ITM Melantik Dr. Danielle Meyrick sebagai Ketua Pegawai Perubatan

  • Mengambil keuntungan daripada pengetahuan mendalam dalam pembangunan ubat radiofarmaka dan perancangan komersial, Dr. Meyrick akan memimpin pasukan perubatan dalam terus membangunkan dan menunaikan strategi paip ITM.
  • Selepas kerjaya selama lebih 45 tahun, Dr. Philip E. Harris akan bersara.

(SeaPRwire) –   Garching / Munich, Jerman, 7 Mei 2024 – (ITM), syarikat bioteknologi radiofarmaka terkemuka, hari ini mengumumkan pelantikan Danielle Meyrick, PhD, MD, sebagai Ketua Pegawai Perubatan. Dr. Meyrick membawa lebih 20 tahun pengalaman penyelidikan perubatan, pembangunan ubat radioterapi dan pengurusan kepada ITM. Beliau telah memegang jawatan kepimpinan kanan di persekutuan bioteknologi dan organisasi radiofarmaka antarabangsa termasuk GenesisCare, AdvanCell Isotopes dan Telix Pharmaceuticals. Dr. Meyrick akan memimpin pasukan perubatan ITM dalam meluaskan dan mengembangkan paip ubat syarikat sambil menyelia peringkat akhir pembangunan klinikal dan kesiapan komersial untuk calon utama fasa III, ITM-11. Beliau menggantikan Dr. Philip E. Harris, CMO ITM sejak 2018, yang bersara daripada syarikat.

“Rekod Danielle dalam membawa calon ubat teranostik melalui klinikal, disertai dengan pemahamannya yang mendalam tentang industri akan menjadi kelebihan yang sebenar dalam pembinaan paip radiofarmaka kami yang kukuh. Pendekatan berpusatkan pesakit dan komitmennya untuk meningkatkan inovasi dalam perubatan nuklear selari dengan misi kami sebagai sebuah organisasi. Saya menyambut baik Danielle ke pasukan ini. Pada masa yang sama, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Philip atas komitmennya dan kepimpinannya selama enam tahun lalu yang telah memberi kesan positif yang berkekalan kepada landasan syarikat kami,” kata Steffen Schuster, CEO ITM.

Dr. Meyrick telah memegang pelbagai jawatan eksekutif dalam bidang bioteknologi dan radiofarmaka. Sebelum menyertai ITM, Dr. Meyrick adalah Ketua Sains, Penyelidikan dan Pandangan di GenesisCare di mana beliau memimpin strategi perubatan dan klinikal dengan fokus pada pembangunan radiofarmaka. Dr. Meyrick juga berkhidmat sebagai Ketua Perubatan Konsultansi di AdvanCell Isotopes di mana beliau memimpin usaha pembangunan klinikal merentasi aset paip. Sebagai Ketua Perubatan, APAC dan Ketua Sains Klinikal Global di Telix Pharmaceuticals, Dr. Meyrick menyelia pembangunan klinikal calon ubat radioterapi teranostik di rantau Asia Pasifik dan menyokong usaha perancangan strategi komersial.

“Kerjaya saya dalam sektor radiofarmaka sentiasa didorong oleh hasrat untuk memberikan penjagaan dan hasil yang lebih baik kepada pesakit yang menghidapi kanser dan saya percaya bahawa ITM kini berada di fasa menarik untuk menunaikan matlamat ini. Syarikat mempunyai keupayaan unik untuk menggunakan kepakaran dalam pengeluaran radioisotop berkualiti tinggi kepada calon ubat radiofarmaka sendiri. Saya berharap untuk bekerja dengan pasukan untuk membina paip kami dengan pelbagai calon ubat dan radioisotop dan membawa ITM-11 ke garis penamat,” kata Danielle Meyrick, CMO ITM.

Kerjaya awal Dr. Meyrick dipengaruhi oleh pelbagai kediaman saintifik dan perubatan di hospital di Amerika Syarikat dan Australia, termasuk di Jabatan Perubatan Nuklear di Hospital Fremantle di Australia Barat. Beliau memegang Ijazah Kedoktoran Falsafah dalam Kimia Radiofarmaka dan Fizikal dari Universiti Murdoch, dan Doktor Perubatan, diperolehi daripada Universiti Australia Barat. Dr. Meyrick telah diterbitkan dalam lebih 60 jurnal saintifik dan kertas persidangan.

Tentang ITM Isotope Technologies Munich SE

ITM, syarikat bioteknologi radiofarmaka terkemuka, komited untuk menyediakan generasi baharu kepada kejituan radiomolekul dan diagnostik untuk tumor sukar dirawat. Kami bertujuan untuk memenuhi keperluan pesakit kanser, pakar perubatan dan rakan kongsi kami melalui kecemerlangan dalam pembangunan, pengeluaran dan bekalan global. Dengan peningkatan faedah pesakit sebagai prinsip panduan untuk segala yang kami lakukan, ITM maju paip kejituan onkologi yang luas, termasuk dua kajian fasa III, menggabungkan radioisotop berkualiti tinggi syarikat dengan pelbagai molekul sasaran. Dengan memanfaatkan hampir dua dekad kepakaran radiofarmaka pelopor kami, kedudukan industri pusat dan rangkaian global yang mapan, ITM berusaha untuk memberikan pesakit rawatan sasaran yang lebih berkesan untuk meningkatkan hasil klinikal dan kualiti hidup.

ITM Contact
Komunikasi Korporat
Kathleen Noonan / Julia Westermeir
Telefon: +49 89 329 8986 1502
E-mel:

Hubungan Pelabur
Ben Orzelek
Telefon: +49 89 329 8986 1009
E-mel:

Lampiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.