Lilium rakan dengan PhilJets untuk membawa eVTOL ke Asia, bermula dengan Filipina

  • Perjanjian kerjasama strategik untuk menubuhkan mobiliti udara kawasan pantas di Asia Tenggara
  • PhilJets bercadang untuk mengendalikan 10 Lilium Jets
  • Lilium Jet dijangka akan memenuhi cabaran pengangkutan serantau di Filipina

(SeaPRwire) –   CHANGI, Singapura, 20 Februari 2024 — Lilium (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak semua elektrik (eVTOL) pertama, dan PhilJets, pembekal perkhidmatan penerbangan terkemuka di rantau ASEAN, hari ini mengumumkan penandatanganan Memorandum Pemahaman di Pameran Udara Singapura.

Perjanjian ini termasuk niat untuk membeli 10 Lilium Jets, serta kerjasama strategik masa depan untuk penubuhan rangkaian operasi eVTOL merentasi Filipina dan negara-negara Asia Tenggara lain, seperti Kemboja. Sebagai sebahagian daripada perjanjian ini, Lilium dan PhilJets akan bekerjasama untuk membangunkan perkhidmatan masa depan, termasuk penentuan bersama laluan, pasangan bandar, dan permintaan penumpang untuk perkhidmatan eVTOL secara permintaan di rantau ini.

Kedua-dua syarikat juga akan mengenal pasti lokasi, keperluan, dan rakan kongsi potensi untuk infrastruktur pendaratan, termasuk pengenalpastian rakan kongsi vertiport di rantau ini, berkongsi spesifikasi vertiport dan akses kepada rangkaian pembekal perkakasan pengecas Lilium yang sedia ada.

Lilium Jet direka khas untuk memenuhi cabaran pengangkutan di Filipina. Sebagai negara dengan lebih daripada 7,500 pulau, pendekatan Lilium untuk mobiliti udara serantau adalah sesuai untuk perkhidmatan eVTOL di Filipina dan menggambarkan peluang yang lebih luas untuk negara pulau di seluruh dunia.

PhilJets kini mengendalikan armada yang terdiri daripada 15 jet persendirian dan helikopter, dengan rancangan untuk mengembangkan lagi dalam tempoh tiga tahun akan datang, dan selama lebih satu dasawarsa telah menjadi tulang belakang dalam sektor penerbangan Filipina. PhilJets kini mengendalikan penerbangan persendirian dan komersial, bersama-sama dengan entiti penyelenggaraan yang menyokong lebih 100 helikopter.

Dengan menggabungkan kepakaran pasaran ASEAN PhilJets dan teknologi eVTOL inovatif Lilium, kerjasama ini dijangka akan mendefinisikan semula mobiliti udara serantau di rantau ini. Filipina dan Kemboja bersedia untuk kejayaan dalam pengurangan karbon dalam penerbangan, dengan kedua-dua ibu negara sedang menjalani pembangunan lapangan terbang utama baru di Bulacan dan Phnom Penh masing-masing.

Dengan Lilium Jet, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi dengan tanpa emisi pengendalian, Lilium dan PhilJets merancang untuk membawa mobiliti udara serantau pantas ke Asia Tenggara.

Thierry Tea, Pengerusi, PhilJets, berkata: “Pasukan kami bangga bekerjasama dengan Lilium untuk misi mengubahsuai mobiliti Filipina dengan eVTOL. Dengan ekonominya yang berkembang, geografi dan industri pelancongan penting, Filipina adalah perpaduan yang sesuai untuk keupayaan Lilium Jet. Inovasi dalam penerbangan mendapat momentum di kalangan penguatkuasa, perancang bandar dan pemimpin industri ekonomi serata dunia. Menyediakan sambungan cekap kepada pelanggan sambil mengurangkan emisi karbon adalah fokus utama untuk pengendali pengangkutan udara seperti PhilJets. Kami juga bersemangat untuk membawa teknologi ini ke Kemboja dan negara-negara lain di rantau ini.”

Sebastien Borel, Ketua Pegawai Komersial, Lilium, berkata: “Perkongsian strategik kami dengan PhilJets akan meluaskan lagi kedudukan kami di Asia, membawa Lilium Jet ke Asia Tenggara. Filipina sesuai untuk eVTOL untuk menyambungkan beribu-ribu pulau bersama melalui mobiliti udara mampan dan pantas. Asia adalah pasaran penting bagi Lilium — dan dengan cabaran topografi unik yang dibawa rantau ini, reka bentuk inovatif Lilium Jet secara unik sesuai untuk menangani cabaran tersebut.”

Berita ini mengikuti beberapa perkongsian antara Lilium dan pembekal lain di seluruh dunia, dan permulaan pengeluaran Lilium Jet pada tahun lalu.

Maklumat hubungan media Lilium:

Meredith Bell
Timbalan Presiden, Komunikasi Luar
press@lilium.com

Maklumat hubungan pelabur Lilium:

Rama Bondada
Timbalan Presiden, Hubungan Pelabur
investors@lilium.com

Mengenai Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau mampu dan mudah capai untuk orang dan barang menggunakan teknologi pantas dan mampan. Dengan menggunakan Lilium Jet, jet lepas landas dan pendaratan menegak semua elektrik direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepat pengurangan karbon dalam pengangkutan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan jualan dan tanda kesediaan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan lebih 950 orang Lilium termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pengeluarannya terletak di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Mengenai PhilJets
PhilJets ialah kumpulan perkhidmatan penerbangan butik termasuk PhilJets Aero Charter Corp (PACC) dan PhilJets Aero Services Inc, (PASI) ditubuhkan sejak 2013 di Filipina. PACC khusus dalam perkhidmatan pengangkutan udara untuk penerbangan swasta, penerbangan komersial dan pengurusan kapal terbang. PASI khusus dalam Penyelenggaraan, Pembaikan dan Pemodenan (termasuk kapal terbang, avionik, elektronik, enjin) dan aktiviti pengedaran produk aerangkasa.

Penyataan Pandangan Ke Depan Lilium:
Kenyataan berita ini mengandungi beberapa penyataan pandangan ke depan tertentu mengenai Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan, pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau bercadang untuk beroperasi, perkongsian Kumpulan Lilium dengan Kumpulan PhilJets seperti yang dinyatakan di sini, dan hasil yang dijangka daripada perniagaan dan model perniagaan Kumpulan Lilium, termasuk apabila dilancarkan dalam fasa. Penyataan pandangan ke depan ini secara amnya dikenal pasti dengan kata-kata “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “dijangka”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “lancar”, “merancang”, “sepatutnya”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Penyataan pandangan ke depan adalah ramalan, proyeksi, dan penyataan lain mengenai peristiwa masa depan yang berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap peristiwa masa depan berdasarkan keadaan dan anggapan semasa dan tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada pandangan ke depan dalam kenyataan berita ini. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan peristiwa atau keputusan sebenar masa depan berbeza secara material daripada pandangan ke depan termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan pendaftaran Lilium N.V. dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan Lilium N.V. untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang disimpan dengan SEC, dan bahagian yang sama dalam penyataan SEC Lilium yang lain, kesemuanya boleh didapati di www.sec.gov. Penyataan pandangan ke depan hanya berlaku pada tarikh dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak bergantung berlebihan pada pandangan ke depan, dan Kumpulan Lilium tidak bercadang untuk, dan tidak berhasrat untuk, mengemaskini atau menyemak semula pandangan ke depan ini, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.