KE Holdings Inc. mengumumkan dividen tunai akhir berjumlah agregat US$ 0,4 miliar

(SeaPRwire) –   BEIJING, 14 Mac 2024 – KE Holdings Inc. (“Beike” atau “Syarikat”) (NYSE: BEKE dan HKEX: 2423), platform terkemuka untuk transaksi dan perkhidmatan perumahan dalam talian dan luar talian, hari ini mengumumkan bahawa lembaga pengarahnya (“Lembaga”) telah meluluskan dividen tunai terakhir (“Dividen”) sebanyak AS$0.117 setiap saham biasa, atau AS$0.351 setiap ADS, kepada pemegang saham biasa dan pemegang ADS pada rekod menjelang penutupan perniagaan pada 5 April 2024, Waktu Beijing/Hong Kong dan Waktu New York masing-masing, dibayar dalam dolar AS. Jumlah keseluruhan Dividen yang akan dibayar adalah kira-kira AS$0.4 bilion, yang akan dibiayai oleh kelebihan tunai dalam kedudukan kewangan Syarikat.

Bagi pemegang saham biasa, untuk layak menerima Dividen, semua dokumen pemindahan saham yang sah disertai dengan sijil saham berkaitan mesti diserahkan untuk pendaftaran dengan pengurus rekod saham cawangan Hong Kong Syarikat, Computershare Hong Kong Investor Services Limited, di Kedai-kedai 1712-1716, Tingkat 17, Hopewell Centre, 183 Queen’s Road East, Wanchai, Hong Kong tidak lewat daripada pukul 4:30 petang pada 5 April 2024 (Waktu Beijing/Hong Kong). Dividen yang dibayar kepada pemegang ADS Syarikat melalui bank deposit akan tertakluk kepada terma-terma perjanjian deposit. Tarikh pembayaran dijangka pada atau sekitar 19 April 2024 bagi pemegang saham biasa dan pada atau sekitar 24 April 2024 bagi pemegang ADS.

Di bawah dasar dividen semasa Syarikat, Lembaga mempunyai budi bicara sama ada untuk mengagihkan dividen, tertakluk kepada beberapa keperluan undang-undang Cayman. Selain itu, pemegang saham kami boleh melalui resolusi biasa mengisytiharkan dividen, tetapi tiada dividen boleh melebihi jumlah yang disyorkan oleh Lembaga. Sekiranya kami memutuskan untuk membayar dividen, bentuk, kekerapan dan jumlah akan berdasarkan operasi masa depan dan pendapatan kami, keperluan modal dan lebihan, keadaan kewangan umum, sekatan kontrak dan faktor-faktor lain yang Lembaga anggap relevan.

Tentang KE Holdings Inc.

KE Holdings Inc. ialah platform terkemuka untuk transaksi dan perkhidmatan perumahan dalam talian dan luar talian. Syarikat merupakan perintis dalam membina infrastruktur dan piawaian untuk mereka bentuk semula bagaimana pembekal perkhidmatan dan pelanggan boleh menavigasi dan melengkapkan transaksi dan perkhidmatan perumahan dengan cekap di China, daripada jualan rumah baru dan sedia ada, sewa rumah, kepada pembaikan dan perabot rumah, dan perkhidmatan lain. Syarikat memiliki dan mengendalikan Lianjia, jenama agensi hartanah terkemuka di China dan sebahagian penting daripada platform Beike-nya. Dengan lebih daripada 22 tahun pengalaman operasi melalui Lianjia sejak penubuhannya pada tahun 2001, Syarikat percaya kejayaan dan rekod terbukti Lianjia membuka jalan baginya untuk membina infrastruktur dan piawaian serta memacu pertumbuhan Beike yang pesat dan mampan.

Kenyataan Selamat

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan yang mungkin merupakan “kenyataan prospektif” menurut “perlindungan selamat” bagi Private Securities Litigation Reform Act 1995 Amerika Syarikat. Kenyataan prospektif ini boleh dikenal pasti melalui istilah seperti “akan”, “dijangka”, “mengharapkan”, “bertujuan”, “berhasrat”, “merancang”, “percaya”, “menganggarkan”, “mungkin”, dan kenyataan serupa. Beike juga boleh membuat kenyataan prospektif secara bertulis atau lisan dalam laporan berkala kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Saham Amerika Syarikat (“SEC”) dan Bursa Saham Hong Kong (“Hong Kong Stock Exchange”), dalam laporan tahunan kepada pemegang saham, dalam kenyataan akhbar dan bahan-bahan bertulis lain dan dalam kenyataan lisan yang dibuat oleh pegawai, pengarah atau pekerjanya kepada pihak ketiga. Kenyataan-kenyataan yang bukan merupakan fakta sejarah, termasuk kenyataan mengenai kepercayaan, rancangan dan jangkaan KE Holdings Inc., merupakan kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif membabitkan risiko dan ketidakpastian tertentu. Beberapa faktor boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza dengan cara yang material daripada apa-apa kenyataan prospektif, termasuk tetapi tidak terhad kepada faktor-faktor berikut: matlamat dan strategi Beike; pembangunan perniagaan, keadaan kewangan dan keputusan operasi masa depan Beike; perubahan dijangka dalam pendapatan, kos atau perbelanjaan Syarikat; keupayaan Beike untuk memberdayakan perkhidmatan dan memudahkan transaksi di platform Beike; persaingan dalam industri yang Beike beroperasi; dasar kerajaan berkaitan yang berkenaan; keupayaan Beike untuk melindungi sistem dan infrastruktur Syarikat daripada serangan siber; ketergantungan Beike kepada integriti jenama, kedai dan ejen di platform Syarikat; keadaan ekonomi dan perniagaan umum di China dan global; dan anggapan-anggapan yang mendasari atau berkaitan dengan mana-mana yang tersebut di atas. Maklumat lanjut mengenai risiko dan ketidakpastian ini termasuk dalam penyataan pendaftaran BEIKE Inc. dengan SEC dan Bursa Saham Hong Kong. Semua maklumat yang diberikan dalam kenyataan akhbar ini adalah pada tarikh kenyataan akhbar ini, dan KE Holdings Inc. tidak menanggung sebarang kewajipan untuk mengemaskini mana-mana kenyataan prospektif, kecuali yang diperlukan di bawah undang-undang yang berkenaan.

Untuk pertanyaan pelabur dan media, sila hubungi:

Di China:
KE Holdings Inc.
Hubungan Pelabur
Siting Li
E-mel:

Piacente Financial Communications
Jenny Cai
Tel: +86-10-6508-0677
E-mel:

Di Amerika Syarikat:
Piacente Financial Communications
Brandi Piacente
Tel: +1-212-481-2050
E-mel:

Sumber: KE Holdings Inc.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.