Kingsoft Cloud Umumkan Keputusan Kewangan Suku Empat dan Tahun Kewangan 2023 yang Tidak Diaudit

(SeaPRwire) –   BEIJING, 20 Mac 2024 — Kingsoft Cloud Holdings Limited (“Kingsoft Cloud” atau “Syarikat”) (NASDAQ: KC dan HKEX: 3896), penyedia perkhidmatan awan bebas terkemuka di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku keempat dan tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023.

Encik Tao Zou, Ketua Pegawai Eksekutif Kingsoft Cloud, berkata, “Pada tahun 2023, kami terus mengutamakan prinsip pembangunan berkualiti dan mampan dan telah mencapai pencapaian penting. Sepanjang tahun, kami terus mengoptimumkan campuran perniagaan kami, dan telah menunjukkan kelincahan yang luar biasa dalam menyambut era AIGC. Kami semakin menggunakan peluang struktur dan nyata permintaan perkhidmatan awan AI berkaitan dalam ekosistem Xiaomi dan Kingsoft, seraya bekerjasama dalam jangka panjang dengan syarikat-syarikat AI bebas terkemuka yang dikenali, secara keseluruhannya menyumbang kira-kira 8% pendapatan daripada perkhidmatan awan awam pada suku keempat 2023. Dari segi teknologi, kami mengasaskan pusat penyelidikan AI kami, dan telah melancarkan zona kepercayaan bersama Model sebagai Perkhidmatan (MaaS) kami, yang merupakan ciri keselamatan data pertama dalam penyelesaian MaaS.

Dari segi strategi bakat, pusat penyelidikan Wuhan kami berkembang dengan pesat. Menjelang akhir 2023, kami mempunyai lebih daripada 500 pekerja di Wuhan, menduduki kira-kira 40% daripada jumlah keseluruhan kakitangan penyelidikan dan pembangunan kami. Strategi pusat penyelidikan dwilokasi Beijing-Wuhan membina asas kukuh untuk pembangunan bakat jangka panjang kami. Memandang ke hadapan, kami akan terus memberi tumpuan kepada pengembangan pendapatan berkualiti tinggi, meningkatkan keuntungan kami dan mencipta nilai sebenar kepada pelanggan, pemegang saham, pekerja dan masyarakat kami.”

Encik Henry He, Ketua Pegawai Kewangan Kingsoft Cloud, menambah, “Kami gembira menutup tahun dengan keuntungan kecekapan rekod lain. Sepanjang tahun, kami telah menyesuaikan campuran pendapatan kami. Kami memperuntukkan lebih sumber kepada perkhidmatan awan awam bukan-CDN dan projek awan perusahaan berkualiti tinggi, seraya mengurangkan skala perkhidmatan CDN dengan profil margin rendah. Akibatnya, kecekapan dan ukuran aliran tunai kami meningkat dengan ketara. Bagi tahun penuh 2023, margin kasar terselaras adalah 12.2%, meningkat dengan ketara sebanyak 6.8 peratus mata daripada 5.4% pada tahun 2022. Keuntungan kasar terselaras adalah RMB859.9 juta, hampir dua kali berbanding RMB445.2 juta pada tahun 2022. EBITDA terselaras normal adalah negatif 3.4%, ketara menyempit daripada negatif 8.9% pada tahun 2022. Kecekapan kami telah meningkat secara berterusan selama enam suku terakhir. Pada tahun 2024, kami menjangka akan terus mengawal kos dan perbelanjaan ketat dan kami percaya masih ada potensi untuk meningkatkan kecekapan kami lebih lanjut.”

Keputusan Kewangan Suku Keempat 2023

Jumlah Pendapatan mencapai RMB1,722.5 juta (US$242.61 juta), meningkat dengan stabil sebanyak 6.0% suku ke suku daripada RMB1,625.2 juta pada suku ketiga 2023. Peningkatan ini terutamanya disebabkan oleh perluasan pendapatan daripada pelanggan AI. Jumlah pendapatan menurun sebanyak 19.2% daripada RMB2,131.0 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2022. Penurunan ini selari dengan jangkaan kami kerana kami secara proaktif mengurangkan skala perkhidmatan CDN, dan lebih ketat dalam pemilihan projek perusahaan awan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.