Lilium Tetapkan Vertiport Masa Depan Orlando Sebagai Hab Rangkaian Utama, Sokong Penunjukannya Sebagai Tapak Mobiliti Lanjutan

  • Lilium menetapkan masa depan Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando (MCO) sebagai hab utama rangkaian RAM untuk pengendali Lilium Jet
  • Tapak kemajuan mobiliti udara lanjutan yang dicadangkan dijangka meningkatkan akses penumpang, mengurangkan kos bagi pengendali
  • Florida dijangka mengalami keterhubungan dan aktiviti ekonomi yang lebih tinggi daripada AAM

(SeaPRwire) –   ORLANDO, Fla., 08 Feb. 2024 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun pesawat lepas landas dan mendarat menegak pertama sepenuhnya elektrik (“eVTOL”) dan perintis serantau Mobiliti Udara Regional (RAM) secara global, mengumumkan hari ini penetapannya terhadap lapangan terbang masa depan Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando (MCO) sebagai hab rangkaian untuk pengendali Lilium Jet di Florida tengah. Lilium juga mengumumkan sokongannya terhadap Rang Undang-Undang Florida 981, yang mencadangkan penamaan Lembaga Penerbangan Awam Greater Orlando (GOAA) sebagai tapak ujian Mobiliti Udara Lanjutan (AAM) bagi Negeri Florida.

Lilium telah menjadi pemangkin aktiviti AAM di Florida, mengumumkan bersama Bandaraya Orlando dan Lake Nona rangkaian mobiliti udara bandar dan serantau pertama negara ini pada tahun 2020. Ketika pihak-pihak terlibat bekerja untuk mewujudkan hab eVTOL berskala penuh pertama, semua pihak bersetuju bahawa lokasi terbaik adalah hab di kawasan lapangan terbang.

“Kami gembira dengan pusat penerbangan maju yang dicadangkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Orlando dan mengucapkan terima kasih kepada Orlando atas dedikasi dan visinya untuk meningkatkan AAM,” kata Sebastien Borel, Ketua Pegawai Komersial di Lilium. “Membina hab di lapangan terbang utama akan meningkatkan mobiliti serantau dengan meningkatkan akses penumpang dan keterhubungan sambil membenarkan beberapa pengendali menggunakan kemudahan itu dan berkongsi kos.”

Bandaraya lapangan terbang MCO dan Lake Nona akan menjadi hab penting untuk operasi AAM di Florida. Terletak di tengah-tengah negeri, rangkaian itu diletakkan secara strategik untuk melayani hampir 80 juta pelawat tahunan yang ditarik kawasan itu. Disertakan dengan lapangan terbang kelas dunia dan komuniti Lake Nona yang sedang berkembang pesat, bandaraya lapangan terbang dijangka menjadi hab bermod yang sebenar untuk semua bentuk pengangkutan.

Lilium juga mengumumkan sokongannya hari ini terhadap Rang Undang-Undang Florida 981, yang menetapkan MCO sebagai tapak ujian AAM di Florida dan membolehkan kelulusan hab vertiport di negeri itu untuk memastikan Florida bersedia untuk AAM. Lilium telah bekerja secara langsung dengan pencadang Rang Undang-Undang HB 981 Wakil Negeri Doug Bankson, Kawasan 39, dan pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan dan Modal Dewan Negeri Florida Wakil Negeri Fiona McFarland, Kawasan 73, untuk memastikan Florida menjadi pemimpin negara dan menyesuaikan dasar untuk memenuhi keperluan Lilium dan rakan komersial mereka.

“Kami menghargai usaha Pengerusi Fiona McFarland dan Wakil Negeri Doug Bankson dalam rang undang-undang ini untuk memastikan Florida terus menjadi pemimpin dalam AAM. Langkah-langkah ini menguatkan keputusan kami untuk mengumumkan Florida tengah sebagai rantau pelancaran utama untuk Lilium Jet dan selari dengan komitmen kami yang lama terhadap pengangkutan mudah capai dan mampan,” kata Borel. “Menetapkan kawasan Greater Orlando sebagai tapak ujian AAM menunjukkan komitmen negeri itu untuk meningkatkan mobiliti serantau dan meningkatkan teknologi penerbangan.”

Lilium akan terus bekerjasama dengan Lembaga Penerbangan Awam Greater Orlando, Lake Nona, dan Bandaraya Orlando untuk menyokong projek ini. Selain itu, Lilium akan terus bekerja sama dengan pegawai-pegawai negeri dan pencadang rang undang-undang untuk menyokong undang-undang hab vertiport yang membolehkan kelulusan hab vertiport di seluruh Florida dengan input masyarakat yang sesuai.

Rangkaian Florida tengah akan membentuk sebahagian daripada visi Lilium untuk membawa mobiliti udara serantau ke lokasi di seluruh dunia. Pesawat Lilium Jet sedang dibina khusus untuk perjalanan serantau untuk membolehkan sambungan kepada seluruh rantau yang dijangka akan mewujudkan impak ekonomi positif kepada bandar dan penduduknya, serta akses yang meningkat kepada industri, budaya, dan alam sekitar.

Maklumat hubungan media:

Meredith Bell
Naib Presiden, Komunikasi Luar

Maklumat hubungan pelabur:

Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Mengenai Lilium

Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mudah capai untuk orang dan barang dengan cara mapan dan boleh capai. Menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan mendarat menegak sepenuhnya elektrik yang direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepat pengurangan karbon dalam penerbangan. Bekerja sama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan jualan dan tanda kesediaan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan lebih 950 orang Lilium termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menyerahkan beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015 dengan ibu pejabat dan kemudahan pembuatan di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Kenyataan Prospektif:

Kenyataan media ini mengandungi maklumat prospektif tertentu dalam makna undang-undang warkat sekuriti AS, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan, (ii) pasaran dan industri yang Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat beroperasi, (iii) jangkaan Kumpulan Lilium terhadap penggunaan komersial AAM di Negeri Florida dan kesan ekonomi AAM di Negeri Florida, dan (iv) interaksi Kumpulan Lilium dengan rakan-rakan infrastruktur AAM. Kenyataan prospektif ini secara umumnya dikenal pasti oleh perkataan “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “di landasan”, “merancang”, “projek”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif adalah ramalan, projeksi dan pernyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terbaik berdasarkan keadaan masa kini dan andaian yang tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam kenyataan prospektif dalam kenyataan media ini. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa masa depan sebenar berbeza secara material daripada kenyataan prospektif termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami pada Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang sama dalam fail SEC Lilium yang lain, semuanya tersedia di www.sec.gov. Kenyataan prospektif hanya bercakap pada tarikh mereka dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak menaruh kepercayaan berlebihan pada kenyataan prospektif, dan Lilium tidak berniat untuk, dan tidak bertanggungjawab untuk, mengemaskini atau menyemak semula kenyataan prospektif ini, sama ada kerana maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.