JE Cleantech Berprestasi Dengan Baik Pada 2023

  • Memperoleh pesanan baharu bernilai lebih daripada S$4.7 juta untuk sistem pembersihan ketepatan di Singapura
  • Sedang membangunkan robot pembersihan autonomi untuk penubuhan makanan dan minuman serta bangunan perindustrian
  • Telah melabur dalam pengurangan kesan karbon dengan penjanaan tenaga elektrik bagi fleet kenderaan dan pemasangan panel suria

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 1 Mei 2024 — Pembuat peralatan pembersihan ketepatan dan teknologi bersih yang berpangkalan di Singapura dan disenaraikan di NASDAQ, JE Cleantech Holdings Ltd (NASDAQ: JCSE) (“JE Cleantech” atau, bersama anak syarikatnya, “Kumpulan”) telah mencatat prestasi keuntungan dalam laporan tahunan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023 (“tahun kewangan 2023”), dengan hasil S$18.0 juta dan pendapatan bersih S$0.5 juta.

Prestasi ini dicatat ketika margin yang lebih tinggi dalam segmen perniagaan pencucian pinggan berpusat, berseiring permintaan yang lebih lemah untuk peralatannya dan kos operasi yang lebih tinggi, berbanding tahun kewangan sebelumnya yang berakhir 31 Disember 2022 (“tahun kewangan 2022”) apabila Kumpulan mencatat hasil S$18.6 juta dan pendapatan bersih S$1.2 juta.

Berkomentar mengenai prestasi JE Cleantech, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, Cik Hong Bee Yin berkata, “Kami gembira untuk mencatat prestasi positif pada 2023, walaupun terdapat beberapa cabaran berupa perlambatan dalam industri elektronik dan cakera keras. Walau bagaimanapun, kami menjangkakan sentimen industri akan pulih menjelang separuh kedua 2024 kerana permintaan untuk cakera keras masih kukuh berikutan ledakan kecerdasan buatan. Aktiviti yang meningkat dalam industri pelancongan dan perhotelan di Singapura juga memberi manfaat kepada kami. Kami terus memanfaatkan hubungan jangka panjang yang ada dengan pelanggan kami untuk meningkatkan sokongan terhadap produk dan perkhidmatan kami, serentak membangunkan penawaran produk bersebelahan untuk meluaskan aliran pendapatan kami.”

Segmen perniagaan jualan sistem pembersihan dan peralatan lain Kumpulan menjana hasil S$11.0 juta dalam tahun kewangan 2023, berbanding S$11.4 juta dalam tahun kewangan 2022. Kumpulan itu memperoleh pesanan berulang bernilai lebih daripada S$4.7 juta untuk sistem pembersihan ketepatan daripada pelanggan sedia ada di Singapura pada 2023. Ini bagaimanapun, terjejas oleh penangguhan jadual penghantaran sistem pembersihan ketepatan kepada pelanggan utama cakera keras di Malaysia ke tahun 2024 dan 2026, serta aktiviti yang lebih rendah dalam jualan peralatan pembersihan dan peralatan lain yang lain disebabkan penyiapan pemasangan.

Segmen perniagaan pencucian pinggan berpusat dan perkhidmatan pembersihan Kumpulan mencatat hasil S$7.0 juta, berbanding S$7.2 juta pada tahun kewangan sebelumnya. Walaupun aktiviti perniagaan lebih rendah tahun ke tahun, Kumpulan berjaya memperbaharui kontrak dengan beberapa pelanggan dengan harga yang lebih tinggi.

Kumpulan mencatat keuntungan kasar dan margin kasar S$4.4 juta dan 24.2%, mengambil kira harga kontrak yang lebih tinggi dalam pencucian pinggan berpusat dan perkhidmatan pembersihan, diimbangi oleh kos bahan mentah, buruh dan utiliti yang lebih tinggi. Ini berbanding S$5.1 juta dan 27.3% dalam tahun kewangan 2022.

Semasa tahun kewangan 2023, Kumpulan telah melabur dan mengintegrasikan teknologi baharu termasuk automatik dan robotik ke dalam operasinya untuk meningkatkan keupayaan menyesuaikan skala, kecekapan kos dan konsistensi. Ia juga telah melaksanakan sensor Internet of Things (IoT) di kemudahan pembuatan, yang membolehkan Kumpulan menjejak aktiviti pengeluaran dan perbelanjaan operasi, dan membantu meningkatkan kecekapan dan produktiviti.

