaku apabila sel-sel tumor PD-L1 positif serentak mengekspres sasaran antigen pHLA khusus.

Pentingnya, tiada pengenalan sel-sel sihat berlaku jika mereka kekurangan sasaran antigen pHLA, tanpa mengira ekspresi PD-L1, menyokong keselamatan menggabungkan CSP dengan rTCR untuk menjana sel-rTCR-T yang tidak menunjukkan tanda-tanda ketoksikan untuk pelbagai tisu sihat in vitro.

— akhir rilis akhbar —

Tentang Medigene AG
Medigene AG (FSE: MDG1) adalah sebuah syarikat platform imunoterapi yang memberi tumpuan kepada pembangunan terapi sel-T yang berbeza untuk rawatan tumor pepejal. Platform End-to-Endnya dibina berdasarkan beberapa teknologi eksklusif dan milik sendiri yang membolehkannya menjana penerima antigen sel-T optimal (TCR) terhadap antigen tes kanser dan neoantigen, mempersenjatai dan mempertingkatkan sel-T yang direka semula ini (TCR-T) untuk mencipta terapi TCR-T yang unggul dan berbeza, serta mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan kekekalan. Platform End-to-End memberikan calon produk untuk portfolio terapinya sendiri dan perkongsian.

Tentang Sel-TCR Medigene

Sel-T merupakan pusat pendekatan terapeutik Medigene. Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan diri pesakit sendiri, dan memanfaatkan sel-T dalam pertempuran menentang kanser. Terapi Medigene mempersenjatai sel-T pesakit dengan penerima antigen khusus tumor (TCR) untuk mencipta sel-T yang diubahsuai TCR dengan potensi yang dipertingkatkan untuk mengesan dan membunuh sel-sel kanser dengan lebih berkesan.

Pendekatan imunoterapi Medigene direka untuk mengatasi toleransi pesakit terhadap sel-sel kanser dan imunosupresi yang dipacu tumor. Dengan mengaktifkan sel-T pesakit di luar badan, memodifikasinya secara genetik dengan TCR khusus tumor dan memperluaskan jumlah sel-TCR-T yang dihasilkan, pesakit boleh dengan cepat diberikan bilangan besar sel-T khusus tumor untuk melawan kanser mereka.

Tentang Program MDG1015 Medigene

MDG1015 adalah terapi TCR-T generasi ketiga pertama jenisnya yang menyasarkan NY-ESO-1/ LAGE-1a, antigen tes kanser yang dikenali dan disahkan, yang diekspres dalam pelbagai jenis tumor. MDG1015 mengandungi TCR NY-ESO-1/LAGE-1a Medigene yang optimal, sensitif, spesifik dan selamat (3S) digabungkan dengan protein penukar kosimulasi PD1-41BB milik kami yang menghalang paksi penghambatan PD1/PD-L1 seraya secara serentak mengaktifkan sel-T melalui laluan 41BB yang dikenali dengan baik untuk meningkatkan lagi aktiviti dan kekekalan sel-TCR-T dalam mikropersekitaran tumor yang bermusuhan. MDG1015 kini sedang menjalani kajian membolehkan IND/CTA dengan kelulusan IND/CTA dijangka pada separuh kedua 2024.

Tentang Protein Penukar Kosimulasi PD1-41BB Medigene

Pengekangan semak melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel-sel tumor pepejal sensitif terhadap pembunuhan oleh sel-T yang diaktifkan tetapi boleh melarikan diri daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul pengekang yang dikenali sebagai “protein semak”, seperti Ligand 1 Kematian Sel Terprogram (PD-L1), pada permukaannya. Apabila berlaku, sel-T yang mengekspres PD-1, penerima semula jadi untuk PD-L1, dinonaktifkan.

Laluan kosimulasi 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun sel-T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan stimulasi antigen utama melalui penerima sel-T (TCR) dan isyarat kosimulasi. Domain isyarat intraselular protein 4-1BB menawarkan laluan kosimulasi yang dikarakterisasikan dengan baik dan tindak balas sel-T yang dipertingkatkan.

Protein penukar kosimulasi PD1-41BB Medigene menukar domain isyarat penghambatan PD-1 dengan domain isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya menonaktifkan sel-T, penerima penukar menyampaikan isyarat pengaktifan kepada sel-TCR-T. Sel-TCR-T yang dimodifikasi dengan PD1-41BB berkembang biak dengan kuat dalam kehadiran sel-sel tumor PD-L1 positif dan membunuh lebih banyak sel-sel tumor selepas pendedahan berulang. Selain itu, isyarat penukar membolehkan sel-TCR-T berfungsi lebih baik dengan tahap glukosa yang rendah atau tahap TGFß yang tinggi, dua keadaan ciri mikropersekitaran tumor yang sangat bermusuhan.

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh keluaran ini. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar milik Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi tertentu sahaja.

Medigene AG

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Pamela Keck
Nombor Telefon: +49 89 2000 3333 01