Medigene AG Meluaskan Portfolio Paten di Jepun untuk Teknologi iM-TCR demi Kawalan Langsung Keselamatan dan Keberkesanan TCR-T, In Vivo

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, 4 Mac 2024. (Medigene, FSE: MDG1, Prime Standard), sebuah syarikat platform imunoterapi-onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor solid, hari ini mengumumkan bahawa Syarikat telah diberikan paten oleh Pejabat Paten Jepun melindungi mekanisme kawalannya iaitu Medigene T cell receptor (iM-TCR), untuk mengawal keberkesanan dan keselamatan rawatan sel T receptor termodifikasi (TCR-T)nya.

“Kami gembira dengan penerimaan paten iM-TCR daripada Pejabat Paten Jepun kerana kami terus memperluaskan dan memperkukuhkan portfolio harta intelek kami. Keupayaan untuk mengawal tahap aktiviti TCR dengan teknologi iM-TCR kami mempunyai potensi untuk menyediakan keberkesanan dan keselamatan yang lebih individual untuk pesakit. Penganugerahan paten ini merupakan pengesahan lanjut bagi teknologi iM-TCR inovatif ini,” kata Selwyn Ho, CEO di Medigene. “iM-TCR merupakan contoh utama bagi luasnya teknologi kami dalam Platform End-to-End kami, yang juga merangkumi pelbagai teknologi perisai dan peningkatan hak milik. Menggabungkan TCR 3S (sensitif, khusus dan selamat) kami dengan teknologi seperti teknologi iM-TCR kami adalah sebahagian daripada aspirasi kami untuk menyediakan penyelesaian inovatif yang boleh mengoptimumkan keselamatan dan keberkesanan rawatan TCR-T.”

Rawatan TCR-T telah membuktikan bahawa ia boleh membunuh sel tumor dengan berkesan. Walau bagaimanapun, aktivasi berlebihan sel T boleh menyebabkan keletihan awal atau kematian sel, serta aktiviti berlebihan dan potensi pembangunan tindak balas radang dalam badan. Teknologi iM-TCR mengubahsuai TCR untuk mencapai kawalan ekspresi permukaan TCR, membolehkan penyesuaian tahap aktiviti terhadap sel tumor dan dengan itu mengurangkan potensi tindak balas radang dalam badan. Sifat ini berpotensi memberi manfaat kepada organ sensitif yang rosak akibat tindak balas radang berterusan sel T, seperti kanser otak atau hati.

— akhir rilis akhbar —

Mengenai Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imunoterapi-onkologi yang ditumpukan untuk membangunkan rawatan sel T yang berbeza untuk rawatan tumor solid. Platform End-to-Endnya dibina berdasarkan pelbagai teknologi eksklusif dan hak milik yang membolehkannya menjana T cell receptor (TCR) optimal terhadap antigen kanser tes dan neoantigen, memperisai dan memperkukuhkan sel T yang diubahsuai dengan TCR (TCR-T) ini untuk mencipta rawatan TCR-T yang unggul dan berbeza, serta mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan daya tahan. Platform End-to-End menyediakan calon produk untuk portfolio terapeutiknya sendiri dan usaha sama. Program TCR-T utama Medigene iaitu MDG1015 dijangka menerima kelulusan IND/CTA pada separuh kedua 2024. Untuk maklumat lanjut, sila lawati

Mengenai teknologi TCR boleh diaktifkan Medigene (iM-TCR)

Proses penyusunan sel T (T cell receptor/TCR) adalah rumit. Pada manusia, TCR terdiri daripada rantaian alfa (α) dan beta (β) dan setiap rantaian mempunyai bahagian tetap dan boleh ubah. Teknologi iM-TCR eksklusif Medigene mencegah pasangan normal rantaian α dan β dengan memperkenalkan urutan terbina khas ke dalam bahagian tetap setiap rantaian TCR. Setiap rantaian terbina diikat kepada urutan reseptor estrogen, yang hanya membenarkan dua rantaian iM-TCR untuk berpasangan (dimerisasi) dengan kehadiran tamoksifen, dan diekspres dan berfungsi pada permukaan sel TCR-T secara normal. Akibatnya, untuk membolehkan sel iM-TCR-T berfungsi dalam pengenalan dan pembunuhan sel tumor, pemberian tamoksifen diperlukan tetapi tahap yang diperlukan untuk dimerisasi dan fungsi TCR-T adalah berbilang ketara lebih rendah daripada dos terapeutik yang biasa digunakan.
Mana-mana TCR dari perpustakaan TCR 3S Medigene boleh dipasang dengan teknologi iM-TCR eksklusif ini, yang membolehkan fungsi rawatan sel TCR-T yang spesifik tumor untuk disuai secara halus untuk keselamatan dan keberkesanan mengikut keperluan klinikal. Untuk maklumat lanjut mengenai teknologi iM-TCR kami, sila lawati

Mengenai Platform End-to-End Medigene

Imunoterapi Medigene membantu mengaktifkan mekanisme pertahanan sendiri pesakit dengan memanfaatkan sel T dalam pertempuran menentang kanser. Platform End-to-End Medigene menggabungkan pelbagai teknologi eksklusif dan hak milik untuk mencipta rawatan TCR-T yang unggul dan berbeza. Platform ini merangkumi pelbagai teknologi penjanaan dan pengoptimuman TCR (contohnya Priming TCR Allogenik-HLA (Allo-HLA)), serta teknologi peningkatan produk (contohnya protein pengalih PD1-41BB dan CD40L-CD28) untuk menangani cabaran membangunkan rawatan TCR-T yang berkesan, tahan lama dan selamat. Perkongsian dengan pelbagai syarikat termasuk BioNTech dan 2seventy bio terus mengesahkan aset dan teknologi platform ini.

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh penerbitan. Keputusan sebenar yang dicapai oleh Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif ini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi tertentu sahaja.

Medigene AG

Pamela Keck
Telefon: +49 89 2000 3333 01
Emel:

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat mengenai Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (investor@medigene.com). Kami akan memadam alamat anda daripada senarai pengedaran kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.