Lilium mula integrasi Garmin Standby Flight Instruments untuk Lilium Jet

  • Alat terbang sandaran yang dibekalkan oleh Garmin mewakili ciri keselamatan utama Lilium Jet dan akan memberikan alat penerbangan sepenuhnya yang berulang
  • Unit pertama telah diserahkan kepada Lilium untuk disatukan dalam Lilium Jet pertama dan simulator terbang Lilium Jet untuk latihan juruterbang

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 2 April 2024 – Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun jet lepas landas dan pendaratan menegak elektrik pertama (“eVTOL”), mengumumkan hari ini bahawa ia telah menerima set alat terbang sandaran pertama dari Garmin®, pembekal utama penyelesaian avionik. Penghantaran, yang mengikuti kontrak pembekal berjangka panjang yang ditandatangani oleh Lilium dan Garmin pada tahun 2023, akan disatukan ke dalam Lilium Jet pertama yang sedang dihasilkan dan simulator terbang Lilium Jet, yang digunakan untuk latihan juruterbang.

Dalam istilah penerbangan, alat terbang sandaran bertujuan untuk berfungsi sebagai paparan sandaran jika berlaku kegagalan alat terbang kokpit utama. Oleh itu, komponen yang dibekalkan oleh Garmin mewakili ciri keselamatan utama Lilium Jet dan akan memberikan lapisan perlindungan tambahan untuk anak kapal dan penumpang. Kerahan ini akan membantu Lilium Jet menempuh laluan untuk pensijilan jenis ganda oleh FAA dan EASA.

Garmin adalah pembekal penyelesaian avionik terkemuka untuk pelanggan penerbangan am, penerbangan perniagaan, helikopter, mobiliti udara maju, kerajaan dan pertahanan, dan penumpang penerbangan komersial, dan mempunyai beberapa dekad pengalaman dalam memenuhi piawaian pensijilan penerbangan tertinggi. Alat terbang sandaran yang dibekalkan oleh Garmin, yang sudah digunakan pada ribuan pesawat disahkan, akan disatukan ke dalam kokpit Lilium Jet dan akan berhubung dengan komputer kawalan terbang jet, menyediakan data sensor inersia (contohnya sikap, pecutan, dsb) dan keluaran utama tambahan kepada sistem kawalan terbang, serta berfungsi sebagai paparan sentuh skrin terbang moden yang berfungsi secara bebas daripada sistem avionik utama.

Martin Schuebel, Lilium Senior Vice President Procurement said: “Keputusan kami untuk bekerjasama dengan Garmin untuk sistem penting ini mengikuti proses penilaian mendalam dan kami gembira dengan kemajuan yang hebat. Penghantaran pertama ini sekali lagi mengesahkan strategi kami bekerja dengan syarikat aerangkasa aras satu dengan pengalaman terbukti dalam menyampaikan produk disahkan mengikut piawaian keselamatan penerbangan tertinggi.”

Carl Wolf, Garmin Vice President of Aviation Sales and Marketing said: “Kami bangga menjadi sebahagian daripada pasukan cemerlang menyokong pensijilan dan permulaan perkhidmatan Lilium Jet. Garmin komited kepada inovasi, dan kami gembira menyediakan penyelesaian alat terbang sandaran kami yang akan menambah keupayaan luar biasa ke kokpit Lilium Jet.”

Lilium memulakan pemasangan Lilium Jet pertama di kemudahan pembuatan dan ujian berhampiran Munich pada akhir 2023. Ujian terbang pertama yang dipandu Lilium Jet dijadual berlaku pada akhir 2024.

Lilium Contact information for media:
Meredith Bell
Vice President, External Communications

Lilium Contact information for investors:
Rama Bondada
Vice President, Investor Relations

About Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau berkelajuan tinggi dan mudah capai untuk manusia dan barang. Dengan menggunakan Lilium Jet, jet elektrik lepas landas dan pendaratan menegak, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah, dan prestasi tinggi dengan tiada emisi operasi, Lilium mempercepatkan pengurangan karbon pengangkutan udara. Bekerja dengan pemimpin aerangkasa, teknologi, dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu, dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium yang berjumlah lebih 950 orang termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan bertanggungjawab untuk menyampaikan beberapa pesawat penerbangan paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pembuatan berada di Munich, Jerman, dengan pasukan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati .

About Garmin International, Inc
Produk dan perkhidmatan Garmin telah merevolusikan penerbangan dan menjadi penting dalam kehidupan juruterbang dan pemilik dan pengendali pesawat di seluruh dunia. Sebagai pembekal penyelesaian terkemuka kepada pelanggan penerbangan am, penerbangan perniagaan, helikopter, mobiliti udara maju, kerajaan dan pertahanan, dan penumpang penerbangan komersial, Garmin percaya setiap hari adalah peluang untuk berinovasi. Penerima , Garmin membangunkan sistem autonomi pertama di dunia yang diaktifkan semasa kecemasan untuk mengawal dan mendaratkan pesawat tanpa campur tangan manusia.

Lilium Forward Looking Statements
Kenyataan media ini mengandungi beberapa kenyataan prospektif dalam undang-undang sekuriti AS, termasuk tetapi tidak terhad kepada pernyataan mengenai (i) Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan; (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat beroperasi; (iii) kerjasama Kumpulan Lilium dengan Garmin, seperti yang dinyatakan di sini; (iv) kemajuan Kumpulan Lilium ke arah pensijilan jenis (dan pengesahan jenis) Lilium Jet dengan EASA dan FAA; dan (v) kemajuan Kumpulan Lilium dalam menghasilkan Lilium Jet mereka. Kenyataan prospektif ini secara umum dikenal pasti oleh kata-kata “mengharapkan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “merancang”, “sepatutnya”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Kenyataan prospektif adalah ramalan, projeksi, dan kenyataan lain tentang peristiwa masa depan yang berdasarkan harapan pengurusan saat ini terhadap peristiwa masa depan dan didasarkan pada andaian dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam kenyataan prospektif dalam kenyataan media ini termasuk risiko dan ketidakpastian yang dibincangkan dalam penyataan Lilium dengan Suruhanjaya Sekuriti AS ( “SEC”), termasuk dalam bahagian bertajuk “Faktor Risiko” dalam Laporan Tahunan kami atas Borang 20-F untuk tahun berakhir 31 Disember 2023, yang difailkan dengan SEC, dan bahagian yang sama dalam penyataan SEC Lilium lain, semuanya boleh didapati di www.sec.gov. Kenyataan prospektif membincangkan tarikh mereka dibuat. Anda dinasihatkan untuk tidak meletakkan keyakinan berlebihan pada kenyataan prospektif, dan Lilium tidak berniat, dan tidak berhasrat, untuk memperbaharui, atau mengkaji semula, kenyataan prospektif ini, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan atau lain-lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.