Kurang daripada separuh profesional veterinar merasa profesi mereka dihargai

  • Hanya 49% pakar veterinar merasakan profesion mereka dihargai pada Hari Veterinar Sedunia 2024 yang menyambut kerja penting veterinar, menurut data baharu.
  • Persatuan veterinar dan Boehringer Ingelheim bergabung untuk membantu menangani isu ini – dengan memaparkan aspek-aspek kurang dilihat dalam profesion veterinar.

(SeaPRwire) –   Tema Persatuan Veterinar Sedunia untuk Hari Veterinar Sedunia tahun ini (27 April 2024) menekankan bahawa veterinar adalah pekerja kesihatan yang penting. Tanpa veterinar, keselamatan makanan tidak dapat dijamin, haiwan menderita tanpa perlu, dan manusia berisiko lebih tinggi terdedah kepada penyakit berbahaya. Walau bagaimanapun, akses kepada rawatan veterinar tidak boleh dianggap remeh kerana banyak veterinar kini sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan kerjaya pilihan mereka, paling kerap disebabkan oleh sebab-sebab berkaitan dengan keseimbangan kerja dan kesihatan mental mereka.1

Hari ini Boehringer Ingelheim mengeluarkan dapatan daripada kaji selidik ke atas 1056 pakar haiwan kesayangan, ternakan dan kuda di Amerika Syarikat, Jepun, United Kingdom, Perancis, Brazil dan Jerman, untuk mengkaji sama ada veterinar merasa dihargai dan difahami oleh pemilik haiwan. Dapatan utama kaji selidik menunjukkan hanya 49% veterinar merasakan profesion veterinar secara amnya dihargai.

“Mengerti sebab-sebab mengapa veterinar merasakan profesion mereka kurang dihargai, meningkatkan kesedaran terhadap aspek-aspek kerja veterinar yang kurang dilihat dan paling penting, menunjukkan kepada pakar profesional veterinar bahawa kami mengakui kerja penting mereka, adalah langkah pertama yang penting,” kata Fabio Paganini, Ahli Jawatankuasa Eksekutif Kesihatan Haiwan Global di Boehringer Ingelheim. “Sebagai seorang veterinar saya sendiri, saya tahu bahawa terdapat banyak yang boleh dicintai tentang pekerjaan ini. Bersama, kita boleh memaparkan dedikasi tanpa henti, keprihatinan tulus dan pengetahuan saintifik yang diperlukan untuk bekerja sebagai seorang veterinar. Ia benar-benar panggilan yang patut diaspirasikan.”

Tahap persepsi penghargaan terhadap profesion veterinar agak konsisten di seluruh jenis pasukan veterinar utama – dengan hanya 48% pakar haiwan kesayangan (kucing dan anjing), 55% ternakan dan 42% kuda melaporkan bahawa profesion mereka dihargai. Ini adalah walaupun 75% responden kaji selidik melaporkan merasa dihargai secara peribadi oleh pangkalan pelanggan mereka.

“Kita tidak harus berdiam diri ketika rakan sekerja kita meninggalkan kerjaya disebabkan tekanan dan keletihan,” kata Dr Ellen Van Nierop, Presiden Persatuan Haiwan Kecil Sedunia. “Veterinar adalah pakar luar biasa, yang memainkan peranan penting secara langsung dalam mengekalkan dan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan haiwan serta secara tidak langsung, keseluruhan masyarakat. Ia adalah penting bahawa kita memaparkan cahaya kepada penjagaan dan usaha kurang dilihat veterinar dalam membentuk masyarakat yang sihat dan bahagia.”

Memahami lebih dalam: apa yang mendasari tahap penghargaan?
Pekerja profesion veterinar percaya pelanggan peribadi mereka menghargai “tahap kepakaran” (dilaporkan oleh 66% veterinar yang disoal selidik), “keupayaan untuk menangani dilema etika (termasuk eutanasia)” (61% veterinar) dan fakta “mereka menyediakan pelbagai jenis rawatan” (57% veterinar). Walau bagaimanapun, kaji selidik juga mendedahkan bahawa pelanggan tidak selalu menyedari sepenuhnya bagaimana veterinar melangkaui diri untuk menyediakan rawatan. Daripada semua peserta, 49% merasakan mereka kurang dihargai oleh pelanggan berkenaan dengan pemahaman “daya tahan terhadap tekanan dan keletihan emosi” yang diperlukan dari pekerjaan, dengan 48% melaporkan ketidakpenghargaan fakta mereka “bekerja walaupun merasa keletihan fizikal” dan cara mereka “mengorbankan keseimbangan kerja dan hidup untuk membantu haiwan”.

Apa yang perlu dilakukan?
Semua responden kaji selidik diminta menyatakan aspek utama profesion mereka yang mereka inginkan orang ramai mengetahuinya lebih banyak. Respons paling biasa daripada peserta berfokus haiwan kesayangan adalah “keprihatinan dan dedikasi kami terhadap kebajikan haiwan iaitu bukan wang” dan “komitmen kami untuk menjadi seorang veterinar dan kesukaran peranan itu”. Begitu juga, respons paling biasa daripada pakar veterinar ternakan dan kuda adalah “kepentingan, kecekapan dan nilai profesion itu”.