Selain itu, Kumpulan telah melabur dalam mengurangkan kesan karbon pada 2023. Ia telah memulakan penjanaan tenaga elektrik bagi fleet kenderaannya sejak awal 2023 dan menyiapkan pemasangan panel suria di kemudahan pembuatan dan pejabatnya pada Januari 2023, dijangka menjana tenaga sebanyak kira-kira 232 megawatt-jam setahun, atau kira-kira separuh tenaga yang dikonsumsi di tapak tersebut. Selain mengurangkan kesan karbon, tenaga yang dijana daripada tenaga suria juga memberi penjimatan kos dan keselamatan tenaga kepada Kumpulan.

Pada tahun hadapan, JE Cleantech akan menumpukan kepada kepakaran untuk meningkatkan nilai tambah kepada pelanggan. Kumpulan kini sedang membangunkan robot pembersihan autonomi untuk kegunaan perindustrian di penubuhan makanan dan minuman serta bangunan perindustrian di Singapura. Ia dijangka dapat melaksanakan robot-robot ini pada separuh kedua 2024, untuk melengkapi perkhidmatan pembersihan tapak kepada pelanggannya. Kumpulan juga sedang membangunkan sensor IoT yang boleh dipasang pada pelbagai peralatan pembersihan untuk meningkatkan kecekapan, produktiviti dan prestasi keseluruhan peralatan bagi pelanggan di Singapura, Malaysia dan Thailand. Pada masa yang sama, ia akan terus mengenal pasti peluang berpotensi untuk meluaskan kehadirannya di pasaran sedia ada di Singapura dan Malaysia, serta di pasaran baharu.

Mengenai JE Cleantech Holdings Limited

JE Cleantech Holdings Limited berpangkalan di Singapura dan terutamanya terlibat dalam (i) jualan sistem pembersihan ketepatan dan peralatan lain; dan (ii) penyediaan perkhidmatan pencucian pinggan berpusat dan perkhidmatan berkaitan. Melalui anak syarikatnya, JCS-Echigo Pte Ltd, syarikat mereka mereka bentuk, membangunkan, mengeluarkan dan menjual sistem pembersihan untuk pelbagai aplikasi penggunaan perindustrian terutamanya kepada pelanggan di Singapura dan Malaysia. Sistem pembersihan mereka terutamanya direka untuk pembersihan ketepatan, dengan ciri-ciri seperti penapisan zarah, bilasan ultrasonik atau megasonik dengan pelbagai frekuensi, teknologi pengeringan tekanan tinggi, aliran spray yang tinggi, dan bilasan air deionisasi, yang direka untuk mengeluarkan pencemar secara berkesan dan mengurangkan penjanaan dan penangkapan zarah. Syarikat ini juga menyediakan perkhidmatan pencucian pinggan berpusat melalui anak syarikatnya, Hygieia Warewashing Pte Ltd, sejak 2013 dan perkhidmatan pembersihan am sejak 2015, kedua-duanya terutamanya untuk penubuhan makanan dan minuman di Singapura. Syarikat ini disenaraikan di NASDAQ sejak 2022. Untuk maklumat lanjut mengenai JE Cleantech, sila lawati: .

Penafian: Pernyataan masa depan

Penyata berita ini termasuk pernyataan masa depan dalam Makna Seksyen 27A Akta Sekuriti 1933, seperti yang diubahsuai, dan Seksyen 21E Akta Bursa Sekuriti 1934, seperti yang diubahsuai. Pernyataan masa depan boleh dikenal pasti melalui perkataan atau ungkapan seperti “harus,” “berniat,” “tertakluk kepada,” “dijangka,” “akan,” “terus,” “menjangka,” “dianggarkan,” “boleh,” “saya atau kami percaya,” “prospek masa depan,” “strategi kami,” atau ungkapan serupa. Pernyataan masa depan yang dibuat dalam siaran akhbar ini yang berkaitan dengan hasil kontrak masa depan kami antara lain melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dijangka dan dinyatakan dalam pengumuman ini. Kami tidak menanggung sebarang obligasi untuk mengemaskini “pernyataan masa depan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Untuk pertanyaan media, sila hubungi: Karin Lai
SEC Newgate Singapura
Jason Long
enquiry@jecleantech.sg
Nombor telefon: +65 63684198
Nombor lain: +65 66029468