Lilium Memulakan Pengeluaran Pek Bateri Berprestasi Tinggi untuk Lilium Jet

  • Paket bateri Lilium sedang direka untuk memenuhi piawaian keselamatan penerbangan tertinggi
  • Unit pertama keluar daripada barisan penghasilan paket bateri di ibu pejabat Lilium akan digunakan untuk pengujian pengesahan sebelum penerbangan pertama berpemandu Jet Lilium yang revolusionari, dijangka pada akhir 2024
  • Ini mengikuti beberapa tahun ujian mendalam komponen sub paket bateri daripada sel individu hingga tahap tumpukan dengan fokus kepada prestasi, keselamatan dan kepatuhan peraturan
  • Setiap Jet Lilium akan dipasang dengan 10 paket bateri bebas yang berfungsi secara bebas, untuk menyediakan julat bagi mobiliti udara serantau dan kelebihan

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, April 16, 2024 — Lilium N.V. (NASDAQ: LILM), pembangun eVTOL pertama yang sepenuhnya menggunakan elektrik (“eVTOL”), mengumumkan hari ini bahawa ia telah memulakan pengeluaran paket bateri berprestasi tinggi dan berkelas penerbangan yang akan menyokong Jet Lilium pada penerbangan berpemandu pertamanya, dijangka pada akhir 2024. Tajuk terbaru ini mewakili tonggak dalam pembangunan Jet Lilium dan mengikuti ujian mendalam komponen sub paket bateri daripada sel individu hingga tahap tumpukan dengan fokus kepada prestasi, keselamatan dan kepatuhan peraturan.

Paket bateri unik dan pelopor Lilium terdiri daripada sel litium-ion dengan anoda dominan silikon yang akan membolehkan tenaga, kuasa dan keupayaan cas cepat yang lebih tinggi berbanding sel grafit anoda. Pembuat kereta mewah seperti Mercedes, Porsche dan GM merancang untuk memasukkan teknologi anoda silikon ke dalam kenderaan elektrik premium mereka. Paket bateri Lilium sedang direka untuk memenuhi keperluan keselamatan pesawat EASA yang ketat berkenaan ketahanan kejutan, ketahanan haba, pengawalan dan kelebihan. Mereka juga sedang direka untuk menyediakan ketumpatan kuasa dan tenaga yang luar biasa untuk menyokong model perniagaan yang memberi tumpuan kepada mobiliti udara serantau dan bukannya bandar.

Paket bateri Jet Lilium sedang dihimpunkan di kilang bateri khusus Lilium, terletak di ibu pejabat Lilium di luar Munich, dengan bantuan alat digital generasi baharu yang membolehkan kawalan proses, pengumpulan data yang cekap dan ketelusan. Lilium telah disokong dalam reka bentuk barisan pengeluaran dan peningkatan pengeluaran permulaan oleh pembekal dengan pengalaman meluas dalam penindustrialan bateri, terutamanya dalam sektor automotif.

Yves Yemsi, COO Lilium berkata: “Permulaan pengeluaran paket bateri adalah satu peristiwa bangga bagi Lilium. Teknologi bateri adalah inti kepada matlamat menyediakan mobiliti udara serantau yang mampan, termasuk mengatasi cabaran membangunkan dan menindustrialisasikan paket bateri yang akan memenuhi piawaian keselamatan ketat sertifikasi pesawat. Dengan permulaan pengeluaran paket bateri berprestasi tinggi khusus untuk pesawat Lilium Jet, Lilium telah meletakkan batu asas lanjut ke arah merealisasikan visi penerbangan elektrik.”

Unit pertama keluar daripada barisan pengeluaran akan digunakan untuk pengujian pengesahan sebelum penerbangan berpemandu pertama Lilium Jet. Setiap pesawat Lilium Jet akan dilengkapi dengan sepuluh paket bateri yang berfungsi secara bebas untuk membolehkan penerbangan selamat dan pendaratan, walaupun dalam kes kegagalan mana-mana paket bateri tunggal.

Maklumat hubungan media Lilium:
Christine Pierk
Pengurus Komunikasi
+49 151 53919945

Maklumat hubungan pelabur Lilium:
Rama Bondada
Naib Presiden, Hubungan Pelabur

Tentang Lilium
Lilium (NASDAQ: LILM) sedang mencipta mod pengangkutan serantau dan mudah capai bagi orang dan barang pada kelajuan tinggi. Dengan menggunakan Jet Lilium, jet lepas landas dan pendaratan menegak sepenuhnya menggunakan elektrik, direka untuk menawarkan kapasiti terkemuka, bunyi rendah dan prestasi tinggi tanpa emisi pengendalian, Lilium mempercepat pengurangan karbon pengangkutan udara. Bekerjasama dengan pemimpin aerangkasa, teknologi dan infrastruktur, dan dengan penjualan dan tanda kepentingan yang diumumkan di Eropah, Amerika Syarikat, China, Brazil, UK, Emiriah Arab Bersatu dan Kerajaan Arab Saudi, pasukan Lilium lebih 950 orang termasuk kira-kira 500 jurutera aerangkasa dan pasukan kepimpinan yang bertanggungjawab untuk menghasilkan beberapa pesawat paling berjaya dalam sejarah penerbangan. Lilium ditubuhkan pada tahun 2015, ibu pejabat dan kemudahan pengeluarannya terletak di Munich, Jerman, dengan pasukan berpangkalan di seluruh Eropah dan AS. Untuk maklumat lanjut, lawati www.lilium.com.

Pernyataan Pandangan Ke Depan Lilium
Kenyataan media ini mengandungi beberapa pandangan ke depan tertentu mengenai peristiwa masa depan dalam undang-undang persekutuan Amerika Syarikat, termasuk tetapi tidak terhad kepada: (i) perniagaan dan model perniagaan yang dicadangkan oleh Lilium N.V. dan anak syarikatnya (secara kolektif, “Kumpulan Lilium”); (ii) pasaran dan industri di mana Kumpulan Lilium beroperasi atau berniat untuk beroperasi; (iii) kemajuan Kumpulan Lilium ke arah pensijilan jenis (dan pengesahan jenis sertifikat) Jet Lilium dengan EASA dan FAA; (iv) kemajuan Kumpulan Lilium dalam mereka dan mengeluarkan paket bateri untuk memenuhi piawaian keselamatan penerbangan tertinggi; (v) prestasi masa depan yang dijangka bagi Jet Lilium dan paket bateri yang dibincangkan di sini; dan (xi) usaha dan keupayaan Kumpulan Lilium untuk berjaya mempatenkan harta inteleknya. Pandangan ke depan ini secara umumnya dikenal pasti dengan perkataan “menjangkakan”, “percaya”, “boleh”, “menganggarkan”, “masa depan”, “berniat”, “mungkin”, “dalam trek”, “merancang”, “harus”, “strategi”, “akan” dan ungkapan serupa. Pandangan ke depan adalah ramalan, projeksi dan penyataan lain mengenai peristiwa masa depan berdasarkan jangkaan pengurusan terhadap peristiwa masa depan dan didasarkan kepada andaian dan terdedah kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh berubah pada bila-bila masa. Peristiwa sebenar atau keputusan mungkin berbeza secara material daripada yang terkandung dalam pandangan ke depan dalam kenyataan akhbar ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.