Boehringer Ingelheim, bersama-sama dengan (WSAVA) dan serta organisasi terkemuka yang lain, bersatu untuk membantu veterinar – dengan memaparkan keprihatinan dan dedikasi pakar profesional veterinar terhadap kebajikan haiwan, seraya mendedahkan aspek-aspek kerja yang sukar dan kompleks yang kurang dilihat.

“Dengan menyambut kerja penting di belakang tabir yang dilakukan oleh veterinar, kita boleh membantu mereka merasa dihargai dan didambakan supaya mereka dapat mengekalkan semangat untuk penjagaan haiwan sepanjang mungkin,” kata Prof. Arcangelo Gentile, Presiden Persatuan Buiatrik Sedunia. “Hari Veterinar Sedunia 2024 (27 April) berperanan sebagai peluang yang sempurna untuk meningkatkan kesedaran tentang apa yang sebenarnya berlaku di belakang pintu klinik, ladang dan kandang.” Ramai orang muda bermimpi untuk menjadi seorang veterinar. Kita mahu mereka memahami realiti yang indah, kompleks, mentah, menarik dan menyentuh di sebalik mimpi itu. Dan kita mahu mereka tahu betapa kaya hidup yang dijalani sebagai seorang veterinar.

Kaji Selidik Going Beyond 2024 (dilaksanakan oleh , bagi pihak Boehringer Ingelheim)
“Kami bangga telah bekerjasama dengan Boehringer Ingelheim dalam projek ini. Bersama, kami dapat memberikan wawasan penting yang kami percayai akan membawa kepada peningkatan pemahaman terhadap penjagaan yang disediakan oleh veterinar dan penglibatan profesional mereka yang penting secara meluas diiktiraf dalam masyarakat,” kata Dr. Jan Bahlmann, Ketua Wawasan Pelanggan Kesihatan Haiwan Kynetec (Eropah).

Reka bentuk kaji selidik garis panduan
Kaji selidik telah diadakan dari pertengahan hingga akhir Mac 2024 di seluruh Brazil (212), Jepun (201), United Kingdom (170), Perancis (162), Amerika Syarikat (160) dan Jerman (151). Skop kaji selidik termasuk pakar haiwan kesayangan (57%), kuda (5%), tenusu (10%), daging (8%), babi (6%) dan ayam (3%) serta amalan campuran tanpa fokus utama (11%). Temubual bantuan komputer melalui talian web dan telefon dalam bahasa tempatan digunakan untuk mengumpul data.

Kempen Going Beyond
Going Beyond adalah kempen yang dibangunkan oleh Boehringer Ingelheim dengan sokongan rakan industri dan persatuan veterinar untuk meningkatkan kesedaran dan menyambut penjagaan penting di belakang tabir yang disediakan oleh veterinar untuk haiwan dan masyarakat di seluruh dunia. Penjagaan ini yang sering kurang dilihat oleh pemilik haiwan boleh meninggalkan veterinar merasa kurang dihargai, yang menyumbang kepada kesihatan mental yang lemah. Bermula pada Hari Veterinar Sedunia 2024, Kempen Going Beyond bertujuan untuk menangani isu ini secara terus terang dengan memaparkan dedikasi tanpa batas, daya tahan dan semangat veterinar yang menjaga haiwan dalam keadaan sering kali mencabar. Matlamat akhirnya adalah untuk membantu veterinar merasa dilihat, dihargai dan bermotivasi untuk terus melakukan apa yang mereka lakukan dengan terbaik – menjaga haiwan kesayangan kita.

Kynetec
Kynetec adalah pembekal global data, analitik dan wawasan dalam pertanian, kesihatan haiwan dan pemakanan. Kami memberdayakan perniagaan pertanian dan syarikat kesihatan haiwan dan pemakanan untuk membuat keputusan berdasarkan data, dari strategi hingga pelaksanaan, melalui analitik ramalan dan wawasan maju. Apa yang membezakan kami adalah akses terus kepada pasaran yang kami layani – petani, veterinar, pemilik haiwan kesayangan dan pakar pertanian – dan pemahaman mendalam kami tentang dinamik kompleks yang membentuk pasaran tersebut. Kami kerap melaksanakan projek data dan analitik di semua pasaran pertanian dan kesihatan/pemakanan haiwan utama, meliputi lebih 80 negara, untuk menyediakan wawasan yang membolehkan pelanggan kami membina strategi dan jenama yang menang. Tanggungjawab Kynetec dalam kerja kempen ini termasuk reka bentuk penyelidikan bersama, pelaksanaan soal selidik dan analitik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Boehringer Ingelheim – perniagaan Kesihatan Haiwan
Boehringer Ingelheim menyediakan inovasi untuk mencegah dan merawat penyakit haiwan. Syarikat menawarkan pelbagai vaksin, produk kawalan parasit dan ubat untuk haiwan kesayangan, kuda dan ternakan kepada veterinar, pemilik haiwan, petani dan kerajaan. Sebagai pemimpin dalam kesihatan haiwan, Boehringer Ingelheim menghargai bahawa kesihatan manusia dan haiwan saling berkait rapat dan berusaha membuat perbezaan