Kajian Global ASICS Menunjukkan Pautan Antara Latihan Biasa dalam Tahun Remaja dan Kesejahteraan Mental Positif dalam Kedewasaan

  • Kajian Global ASICS yang melibatkan 26,000 orang mengesahkan hubungan antara gerakan dan minda dan mendedahkan kaitan terus antara aktiviti fizikal remaja dengan kesejahteraan mental dewasa
  • Setiap tahun tambahan remaja kekal terlibat dalam senaman berkaitan dengan skor State of Mind yang lebih tinggi sebagai dewasa, dengan umur 15-17 dikenal pasti sebagai tahun-tahun paling kritikal untuk kekal aktif
  • Namun, generasi yang lebih muda kurang terlibat dalam senaman lebih awal dan dalam bilangan yang lebih besar, yang boleh memberi kesan kepada kesejahteraan mental mereka sekarang dan untuk tahun-tahun akan datang

Bergerak badan sebagai remaja juga akan bergerak minda sebagai dewasa

(SeaPRwire) –   LONDON, 9 April 2024 — Hari ini, ASICS mengumumkan keputusan Kajian State of Mind Global keduanya, yang mengesahkan hubungan positif antara senaman fizikal dan kesejahteraan mental dan mendedahkan hubungan antara menjadi aktif fizikal semasa tahun-tahun remaja dengan kesejahteraan mental positif sebagai dewasa.

Kajian terhadap lebih 26,000 responden di 22 negara mendapati semakin banyak orang bersenam, skor State of Mind mereka semakin tinggi1. Di seluruh dunia, responden yang aktif secara kerap2 mempunyai purata skor State of Mind 67/100, manakala orang yang tidak aktif3 mempunyai skor State of Mind jauh lebih rendah iaitu hanya 54/100.

Lebih-lebih lagi, kajian itu mendedahkan bahawa menjadi aktif fizikal semasa tahun-tahun remaja mempunyai kesan terus ke atas minda anda kemudian dalam hidup. Peserta yang terlibat dalam senaman sepanjang zaman remajanya melaporkan tahap aktiviti dan skor State of Mind yang lebih tinggi sebagai dewasa. Dapatan itu menunjukkan bahawa kekal aktif semasa zaman remaja adalah kunci untuk menubuhkan tabiat senaman yang baik yang berlarutan sehingga dewasa dan memberi kesan positif ke atas kesejahteraan mental dewasa.

Malah, kajian itu dapat mengenal pasti umur 15-17 sebagai tahun-tahun paling kritikal untuk kekal aktif dan apabila berhenti bersenam secara signifikan memberi kesan kepada keadaan mental anda untuk tahun-tahun akan datang. Mereka yang secara kerap bersenam pada umur 15-17 tahun lebih cenderung untuk kekal aktif kemudian dalam hidup dan melaporkan skor State of Mind yang lebih tinggi sebagai dewasa (64/100 berbanding 61/100) berbanding mereka yang tidak aktif semasa tahun-tahun tersebut.

Berbanding itu, responden yang berhenti bersenaman sebelum umur 15 mempamerkan tahap aktiviti dan skor State of Mind terendah sebagai dewasa. 30% masih tidak aktif sebagai dewasa dan mereka ditunjukkan 11% kurang fokus, 10% kurang yakin diri, 10% kurang tenang dan 10% kurang stabil berbanding mereka yang dapat bersenaman sepanjang zaman remaja.

Malah, setiap tahun remaja kekal terlibat dalam senaman kerap berkaitan dengan peningkatan skor State of Mind sebagai dewasa. Mereka yang berhenti bersenaman sebelum umur 15 mempamerkan purata skor State of Mind 15% lebih rendah berbanding purata global, manakala penurunan aktiviti fizikal pada umur 16-17 dan sebelum umur 22 mengurangkan purata skor mereka sebanyak 13% dan 6% masing-masing.

Membimbangkan, kajian itu juga mendedahkan jurang generasi senaman, dengan generasi yang lebih muda semakin kurang aktif. 57% Generasi Senyap (berusia 78+) menyatakan mereka aktif harian semasa zaman kanak-kanak berbanding hanya 19% Gen Z (berusia 18-27), menunjukkan trend membimbangkan generasi yang lebih muda berhenti bersenaman lebih awal dan dalam bilangan yang lebih besar berbanding generasi sebelumnya.

Secara global, ahli Gen Z mempunyai skor State of Mind terendah dengan purata 62/100 berbanding 68/100 untuk Baby Boomers dan 70/100 untuk Generasi Senyap.

Profesor Brendon Stubbs, penyelidik terkemuka dalam senaman dan kesihatan mental dari King’s College London, berkata: “Ia membimbangkan melihat penurunan tahap aktiviti dari responden yang lebih muda pada umur sedemikian kritikal, terutamanya kerana kajian itu mendedahkan hubungan dengan kesejahteraan yang lebih rendah sebagai dewasa”.

Gen Z di seluruh dunia sudah mempamerkan skor State of Mind terendah (62/100) berbanding Generasi Senyap (70/100), jadi ini boleh sangat memberi kesan kepada kesejahteraan mental masa depan di seluruh dunia.

Tomoko Koda, Pegawai Eksekutif Pengurusan untuk ASICS, berkata: “ASICS diasaskan atas kepercayaan bahawa sukan dan senaman memberi manfaat bukan sahaja kepada badan, tetapi juga minda. Inilah sebabnya kami dipanggil ASICS: ‘Anima Sana in Corpore Sano’ atau ‘Minda Sihat dalam Badan Sihat’. Keputusan Kajian State of Mind Global kami yang kedua menunjukkan betapa pentingnya remaja kekal aktif dan kesannya ke atas minda mereka untuk tahun-tahun akan datang. Di ASICS, kami komited untuk menyokong dan memberi inspirasi kepada orang ramai untuk bergerak demi kesejahteraan mental positif sepanjang hayat.”

Untuk maklumat lanjut, lawati:

NOTA UNTUK PENYUNTING

Mengenai Kajian State of Mind 2024 ASICS
Kajian State of Mind 2024 ASICS diadakan antara 17 November – 21 Disember 2023 dan mengkaji hubungan antara senaman dan State of Mind di seluruh dunia.

Lebih 26,000 orang disoal selidik di 22 pasaran termasuk Australia, Brazil, Kanada, Chile, China, Colombia, Perancis, Jerman, India, Itali, Jepun, Malaysia, Belanda, Arab Saudi, Singapura, Afrika Selatan, Sepanyol, Sweden, Thailand, Emiriah Arab Bersatu, UK dan AS. Setiap pasaran disampel secara mewakili negara berdasarkan umur dan jantina.


1Skor State of Mind ASICS adalah daripada 100, dikira berdasarkan purata keseluruhan skor sepuluh ciri kognitif dan emosi – positif, gembira, rileks, fokus, stabil, berdaya tahan, yakin diri, cerdas, tenang, berenergi.

2150 minit atau lebih aktiviti fizikal setiap minggu (seperti ditakrifkan oleh Sport England).

3Kurang daripada 30 minit aktiviti fizikal setiap minggu (seperti ditakrifkan oleh Sport England).


Anima Sana In Corpore Sano, bermaksud “Minda Sihat dalam Badan Sihat,” ialah frasa Latin lama yang ASICS berasal dan asas asal platform di mana jenama masih berdiri. Syarikat itu diasaskan lebih 60 tahun lalu oleh Kihachiro Onitsuka dan kini merupakan pereka dan pembuat utama kasut larian serta kasut sukan lain, pakaian dan aksesori sukan. Untuk maklumat lanjut, lawati .

Corak jalur yang ditampilkan pada sisi kasut ASICS® ialah tanda dagangan berdaftar Syarikat ASICS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

HUBUNGI: HUBUNGI MEDIA:
Untuk maklumat lanjut atau mengatur temu bual, sila hubungi asics.somi@golin.com